Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Alaska
Infrastructuur

Terug
Kies een pagina:

De meeste wegen in Alaska zijn goed begaanbaar. Voor onze populairste autorondreis Top van Alaska heb je geen speciale 4WD auto nodig, want de wegen zijn verhard en meestal in goede staat. 

Wegen in Alaska


Verharde wegen

Er zijn drie doorgaande, verharde wegen binnen Alaska:

  • De Parks Highway van Anchorage naar Denali en Fairbanks 
  • De Richardson Highway van Fairbanks naar Valdez 
  • De Glenn Highway van Glenallen naar Anchorage  

Een leuk weetje is dat de hele Richardson Highway (368 mijl) gebruikt wordt als landingsbaan voor kleine vliegtuigjes en hiermee de langste landingsbaan ter wereld is. 

Onverharde wegen


Enkele bekende, onverharde wegen zijn:

  • Top of the World Highway in de Yukon naar Dawson City
  • Denali Highway, verbindingsweg tussen de Parks Highway en Richardson Highway ter hoogte van Denali en Paxson
  • McCarthy Road tussen Chitina en McCarthy
  • Dempster Highway door de Yukon richting Inuvik
  • Dalton Highway tussen Fairbanks en Deadhorse/Prudhoe Bay

Voor deze wegen (met uitzondering van de Top of the World Highway) heb je een 4WD auto nodig. Er zijn twee verbindingswegen die naar de Yukon Territories in Canada leiden: de Cassiar Highway en de Alaska Highway. Deze laatste is tijdens de Tweede Wereldoorlog in eerste instantie als spoorweg gebouwd en vormde de eerste verbinding naar Alaska vanaf het vaste land van de VS. Pas in de zestiger jaren is er een weg aangelegd, die in het laatste decennium eindelijk is geasfalteerd. De Cassiar Highway heeft nog drie grote stukken gravel en is daardoor bij slecht weer alleen begaanbaar voor 4WD auto's en trucks. 

Vliegen, boten en treinen in Alaska


Als je wil afwijken van de standaardroutes, ben je al snel gebonden aan vervoer per boot of per vliegtuig. Plaatsen zoals Juneau, Ketchikan, Cordova en Kodiak Island zijn alleen per veerboot of vliegtuig bereikbaar. 

Veerboten

De Alaska Marine Highway (AMH) heeft een uitgebreid netwerk van veerbootroutes in het zuiden van Alaska. Je kunt zelfs helemaal meevaren tot aan Bellingham bij Vancouver door de beroemde Inside Passage. Enkele bekende aanlegplaatsen zijn Skagway, Juneau, Ketchikan en Sitka. Ook de tochten in de Prince William Sound tussen Valdez, Cordova en Whittier worden uitgevoerd door de AMH.  

Vliegen

Alaska Airlines biedt vluchten aan naar de meeste luchthavens in Alaska. Daarnaast zijn er kleinere luchtvaartmaatschappijen zoals Era Aviation en PenAir die naar kleinere luchthavens vliegen. Het is zelfs mogelijk om voor bijzondere locaties een watervliegtuig te charteren om bijvoorbeeld te gaan vissen. Je vertrekt dan vanaf Lake Hood bij Anchorage, de drukste "seaplane base" ter wereld. Het is dus niet voor niks dat ongeveer 1 op de 75 Alaskanen piloot is. 

Treinen

Er zijn 2 belangrijke spoorlijnen in Alaska:

  • De Denali Star Train tussen Anchorage en Wasilla met tussenstops in Wasilla, Talkeetna en Denali. 
  • De Coastal Classic Train tussen Anchorage en Seward met een tussenstop in Girdwood.

Beide treinen rijden dagelijks tussen half mei en half september. Reserveren is noodzakelijk.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.