Unieke vakantie naar Lapland

Het betoverende Noorden van Finland en Zweden

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • Magisch noorderlicht
 • Op pad met de husky's

In Finland vind je de laatste ongerepte natuurgebieden van Europa. In de winter zijn onze Lapland reizen een geweldige bestemming voor iedereen die van een actieve sneeuwvakantie houdt. Ga jij het hoge noorden ontdekken op je vakantie? Lees verder...

Ontdek Lapland in de winter! De uitgestrekte bossen, bergen en talloze bevroren meren zijn dan bedekt met een dikke laag sneeuw. Askja heeft een ruim aanbod aan Laplandreizen in Fins Lapland. Laat je in Finland betoveren door sneeuw en ijs tijdens een fantastische vakantie in Lapland, met activiteiten zoals een huskysafari of een sneeuwscootertocht.

De kans om tijdens een wintervakantie in Lapland het noorderlicht te zien geeft een extra dimensie aan je reis. Stel je voor: een sereen wit landschap, dennenbomen die buigen onder het gewicht van de sneeuw en overal een oorverdovende stilte. Kun jij nog wachten om naar Lapland te gaan?

Askja Reizen
Als echte Finlandkenner hebben wij een groot aanbod aan individuele reizen naar Lapland. Je kunt Finland ook combineren met een reis naar Noorwegen of Zweden.

Wil je zelf je reis samenstellen, een van onze reizen uitbreiden of aanpassen, een bijzondere excursie in je vakantie opnemen of het noorderlicht zien? Laat je inspireren door een bestaande reis of leg ons je wensen voor. Een van onze Lapland kenners maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor je wintervakantie in Finland. Ze hebben Lapland vaak bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie in Lapland. Askja heeft behalve een uitgebreid aanbod aan Lapland reizen ook winterreizen naar Noorwegen en IJsland.

Beste reistijd en klimaat
Dankzij de Warme Golfstroom heeft Finland meer een gematigd landklimaat dan een poolklimaat. Het klimaat is gematigder dan in Groenland, Alaska en Siberië, hoewel die landen op dezelfde breedtegraad liggen. Van half oktober tot in juni is het land bedekt met sneeuw. De temperatuur in Lapland ligt soms ver onder nul. Temperaturen van -15 tot -25 °C zijn normaal. Toch voelt het niet echt koud aan, omdat het een droge kou is en het in Lapland nauwelijks waait.

Beste reistijd
De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt ervaren of zien. De mysterieuze poolnacht met zijn kou en helemaal ondergesneeuwde bomen duurt tot half januari. Tot half februari zakken de temperaturen nog regelmatig naar min 20 graden, maar de dagen worden wel al langzamerhand wat langer. Vanaf half februari worden de dagen snel langer en begint de sneeuw uit de bomen te vallen. In maart zijn de dagen al langer dan bij ons en vanaf mei wordt het niet meer donker. Ben je nog nooit in Finland of Lapland geweest, dan is half februari tot half maart misschien de beste tijd.

Noorderlicht
Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een fenomeen dat je in Lapland kunt zien van september t/m maart. Bij een heldere lucht is het gemiddeld twee keer per week te bewonderen. De Finse naam voor het noorderlicht, revontulet, komt uit een Sami-legende. Het noorderlicht is een adembenemende ervaring. Wat ervan op foto en film is vastgelegd is fraai, maar niet meer dan een vlakke, tweedimensionale impressie van het fenomeen. Je ziet nooit meer dan een deel van de hemel en zowel foto als film missen de bruisende energie die het noorderlicht met zich meebrengt als het met grote snelheid door de lucht kronkelt. Het beste wat je kunt doen, is je volledig overgeven aan dit hemelse schouwspel. De intense schoonheid van het noorderlicht laat zich nu eenmaal niet vastleggen.

Winterse activiteiten
In de meeste reizen zijn al veel excursies inbegrepen. Aanvullende activiteiten kun je ter plaatse boeken, of vooraf indien je zeker wilt zijn dat een excursie niet volgeboekt is. Enkele voorbeelden zijn sneeuwschoenwandeling, ijsvissen, rendier safari, ijs rally rijden, overnachting in een sneeuwiglo.

Huskysafari's
De huskysafari`s zijn geschikt voor avontuurlijke en sportieve mensen met gevoel voor balans, die van wildernis en ongerepte natuur houden. Voordat elke safari begint krijg je thermo-kleding en zal de gids het omgaan met de honden, het inspannen en het besturen van de slede uitleggen. Over het algemeen pakt de berijder het gevoel voor het besturen van de slede snel op. De wat langere tochten in Lapland zijn iets zwaarder mede als gevolg van de langere dag afstanden waardoor enige ervaring en een goede conditie gewenst zijn.

Meerdaagse huskysafari en overnachten in een wildernishut
Tijdens een meerdaagse safari overnacht je in wildernishutten in een gemeenschappelijke ruimte. De hutten beschikken niet over stromend water en elektriciteit, maar er is altijd een sauna bij de hut. Het toilet is in bijna alle gevallen een droogtoilet buiten. Je slaapt met meerdere mensen in één ruimte. Je kunt je overige bagage in de bagageruimte van je accommodatie achterlaten.

Sneeuwschoenwandeling
Het is even wennen, in eerste instantie voelt het alsof je met een soort tennisrackets onder je schoenen loopt. Maar eenmaal de smaak te pakken is het vrij baan voor een wandeling door de diepe sneeuw en ongerepte natuur.

Langlaufen
Zowel de beginnende als de ervaren langlaufer kan zijn hart ophalen. Finland is hét land bij uitstek voor deze sport. Er zijn honderden kilometers aan gespoorde loipes. Je kunt tochten maken van licht en eenvoudig tot een pittig en zwaar. Zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er mogelijkheden te over. Weersomstandigheden en structuur van de sneeuw hebben natuurlijk altijd invloed op de zwaarte van de tocht.

IJsvissen
Het is zoals je het je wellicht al voorstelt, of misschien ken je de beelden uit de diverse Disney tekenfilms: met een grote handboor draai je een gat in het ijs, daarna laat je de vishaak in het water zakken. Op een mooie dag kun je op een matje op het ijs onder het genot van een winters zonnetje wachten tot je beet hebt. Op koude dagen is het verstandig goed gekleed te gaan. De  kans dat je wat vangt? Soms zit het mee, soms zit het tegen. Lokale gidsen kennen de beste plekken.

Sneeuwscootertocht
Voordat je op een sneeuwscooter stapt, wordt je uitgebreid geïnstrueerd door de gids. Je hebt dan al je een thermo-overall, laarzen, handschoenen en helm gekregen, zodat je goed beslagen en vooral warmpjes ten ijs komt. Dan worden de sneeuwscooters gestart en ga je op weg, heuvel op, heuvel af, door de besneeuwde bossen, een beetje afhankelijk van welke tocht je maakt en waar. Met wat behendigheid slinger je tussen de besneeuwde bomen door. Vergeet niet van het landschap te genieten onderweg. Met wat meer snelheid kun je de bevroren meren of moerassen oversteken. Het is een leuk spel tussen mens en machine.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons Lapland blog!

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert Lapland
Carolien Coenen Reisexpert

Een tocht per huskyslede door de dichte, Finse bossen, vers gerookte zalm proeven in een warme kota onderweg, het Noorderlicht aan de hemel zien. Dat is voor mij dé Lapland belevenis.

Reviews - gemiddelde score voor Lapland: 9.3/10 - Lees meer reviews »

  • Lapland (askja)
   Review van 11 februari 2019
   SCORE: 5/5

   "Erg gaaf, een totaal andere wereld waar je in stapt. Leuke excursies en goed geregeld. Het huisje was prima en een leuke centrale eetzaal. "

  • Lapland (askja)
   Review van 6 februari 2019
   SCORE: 4/5

   "ik was al 15 jaar niet meer op vakantie geweest, en in die tijd is er natuurlijk veel veranderd, maar ik moet zeggen, dat ik de smaak weer te pakken heb, en zeker...

  • Lapland (askja)
   Review van 6 februari 2019
   SCORE: 5/5

   "Zeer mooie omgeving, moet je een keer gedaan hebben!"

  • Lapland (askja)
   Review van 4 februari 2019
   SCORE: 5/5

   "Dit was een leuke reis, fijn hotel,rustig gelegen. Leuke en aardige mensen ,die de excursies begeleiden. Ook de maaltijden zijn prima "

  • Lapland (askja)
   Review van 1 februari 2019
   SCORE: 5/5

   "Genieten in de natuur! Prachtige omgeving, rust, ruimte en je hoort helemaal niks alleen zo nu en dan een vogeltje, geen auto's etc. heerlijk! "

  • Lapland (askja)
   Review van 30 januari 2019
   SCORE: 4/5

   "Valkea lodge heeft het prima voor elkaar. No nonsense vakantie in natuur en stilte zonder onnodige opsmuck."

DINGEN DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN

Een kleine selectie van tips en bezienswaardigheden van onze medewerkers en reisleiders.

Employee
Overnachten in een wildernishut
Impression
Employee
Afkoelen in een ijswak
Impression
Employee
Rauw
Impression
Employee
Hondensledetocht
Impression

Afbeeldingen (1/8)

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

zaterdag 26 okt.
Locatie: Antwerpen
Informatiedag Lapland

Aanmelden

zondag 17 nov.
Locatie: Rotterdam
Informatiedag Lapland

Aanmelden

Bekijk meer informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.