Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

26 Juli 2017 - Lapland

Onvergetelijke Huskysafari in Lapland

Terug
Portret Erik Heuven
Erik Heuven

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen

De sneeuw kraakt onder mijn slede, de husky’s hijgen van inspanning en we zoeven met hoge snelheid langs bomen en over witte meren, wat een fantastische ervaring! Het is eind maart als ik samen met collega’s Carla en Anouschka naar Finland vlieg. We gaan in 6 dagen langs bijna alle accommodaties die wij aanbieden. Dit doen we zowel aan het begin als het eind van het winterseizoen om de samenwerkingen te evalueren en de kwaliteit te waarborgen.

Groen welkom
We arriveren ‘s avonds laat in Kuusamo en rijden naar onze eerste accommodatie. Voordat we goed en wel onderweg zijn zien we het noorderlicht vanuit de auto! Het noorderlicht is echt goed te zien en we stappen geregeld uit om te kijken en foto’s te maken. De normaal gesproken 45 minuten durende autorit duurt opeens twee uur. Een krachtige explosie op de zon enkele dagen eerder heeft er voor gezorgd dat er extra veel elektrisch geladen deeltjes met hoge snelheid richting de aarde zijn geslingerd. Dit vergroot de kans op noorderlicht aanzienlijk. We zien dan ook de eerste drie nachten het noorderlicht. Wat een geluk.

Na een aantal dagen rijden door het winterwonderland arriveren we bij de Valkea Lodge. Een prachtige nieuwe accommodatie gebouwd op een heuvel, aan de rand van een groot meer. Hier gaat het de volgende dag gebeuren. We gaan een huskytocht maken door het aangrenzende bosrijke natuurgebied!

Voorpret
De voorpret begint al bij het passen van de kleding. De grote kledingruimte lijkt wel een outdoor winkel, waar gasten alle benodigde kleding en accessoires kunnen passen. Eerst passen we een dikke overall, waarbij meerdere maten worden getest voor het beste comfort. Daarna passen we wollen sokken en winterboots. Geen Italiaanse designer kleding, maar we blijven wel lekker warm!

Enthousiaste husky’s
In onze warme winteroutfit gaan we op weg naar de huskyfarm die op loopafstand van Valkea Lodge ligt. Hiervandaan start onze huskytocht. De enthousiaste husky’s horen we van veraf al blaffen. Wanneer we dichterbij komen zijn ze helemaal niet meer te houden. De sledes staan al klaar en onze gids Satumarja verwelkomt ons. Ze vertelt uitgebreid over haar passie en de husky’s. Ieder van ons krijgt een eigen slede met (een span van) vijf husky’s. Na de uitleg van Satumarja is het tijd om je huskyteam beter te leren kennen. Dat betekent: knuffelen! Wanneer iedereen uit geknuffeld is vertrekken we.

Satumarja had al gewaarschuwd dat de husky’s in het begin heel enthousiast zijn en nog veel energie hebben. We gebruiken de eerste meters dan ook veelvuldig de rem die er voor zorgt dat ze veel meer weerstand voelen. Het is even wennen, maar na een paar minuten voelt het vertrouwd en gebruik ik de rem op gevoel wanneer het nodig is. Door de rem, waar je op kunt staan met je voet, steeds verder in te drukken vergroot je de weerstand. Wanneer we moeten stoppen zet je er iets meer kracht op en de husky’s stoppen dan vanzelf.

Wat mij verbaast is dat je totaal niet kunt sturen met de slede, maar dit is gelukkig ook helemaal niet nodig. De husky’s zijn getraind om de slede voor hen te volgen. Waar de husky’s echter niet op letten is de afstand tussen hun slede en die van het span voor hen. Hier hoort een veilige afstand van een aantal meter tussen te zitten, maar voordat ik het wist liep mijn voorste husky al enthousiast naast de slede van Anouschka.

Onze gids Satumarja bestuurt de eerste slede en bepaalt met haar team de route, die zeer afwisselend is. We starten in een heuvelachtig bos, scheuren daarna over een met sneeuw bedekt  meer en racen daarna over een open vlakte. Aan het einde sluiten we de route af op het meer voor Valkea Lodge. Juist de variatie in rij-situaties maakt dit een zeer leuke route. In het bos merk je dat je meer techniek nodig hebt om door de bochten en over de smalle paden te glijden. Op de meren maakt dit veel minder uit en kun je “vol gas”. Over de 15 kilometer lange route deden we uiteindelijk ongeveer 1,5 uur. Dit is een perfecte afstand om kennis te maken met een huskysafari. Al moet ik zeggen dat een meerdaagse huskysafari waarbij je van wildernishut naar wildernishut reist nu wel erg hoog op mijn verlanglijstje komt te staan, want wat is het gaaf om te doen.

Bekijk een deel van mijn huskysafari hieronder, gefilmd met een GoPro.

Huskyfarm
Als we terug bij de huskyfarm zijn is het tijd om de husky’s los te maken van de slede. Dit mogen we zelf doen waarna ze terug gaan in de ruime hokken. Satumarja vertelt wederom uitgebreid over haar husky’s. Ze zorgt ervoor dat ze allemaal vrijwel dagelijks rennen. Het blijkt erg belangrijk te zijn voor de husky’s om hun energie kwijt te kunnen. Daarnaast zorgt ze ervoor dat ze de husky’s afwisselend van elkaar meeneemt op de meerdaagse huskysafari’s. Deze tochten vragen veel meer van de husky’s dan de kleinere rondjes en het zorgt ervoor dat een husky niet elke dag hetzelfde rondje loopt. Na deze geweldige ervaring is het tijd om afscheid te nemen van Satumarja en haar husky’s.

Een ding weet ik zeker wanneer ik vanuit het vliegtuig neerkijk op het winterwonderland, ik kom snel weer terug!

Reisexpert

Reizen is voor mij ontdekken, beleven en ontmoeten. Tussen mijn studie's door heb ik een jaar door Australië, Nieuw-Zeeland & Azië gebackpackt. Prachtige natuur & monumenten gezien en geweldige mensen ontmoet.

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Apr 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland

In maart 2016 reisde ik met een internationale groep door he Lees verder

21 Okt 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.