IJsland

Land van ijs en vuur

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • Seljalandsfoss, IJsland
 • Binnenland, IJsland

Ruige natuur, bijzondere natuurverschijnselen en uitgestrekte landschappen kenmerken IJsland. Geen enkele andere bestemming is zo afwisselend en de afstanden tijdens een rondreis IJsland zijn nooit groot.  Lees verder...

Ontdek IJsland! Askja organiseert al jaren reizen naar IJsland, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. IJsland is een van de laatste stukjes onbedorven wildernis van Europa en gunt de bezoekers een kijkje in de keuken van de wordingsgeschiedenis van de aarde.

Tijdens een vakantie naar IJsland ziet je warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen die een opmerkelijk contrast vormen met de ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. En dat allemaal op maar drie uur vliegen van Nederland! Een rondreis IJsland is ook prima te combineren met een bezoek aan Groenland. Of ga met je eigen auto met de Smyril Line via de Faeröer en combineer je IJslandreis met de Faeröereilanden.

Autohuur IJsland
Veel mensen kiezen ervoor om IJsland per auto te verkennen. Het voordeel is dat je zelf je route en tempo bepaalt. Een auto huren op IJsland is niet goedkoop. Dat komt doordat een deel van de IJslandse wegen niet verhard is, waardoor een auto veel te lijden heeft. Ook het korte verhuurseizoen speelt een rol. Toch is Askja Reizen steeds de goedkoopste wat betreft autohuur op IJsland.

Askja Reizen

Als echte IJslandspecialist hebben we een ruim aanbod aan groepsreizen en individuele rondreizen door IJsland. Wil je zelf je reis samenstellen, een van onze reizen uitbreiden of aanpassen, of het noorderlicht zien? Askja stelt jouw rondreis IJsland op maat voor je samen.

Laat je inspireren door een bestaande reis of leg ons je wensen voor. Een van onze reisexperts maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor je reis naar IJsland. Ze hebben het land vaak bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale IJslandvakantie!

Beste reistijd en klimaat
Reizen naar IJsland kan het hele jaar, maar het klimaat, de toestand van de wegen en specifieke natuurverschijnselen bepalen wat er in een bepaalde periode gedaan kan worden. In juni, juli en augustus bloeien de meeste bloemen en vanaf mei tot begin augustus zijn er veel zeevogels op het eiland te zien. De laatste onverharde bergwegen in het binnenland gaan pas begin juli open, maar dan ligt ook echt heel IJsland aan je voeten. Het wordt nauwelijks donker en je kunt dus tot in de late uurtjes fotograferen of wandelen.

Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van IJsland in het voor- en najaar: het ontluikende groen en de eerste trekvogels, of de schitterende herfstkleuren en kans om het noorderlicht te zien. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar minder toeristen en is het aanzienlijk voordeliger. Het binnenland is in het voor- en naseizoen weliswaar onbegaanbaar, maar de kuststreken en de bijna 1400 kilometer lange ringweg zijn goed begaanbaar. Afhankelijk van de route kan het nodig zijn om een auto met vierwielaandrijving te huren op IJsland. Maar meestal volstaat een 2WD gewoon.

IJsland houdt zeker geen winterslaap: in en rondom Reykjavík is 's winters van alles te zien en te doen. De dagen zijn dan wel kort, maar er is ook een grote kans om in het donker het schitterende noorderlicht te zien.

Regio’s en bezienswaardigheden
De gouden cirkel is zonder twijfel het bekendste gebied op IJsland. Geysir, Gullfoss en Thingvellir zijn de hoogtepunten die door vrijwel elke IJslandreiziger wordt aangedaan. Het ligt niet ver van Reykjavík en het kan er druk zijn. Hou je van rust, ga dan zo vroeg of zo laat mogelijk.

Thingvellir Nationaal Park
Thingvellir is een plaats van zowel ecologisch, geologisch als historisch belang. Het park ligt aan de oever van het grootste meer in IJsland en wordt omringd door vulkanisch landschap en bergen. Ten oosten en ten westen begrenzen kloven en scheuren het gebied. Het park maakt deel uit van een verzakking tussen de twee platen van het Europese en het Amerikaanse continent. Elk jaar drijven de aardplaten verder uit elkaar en wordt het land iets groter.

Geysir
Aan weg #35 ligt Geysir, de bekendste geiser ter wereld. Het woord geiser komt hier vandaan. Geysir vormt het middelpunt van het geothermische park dat 3 km2 groot is. Vroeger spoot Geysir één keer per half uur, tegenwoordig is hij alleen in slapende toestand te zien. De kleinere Strokkur, is wel actief.

Gullfoss
Aan het einde van weg #35 ligt de Gullfoss waterval, de Gouden Waterval. Het water valt in twee trappen naar beneden, 32 meter de diepte in. De rivier Hvítá stroomt door het ravijn dat 2,5 kilometer lang en op sommige plaatsen wel 70 meter diep is.

Jökulsárlón gletsjermeer
In het gebied rond de Vatnajökull gletsjer sla je uiteraard het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón niet over. Als je bij het meer stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt, begrijp je waarom wij dit één van de mooiste plekken van IJsland vinden. Sprookjesachtig!  Struinend langs de oevers van het meer zie je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en kleurschakeringen. Aan de andere kant van de ringweg ligt een zwart strand. De ijsbergen die naar de zee drijven spoelen hier vaak weer aan op dit strand. Mooi fotomomentje. Het is ook een goede plek om zeehonden te spotten.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons IJsland blog!

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert IJsland
Kirsten van Kaathoven Reisexpert

Op IJsland kom ik altijd volledig tot rust. Het lijkt alsof de tijd hier stil staat en niets er toe doet, behalve genieten van het moment en de natuur.

Reviews - gemiddelde score voor IJsland: 9.1/10 - Lees meer reviews »

  • IJsland (askja)
   Review van 11 september 2019
   SCORE: 4/5

   "Ijsland is een prima voor natuur- en rustliefhebbers. "

  • IJsland (askja)
   Review van 10 september 2019
   SCORE: 4/5

   "Prachtig land, prima accomodaties (voor wat er mogelijk is in IJsland), fantastische reisleider!"

  • IJsland (askja)
   Review van 2 september 2019
   SCORE: 5/5

   "De reis naar IJsland was fenomenaal! Wat een prachtig land! Mijn reis was goed geregeld door Askja. Ik heb in een bestaande rondreis in overleg met een medewerker...

  • IJsland (askja)
   Review van 27 augustus 2019
   SCORE: 5/5

   "aandacht voor alleen reizenden, zorg dat de kamers voor iedereen hetzelfde zijn. Voor de rest super reis"

  • IJsland (askja)
   Review van 26 augustus 2019
   SCORE: 5/5

   "Een leuke reis, prima route, en goede aanraders voor plekken om onderweg te bezichtigen."

  • IJsland (askja)
   Review van 26 augustus 2019
   SCORE: 5/5

   "Reis voldeed aan de verwachtingen. "

DINGEN DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN

Een kleine selectie van tips en bezienswaardigheden van onze medewerkers en reisleiders.

Employee
De hoogste berg van IJsland
Impression
Employee
Papegaaiduikers
Impression
Employee
Best hotdog in town
Impression
Employee
Vers gemaakt ijs
Impression

Afbeeldingen (1/10)

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

zaterdag 21 sep.
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

zondag 6 okt.
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

Bekijk meer informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.