Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Rondreis IJsland

Een rondreis IJsland betekent ruige natuur, bijzondere natuurverschijnselen en uitgestrekte landschappen. Geen enkele andere bestemming is zo afwisselend en de afstanden tijdens je vakantie zijn nooit groot. 

Ontdek IJsland! Askja organiseert al jaren reizen naar IJsland, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. IJsland is een van de laatste stukjes onbedorven wildernis van Europa en gunt de bezoekers een kijkje in de keuken van de wordingsgeschiedenis van de aarde.

Tijdens een vakantie naar IJsland zie je warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen die een opmerkelijk contrast vormen met de ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. En dat allemaal op maar drie uur vliegen van Nederland! Een rondreis IJsland is ook prima te combineren met een bezoek aan Groenland. Of ga met je eigen auto met de Smyril Line via de Faeröer en combineer je IJslandreis met de Faeröereilanden.

Autohuur IJsland
Veel mensen kiezen ervoor om IJsland per auto te verkennen. Het voordeel is dat je zelf je route en tempo bepaalt. Een auto huren op IJsland is niet goedkoop. Dat komt doordat een deel van de IJslandse wegen niet verhard is, waardoor een auto veel te lijden heeft tijdens je vakantie. Ook het korte verhuurseizoen speelt een rol. Toch is Askja Reizen steeds de goedkoopste wat betreft autohuur op IJsland.

Askja Reizen

Als echte IJslandspecialist hebben we een ruim aanbod aan groepsreizen en individuele rondreizen door IJsland. Wil je zelf je reis samenstellen, een van onze reizen uitbreiden of aanpassen, of het noorderlicht zien? Askja stelt jouw rondreis IJsland op maat voor je samen.

Laat je inspireren door een bestaande reis of leg ons je wensen voor. Een van onze reisexperts maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor je reis naar IJsland. Ze hebben het land vaak bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie naar IJsland!

Beste reistijd en klimaat
Reizen naar IJsland kan het hele jaar, maar het klimaat, de toestand van de wegen en specifieke natuurverschijnselen bepalen wat er in een bepaalde periode gedaan kan worden. In juni, juli en augustus bloeien de meeste bloemen en vanaf mei tot begin augustus zijn er veel zeevogels op het eiland te zien. De laatste onverharde bergwegen in het binnenland gaan pas begin juli open, maar dan ligt ook echt heel IJsland aan je voeten. Het wordt nauwelijks donker en je kunt dus tot in de late uurtjes fotograferen of wandelen.

Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van IJsland in het voor- en najaar: het ontluikende groen en de eerste trekvogels, of de schitterende herfstkleuren en kans om het noorderlicht te zien. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar minder toeristen en is het aanzienlijk voordeliger. Het binnenland is in het voor- en naseizoen weliswaar onbegaanbaar, maar de kuststreken en de bijna 1400 kilometer lange ringweg zijn goed begaanbaar. Afhankelijk van de route kan het nodig zijn om een auto met vierwielaandrijving te huren op IJsland. Maar meestal volstaat een 2WD gewoon.

IJsland houdt zeker geen winterslaap: in en rondom Reykjavík is 's winters van alles te zien en te doen. De dagen zijn dan wel kort, maar er is ook een grote kans om in het donker het schitterende noorderlicht te zien.

Regio’s en bezienswaardigheden
De gouden cirkel is zonder twijfel het bekendste gebied op IJsland. Geysir, Gullfoss en Thingvellir zijn de hoogtepunten die door vrijwel elke IJslandreiziger wordt aangedaan. Het ligt niet ver van Reykjavík en het kan er druk zijn. Hou je van rust, ga dan zo vroeg of zo laat mogelijk.

Thingvellir Nationaal Park
Thingvellir is een plaats van zowel ecologisch, geologisch als historisch belang. Het park ligt aan de oever van het grootste meer in IJsland en wordt omringd door vulkanisch landschap en bergen. Ten oosten en ten westen begrenzen kloven en scheuren het gebied. Het park maakt deel uit van een verzakking tussen de twee platen van het Europese en het Amerikaanse continent. Elk jaar drijven de aardplaten verder uit elkaar en wordt het land iets groter.

Geysir
Aan weg #35 ligt Geysir, de bekendste geiser ter wereld. Het woord geiser komt hier vandaan. Geysir vormt het middelpunt van het geothermische park dat 3 km2 groot is. Vroeger spoot Geysir één keer per half uur, tegenwoordig is hij alleen in slapende toestand te zien. De kleinere Strokkur, is wel actief.

Gullfoss
Aan het einde van weg #35 ligt de Gullfoss waterval, de Gouden Waterval. Het water valt in twee trappen naar beneden, 32 meter de diepte in. De rivier Hvítá stroomt door het ravijn dat 2,5 kilometer lang en op sommige plaatsen wel 70 meter diep is.

Jökulsárlón gletsjermeer
In het gebied rond de Vatnajökull gletsjer sla je uiteraard het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón niet over. Als je bij het meer stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt, begrijp je waarom wij dit één van de mooiste plekken van IJsland vinden. Sprookjesachtig!  Struinend langs de oevers van het meer zie je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en kleurschakeringen. Aan de andere kant van de ringweg ligt een zwart strand. De ijsbergen die naar de zee drijven spoelen hier vaak weer aan op dit strand. Mooi fotomomentje. Het is ook een goede plek om zeehonden te spotten.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons IJsland blog!

Onze voorbeeldreizen in IJsland

We hebben 31 voorbeeldreizen voor je. Liever zélf je reis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook. Al onze reizen zijn op maat te maken.

20 Feb 2023 - IJsland

7 Redenen om IJsland te ontdekken met een groepsreis van Askja

We organiseren al jaren onze eigen groepsreizen naar IJsland Lees verder

Onze infodagen

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze reisexperts? Snappen we. Kom naar één van de infodagen en we vertellen u alles over uw toekomstige bestemming.

Alle info op een rij

Bestel onze brochure

Thuis op je gemak door onze bestemmingen bladeren.

Die wil ik

Liever echt maatwerk?

Al onze reizen zijn op maat te maken. En dan bedoelen we ook écht op maat. Laat ons dus door middel van dit formulier je wensen weten en we gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.

Ik heb liever maatwerk
 • Askja review
  Review van 28-03-2023
  "Reis voldeed zeker aan de verwachtingen. Goede hotels, prima auto"
 • Askja review
  Review van 17-08-2022
  "De rondreis langs huisjes in IJsland was fantastisch! Alles was tiptop geregeld en we konden zorgeloos genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft."
 • Askja review
  Review van 04-03-2020
  "Een stukje ijsland wat in de wintermaanden nog niet zo bekend is. Ongerepte natuur waarbij de weersomstandigheden elke dag anders kunnen zijn en waar je dus terdege bewust van dient te zijn. Dit deel van ijsland is uniek en kun je niet vergelijken met de alpen, Scandinavische landen etc. Ik ben verliefd geworden op dit deel van ijsland en wil er graag ook in een ander jaargetijde weer naar terug."
 • Askja review
  Review van 03-03-2020
  "Prima organisatie, waar alles tot in de puntjes is geregeld."
 • Askja review
  Review van 03-03-2020
  "noorderlicht is prio1 bij alle reizigers, daar zou meer moeten op ingezet worden - soms zou ik de reisverdeling anders doen qua tijdsbesteding op plaatsen"
 • Askja review
  Review van 03-02-2020
  "Wij vonden onze reis fantastische,, en hadden IJsland op zijn best,, ook zoals de naam van het land aan geeft ijs-land heel veel sneeuw ijs op de wegen, wat het ook spannend maakte en momenten dat je jezelf echt tegen kwam,, wij willen deze reis nog een keer maken en dan in zomer of voorjaar"
 • Askja review
  Review van 05-12-2019
  "we hebben deze reis gedeeltelijk zelf bepaald, Askja heeft de wensen ingevuld door het in te passen in een bestaand traject. Dit beviel erg goed."
 • Askja review
  Review van 02-12-2019
  "Heel mooie reis, gevarieerd."
 • Askja review
  Review van 26-11-2019
  "Erg mooie reis gehad. Goed geregeld allemaal. Supermooi land en overnachtingen op mooie locaties. Doorgaan zo!"
 • Askja review
  Review van 13-11-2019
  "Een onwijs bijzondere reis. We zijn 2 weken (13 dagen) gegaan en hebben direct de wens gekregen om weer terug te gaan. We hebben geen dag stil gezeten en het is echt te gek om zelf een heel lang rond te reizen. Omdat je zelf een huurauto hebt, bepaal je zelf waar en wanneer je gaat en staat. We hebben de gehele vakantie een lach voor oor tot oor op ons gezicht gedragen. "
Mývatn, IJsland
Landmannalaugar
Vatnajökull gletsjer
Warme beek, Landmannalaugar
IJsbergenmeer Jökulsárlón
Húsavík
Bij Látrabjarg

Dingen

die je gedaan moet hebben

22 Dec 2022 - IJsland

In alle stilte op zoek naar walvissen met North Sailing

Stel je voor: je zit in het zonnetje te wachten op een bankj Lees verder

26 Okt 2022 - IJsland en IJsland

Een inkijkje in mijn stage bij Askja

Opgroeiend in een klein dorp in de Betuwe speelde het overgr Lees verder

16 Mei 2022 - IJsland

IJsland in het najaar

Ben je niet gebonden aan de zomerperiode door schoolvakantie Lees verder

07 Mei 2022 - IJsland

Het arme schaap

De kiezels tikken tegen de bodemplaat van onze huurauto als Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.