Gouden cirkel

Dé hoogtepunten van IJsland

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow

De gouden cirkel is het bekendste gebied op IJsland. Het bevat de hoogtepunten Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Lees verder...

De gouden cirkel is zonder twijfel het bekendste gebied op IJsland. Geysir, Gullfoss en Thingvellir zijn hoogtepunten die door vrijwel elke IJslandreiziger wordt aangedaan. Het ligt niet ver van Reykjavík en het kan er druk zijn. Hou je van rust, ga dan zo vroeg of zo laat mogelijk.

Nationaal Park Thingvellir
Thingvellir is een plaats van zowel ecologisch, geologisch als historisch belang. Het park ligt aan de oever van het grootste meer in IJsland en wordt omringd door vulkanisch landschap en bergen. Ten oosten en ten westen begrenzen kloven en scheuren het gebied. Het park maakt deel uit van een verzakking tussen de twee platen van het Europese en het Amerikaanse continent. Elk jaar drijven de aardplaten verder uit elkaar en wordt het land iets groter. Het park is ook de plaats waar het oudste parlement van Europa is ontstaan, het Alþingi. Sinds 930 was dit, gedurende een periode van 750 jaar, het politieke centrum van IJsland. In de loop van de 18e eeuw werd het parlement naar Reykjavík verplaatst.

Geysir
Aan weg #35 ligt Geysir, de bekendste geiser ter wereld. Het woord geiser komt hier vandaan. Geysir vormt het middelpunt van het geothermische park dat 3 km2 groot is. Vroeger spoot Geysir één keer per half uur, tegenwoordig is hij alleen in slapende toestand te zien. De kleinere Strokkur, is wel actief.

Gullfoss
Aan het einde van weg #35 ligt de Gullfoss waterval, de Gouden Waterval. Het water valt in twee trappen naar beneden, 32 meter de diepte in. De rivier Hvítá stroomt door het ravijn dat 2,5 kilometer lang en op sommige plaatsen wel 70 meter diep is.

Kerid is een vulkanische krater aan weg #35. Het is één van de verscheidende kraters die je in dit vulkanisch gebied ziet. Je kunt op de kraterwand staan en de caldera bekijken. Er wordt hier vaak entreegeld gevraagd.

Het natuurlijk geothermische bad The Secret Lagoon ligt bij Fludir aan weg #30. Het water is het hele jaar door 38 tot 40 graden. Het bad is omgeven door kleine warme springbronnen. Het is het oudste zwembad van IJsland en recent verbouwd. Het beschikt over kleedruimtes en een bargedeelte. Veel kleinschaliger dan de Blue Lagoon.

Thjórsárdalur
Het Thjórsárdalur ligt ten oosten van de gouden cirkel, een stukje het binnenland in. Vanaf de gouden cirkel rijd je via weg #32, die een prachtig uitzicht op de Hekla vulkaan biedt, of vanaf Hrauneyjar/Landmannalaugar via weg #26 en #32. Een mooie plek om te stoppen is bij Hjalparfoss, een waterval in de Fossárivier. Het ligt circa 600 meter ten zuiden van de doorgaande weg. Er gaat een goede, maar onverharde weg naar toe. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de verstopte waterval. Het water loopt vanaf twee kanten naar beneden en het is omgeven door basalt rotsen. Een mooie, beschutte plek voor een lunch trouwens.

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert IJsland
Chantal Borgers Reisexpert

IJslands vulkanische activiteit met de vele warm waterbronnen trekt mijn aandacht. Vertoeven in de Blue Lagoon is heerlijk, maar zomaar ergens een warm bad in de vrije natuur is voor mij nog meer genieten.

Reviews - gemiddelde score voor IJsland: 9.0/10

  • IJsland (askja)
   Review van 9 maart 2017
   SCORE: 5/5

   "Askja verzorgde voor ons een onvergetelijke reis naar IJsland."

  • IJsland (askja)
   Review van 21 juni 2014
   SCORE: 5/5

   "Wij hebben een rondreis over heel IJsland gemaakt met diverse excursies. Wij vonden het fantastisch. De hotels waren goed. De reisinformatie was prima in orde en...

  • IJsland (askja)
   Review van 17 september 2015
   SCORE: 5/5

   "Prachtig land, hemels mooi, ons hoofd is weer helemaal leeg!"

  • IJsland (askja)
   Review van 23 september 2016
   SCORE: 4/5

   "IJsland is een schitterend land. Jammer is dat met name de Gouden Cirkel inmidddels overspoeld wordt met toeristen (ja wij ook)."

  • IJsland (askja)
   Review van 13 oktober 2016
   SCORE: 4/5

   "De reis was goed georganiseerd en de beschrijving uitstekend"

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

zaterdag 15 sep
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

zaterdag 22 sep
Locatie: Arnhem
Informatiedag IJsland

Aanmelden

Bekijk meer informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.