Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

IJsland
Natuur

Terug
Kies een pagina:

Opvallend op IJsland is de afwezigheid van bomen. Slechts 1,4% van IJsland is bedekt met bos. De enige bomen die je tegenkomt, zijn dwergberken, dwergwilgen en kreupelgewassen. Hoewel het grootste deel van het land uit rotsen, keien en arctische woestijnlandschappen bestaat, komen mossen, korstmossen en grassen veel voor.

Zoogdieren op IJsland

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier op IJsland. Immigranten brachten schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen zijn over het algemeen per ongeluk ingevoerd. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en er zijn nu nog ongeveer 3000 rendieren op het eiland. Vooral in het noordoosten van de Vatnajökull kun je nog grote kuddes aantreffen.

Muggen en vissen

Reptielen, amfibieën en mieren komen op IJsland niet voor. Wel zie je muggen en zwermen kleine vliegjes, vooral bij begroeiingen in de buurt van moerassen en meren. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die er bij windstil weer voorkomen. Gelukkig steken ze niet. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt heel veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw.

Vogels op IJsland

Er komen op IJsland ontelbaar veel vogels en vogelsoorten voor: veel soorten eenden en ganzen, maar ook zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels. Aan de zuidelijke rotskusten komt de papegaaiduiker veel voor.

Walvissen

Er leven 17 verschillende soorten walvissen in de wateren van IJsland. Tot 1986 werden in de zomer grote aantallen walvissen gevangen. Intussen wordt een aantal soorten niet meer met uitsterven bedreigd. Je kunt de walvissen zelf bekijken, want vanuit Reykjavík en Husavík worden verschillende excursies aangeboden om ze te spotten.

Kassen

In door warmwaterbronnen verwarmde kassen worden planten, bloemen, groenten en fruit geteeld. De belangrijkste regio's met kassenteelt zijn de omgeving van Hveragerði in Zuid-IJsland, de geothermale gebieden rond Reykholt in het westen en Flúðir in het zuidwesten.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.