Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

IJsland
Geografie

Terug
Kies een pagina:

Het eiland IJsland ligt op de Mid-Atlantische rug, een soort bergketen op de oceaanbodem die is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Op sommige plekken komt de bergketen boven de zeespiegel uit en dat is bij IJsland het geval.

Vulkanisme op IJsland

Deze ligging is de oorzaak van de aanwezigheid van vulkanisme op IJsland. Daarnaast ligt het eiland op een ‘hotspot’: een extra actieve plek op de aardkorst. Al met al onderscheidt IJsland zich van de meeste andere landen op de wereld door een ongekende vulkanische activiteit.   

Je kunt zelf zien, horen en voelen dat IJsland beweegt. In de omgeving van Mývatn in Noord-IJsland vind je lavavelden, explosiekraters, tafelbergen en velden met spuitende, sissende en pruttelende bronnen. Een ander bekend gebied is Landmannalaugar met een schitterend lavaveld, bergen in allerlei kleuren en een heerlijk warme beek. Van de bekendste vulkanen op IJsland noemen we de Askja en de Hekla. De laatste is in 2000 nog uitgebarsten en vormt daarmee een overtuigend bewijs dat IJsland geologisch gezien zeer dynamisch is. Bovendien herinner je je vast nog wel de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010.

Inwoners IJsland

De oppervlakte van IJsland is drie tot vier keer Nederland. Op het eiland wonen ruim 320.000 inwoners, waarvan twee derde in Reykjavík en nabije omgeving. De rest van het eiland is zeer dunbevolkt met voornamelijk langs de kust wat dorpjes. In het binnenland, dat bestaat uit kaal hoogland, woont helemaal niemand.

Ongerepte natuur

Het is juist de overweldigende, ongerepte natuur die IJsland zo aantrekkelijk maakt. De aanwezigheid van zowel gletsjers als vulkanisme maakt IJsland tot een unieke reisbestemming. Op een relatief klein oppervlak komen heel verschillende landschappen voor.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.