Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

IJsland
Weer & klimaat

Terug
Kies een pagina:

IJsland ligt op de Midatlantische rug, net ten zuiden van de poolcirkel. Ondanks de ligging en de naam is het in IJsland warmer dan vaak wordt gedacht. 

Temperatuur op IJsland

Dankzij een uitloper van de Warme Golfstroom ligt de temperatuur in de zomer gemiddeld rond de 13˚C, een paar graden hoger dan op deze breedtegraad normaal is. Een paar dagen per jaar beleven de eilandbewoners hun eigen hittegolf: de temperatuur komt dan boven de 20˚C. Tijdens zomernachten kan de temperatuur dalen tot 5˚C. In het binnenland kan ook dan makkelijk nachtvorst optreden. Door de noordelijke ligging gaat de zon op IJsland 's zomers maar heel kort onder. Al met al is er niet echt een beste reistijd voor IJsland, maar zijn het vooral de wisselende seizoenen die elk hun eigen charme hebben.

Constante weersverandering

Omdat IJsland in een overgangsgebied ligt van koude en warmere lucht- en waterstromingen, waait het bijna altijd op het eiland. Dit zorgt er mede voor dat het IJslandse weer makkelijk binnen een uur kan veranderen en dat een dag die met druilerig weer begint heel goed kan eindigen in een stralende middag en avond. Als de wind naar zee waait, is het meestal goed weer. Zeewinden, met name westen- en zuidenwinden, zorgen voor de aanvoer van vochtige oceaanlucht. In het zuiden en westen valt jaarlijks tot 20% meer neerslag dan in Nederland. Meer naar het noorden, achter de grote ijskappen, is het veel droger. De ijskappen werken als een soort regenvanger, waardoor in Midden- en Noordoost-IJsland maar 400 tot 600 mm neerslag per jaar valt, Dat is veel minder dan bij ons.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.