Spitsbergen

Opstap naar de Noordpool

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • Zeilschip Antigua, Spitsbergen
 • IJsbeer, Spitsbergen

Spitsbergen is een geweldig en indrukwekkend natuurland waarvan meer dan de helft is bedekt met ijs. De enorme gletsjers behoren tot de mooiste ter wereld. Lees verder...

Ontdek Spitsbergen! Spitsbergen is de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in 1596 aan deze eilandengroep gaf. Hij was de eerste ontdekker, maar het kan heel goed zijn dat de Vikingen er al in 1194 kwamen. Een reis naar Spitsbergen mag op geen enkele bucketlist ontbreken.

Reis naar Spitsbergen, dat op slechts 1300 km van de Noordpool ligt en waar maar 2800 mensen in vijf kleine tot zeer kleine nederzettingen wonen.

Askja Reizen
Als echte Spitsbergen-kenner hebben wij een ruim aanbod aan cruises en scheepsreizen naar Spitsbergen. Bijzonder is de driemaster Antigua, waarmee Askja zomerreizen naar Spitsbergen aanbiedt. De Antigua is heel kleinschalig en heeft slechts 16 hutten. Het schip brengt je op plekken langs de kust van Spitsbergen waar andere schepen niet of nauwelijks kunnen komen.

Op Spitsbergen bevinden zich enkele verlaten nederzettingen, die stammen uit de tijd van de eerste bewoning. In de uiterste noordwesthoek van Spitsbergen ligt bijvoorbeeld Smeerenburg, de nederzetting die het symbool werd van de 17e-eeuwse Nederlandse walvisvaart.

Wil je een van onze reizen verlengen of een speciale fotografiereis maken? Leg ons je wensen voor. Een van onze Spitsbergen-kenners maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor jouw reis naar Spitsbergen. Ze hebben Spitsbergen zelf bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie in Spitsbergen!

Beste reistijd en klimaat
De beste tijd om Spitsbergen te bezoeken is in de zomer. Het meeste ijs verdwijnt dan, waardoor rond Spitsbergen gevaren kan worden. De gemiddelde temperatuur is ’s zomers 6 °C en in de winter -14°C. De laagste temperatuur ooit gemeten is min 46,3 °C (maart 1986). De hoogste temperatuur was 21,3 °C (juli 1979). Met 200-300 mm per jaar valt er maar weinig neerslag en Svalbard kan dan ook tot de ‘arctische woestijngebieden’ gerekend worden. Wel kan vochtige zeelucht mist en motregen veroorzaken. De beste reistijd is de zomer, omdat het meeste ijs dan verdwijnt en er gevaren kan worden.

Behalve rondom de spaarzame nederzettingen zijn er geen wegen op Spitsbergen. Daarom wordt gebruikgemaakt van speciaal uitgeruste schepen om de afgelegen delen te bezoeken. ‘s Winters omringt het arctische pakijs een groot deel van Spitsbergen (vooral in het noorden en het oosten) en varen er geen schepen. In juli en augustus is het mogelijk om het eiland Spitsbergen te ronden, maar er kan nooit zekerheid worden gegeven dat je het hele rondje haalt. Het risico bestaat altijd dat je in de Hinlopenstraat in het ijs vastloopt. Dat is een avontuur op zich en het alternatieve programma is minstens net zo mooi. De kans dat het lukt is in augustus groter dan in juli. Voor alle reizen geldt dat de route telkens aan de ijscondities en het weer zal worden aangepast. Bovendien wordt er graag een stukje om gevaren om bijvoorbeeld een ijsbeer of walrussen te bekijken.

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert Spitsbergen
Léonie van Rossem Reisexpert

Prachtige natuur, immense gletsjerwanden, afbrekende ijsschotsen, ijsberen, rendieren …… Ik heb het allemaal gezien tijdens mijn reis op het zeilschip Antigua. Wat een unieke beleving!

Reviews - gemiddelde score voor Spitsbergen: 9.0/10 - Lees meer reviews »

  • Spitsbergen
   Review van 10 oktober 2017
   SCORE: 5/5

   "Spitsbergen is een fantastisch reisdoel. We hebben helaas minder gezien dan we mochten verwachten. We hadden gekozen voor de fotoreis eind september. Achteraf hadden...

  • Spitsbergen
   Review van 10 oktober 2017
   SCORE: 3/5

   "Tijdens deze fotoreis in september is er duidelijk veel minder kans op wildlife. Zelfs de vogels hebben we nouwelijks gezien. Als dat ons van te voren goed was...

  • Spitsbergen
   Review van 4 oktober 2017
   SCORE: 4/5

   "Ries naar Spitsbergen-Groenland was mooi. Wel is het wat minder ´nieuw´ wanneer je ook al naar Antarctica bent geweest, maar dat doet niets af aan de kwaliteit....

  • Spitsbergen
   Review van 11 augustus 2017
   SCORE: 5/5

   "Als je Spitsbergen wilt zien moet je met de Antigua gaan. Punt."

  • Spitsbergen
   Review van 9 augustus 2017
   SCORE: 5/5

   "Geweldige reis in kleinere groep. Overweldigende natuur."

  • Spitsbergen
   Review van 8 augustus 2017
   SCORE: 5/5

   "Wij hebben een heel bijzondere reis gehad, enorm veel gezien, zowel dieren als prachtige landschappen -fjorden en gletsjers- en genoten van de gastvrijheid van...

DINGEN DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN

Een kleine selectie van tips en bezienswaardigheden van onze medewerkers en reisleiders.

Employee
Lenin op Spitsbergen?
Impression
Employee
Ultiem genieten
Impression
Employee
Mislukte expeditie
Impression
Employee
Hoe is het mogelijk?
Impression

Afbeeldingen (1/10)

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

Bekijk informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.