Spitsbergen

Opstap naar de Noordpool

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • IJsbeer, Spitsbergen
 • Zeilschip Antigua, Spitsbergen

Spitsbergen is een geweldig en indrukwekkend natuurland waarvan meer dan de helft is bedekt met ijs. De enorme gletsjers behoren tot de mooiste ter wereld. Lees verder...

Ontdek Spitsbergen! Spitsbergen is de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in 1596 aan deze eilandengroep gaf. Hij was de eerste ontdekker, maar het kan heel goed zijn dat de Vikingen er al in 1194 kwamen. Een reis naar Spitsbergen mag op geen enkele bucketlist ontbreken.

Reis naar Spitsbergen, dat op slechts 1300 km van de Noordpool ligt en waar maar 2800 mensen in vijf kleine tot zeer kleine nederzettingen wonen.

Askja Reizen
Als echte Spitsbergen-kenner hebben wij een ruim aanbod aan cruises en scheepsreizen naar Spitsbergen. Bijzonder is de driemaster Antigua, waarmee Askja zomerreizen naar Spitsbergen aanbiedt. De Antigua is heel kleinschalig en heeft slechts 16 hutten. Het schip brengt je op plekken langs de kust van Spitsbergen waar andere schepen niet of nauwelijks kunnen komen.

Op Spitsbergen bevinden zich enkele verlaten nederzettingen, die stammen uit de tijd van de eerste bewoning. In de uiterste noordwesthoek van Spitsbergen ligt bijvoorbeeld Smeerenburg, de nederzetting die het symbool werd van de 17e-eeuwse Nederlandse walvisvaart.

Wil je een van onze reizen verlengen of een speciale fotografiereis maken? Leg ons je wensen voor. Een van onze Spitsbergen-kenners maakt graag een reisvoorstel voor je met een aanbieding voor jouw reis naar Spitsbergen. Ze hebben Spitsbergen zelf bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van jouw ideale vakantie in Spitsbergen!

Reizen naar de Noordpool
Het noordpoolgebied is een ijszee waarop het hele jaar een dikke laag pakijs drijft. In de winter groeit het pakijs tot aan de kust van Siberië, Canada, Groenland en Spitsbergen. In het voorjaar ontstaan scheuren en breken grote stukken af. Maar ondanks alle opwarming van de aarde blijft nog steeds een belangrijk deel van de Noordelijke IJszee bedekt met permanent zeeijs.

Ruim vier eeuwen lang was de Noordpool even belangrijk als onbereikbaar doel van menig ontdekkingsreiziger. Omdat de tocht over de pool naar Azië significant korter was dan via Kaap de Goede Hoop voer menig ontdekkingsreiziger zich stuk op het poolijs. Willem Barentsz is daar een van de bekendste van, maar hij was allesbehalve de enige.

Het duurde tot begin vorige eeuw tot de eerste mens de Noordpool bereikte. Robert Peary, een van de meest geobsedeerde poolreizigers ooit, claimde in 1909 samen met Matthew Henson de Noordpool bereikt te hebben. Deze claim wordt tegenwoordig ernstig in twijfel getrokken; de claim van Richard Byrd dat hij per vliegtuig de pool bereikte is in het afgelopen decennium onderuit gehaald, nadat onderzoek uitwees dat hij zijn logboek vervalste; Roald Amundsen, de bedwinger van de Zuidpool, is daarmee hoogstwaarschijnlijk de eerste die de Noordpool bereikte, per Zeppelin, tijdens een roemruchte tocht in 1926. Nog altijd is de Noordpool een bestemming die maar zeer weinig mensen bereiken, al blijft het doel grote groepen reizigers mateloos fascineren.

Beste reistijd en klimaat
De beste tijd om Spitsbergen te bezoeken is in de zomer. Het meeste ijs verdwijnt dan, waardoor rond Spitsbergen gevaren kan worden. De gemiddelde temperatuur is ’s zomers 6 °C en in de winter -14°C. De laagste temperatuur ooit gemeten is min 46,3 °C (maart 1986). De hoogste temperatuur was 21,3 °C (juli 1979). Met 200-300 mm per jaar valt er maar weinig neerslag en Svalbard kan dan ook tot de ‘arctische woestijngebieden’ gerekend worden. Wel kan vochtige zeelucht mist en motregen veroorzaken. De beste reistijd is de zomer, omdat het meeste ijs dan verdwijnt en er gevaren kan worden.

Behalve rondom de spaarzame nederzettingen zijn er geen wegen op Spitsbergen. Daarom wordt gebruikgemaakt van speciaal uitgeruste schepen om de afgelegen delen te bezoeken. ‘s Winters omringt het arctische pakijs een groot deel van Spitsbergen (vooral in het noorden en het oosten) en varen er geen schepen. In juli en augustus is het mogelijk om het eiland Spitsbergen te ronden, maar er kan nooit zekerheid worden gegeven dat je het hele rondje haalt. Het risico bestaat altijd dat je in de Hinlopenstraat in het ijs vastloopt. Dat is een avontuur op zich en het alternatieve programma is minstens net zo mooi. De kans dat het lukt is in augustus groter dan in juli. Voor alle reizen geldt dat de route telkens aan de ijscondities en het weer zal worden aangepast. Bovendien wordt er graag een stukje om gevaren om bijvoorbeeld een ijsbeer of walrussen te bekijken.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons Spitsbergen blog!

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert Spitsbergen
Léonie van Rossem Reisexpert

Prachtige natuur, immense gletsjerwanden, afbrekende ijsschotsen, ijsberen, rendieren …… Ik heb het allemaal gezien tijdens mijn reis op het zeilschip Antigua. Wat een unieke beleving!

Reviews - gemiddelde score voor Spitsbergen: 9.1/10 - Lees meer reviews »

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 3 september 2019
   SCORE: 5/5

   "Dit mag dezelfde tekst zijn zoals op de eerste pagina."

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 19 augustus 2019
   SCORE: 5/5

   "Gezelschap op het schip was inderdaad klein en daardoor aangenaam."

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 18 juni 2019
   SCORE: 5/5

   "Er is maar een woord voor: Geweldig!!! Hier moet je geweest zijn. Het zeilschip maakte de reis heel speciaal. "

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 20 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Bij een reis naar een bestemming als dit is het schip waar je mee gaat van heel groot belang. Ik kende de *** al van een eerdere reis en omdat de vertrekdata en...

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 20 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Spitsbergen is fenomenaal met een overweldigend landschap. Je wordt geconfronteerd met pure natuur: bergen, gletsjers, ijsberen, walrussen, rendieren, poolvossen,...

  • Spitsbergen (askja)
   Review van 10 september 2018
   SCORE: 5/5

   "De Antigua is een fantastisch schip. Bemanning en verzorging zijn uitstekend. Het is verrassend zoals de route werd uitgezet: het weer was een doorslaggevende factor...

DINGEN DIE JE GEDAAN MOET HEBBEN

Een kleine selectie van tips en bezienswaardigheden van onze medewerkers en reisleiders.

Employee
Lenin op Spitsbergen?
Impression
Employee
Hoe is het mogelijk?
Impression
Employee
Ultiem genieten
Impression
Employee
Mislukte expeditie
Impression

Afbeeldingen (1/10)

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

vrijdag 18 okt.
Locatie: Arnhem
Informatiedag Spitsbergen

Aanmelden

zaterdag 26 okt.
Locatie: Antwerpen
Informatiedag Spitsbergen

Aanmelden

Bekijk meer informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.