Het binnenland

Scroll naar beneden om meer te ontdekken
play_arrow
 • Landmannalaugar

Het spectaculaire binnenland van IJsland is alleen open in de zomer, grofweg van eind juni tot en met september. Er woont niemand in het binnenland en het is alleen bereikbaar per 4WD auto. Lees verder...

Als je rijdt in het binnenland met een gewone auto ben je niet verzekerd. Kijk op de website www.road.is of bel 1777 voor informatie over de toestand van de wegen in het binnenland. Het weer heeft altijd invloed op de begaanbaarheid van de routes in het binnenland. Zorg dat je voldoende brandstof hebt voor de auto en ook voldoende eten en drinken. Dit is onderweg niet te koop! Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in het binnenland. Het kan daarom zijn dat je soms wat verder moet rijden naar de populaire bezienswaardigheden.

Er zijn twee grote hooglandroutes die van noord naar zuid en v.v. lopen: De Kjölur en de Sprengisandur route. De Kjölur is in het westelijk deel van het binnenland, deze route is volledig overbrugd. Een kale hoogvlakte met enkele grote ijskappen te midden van een steenwoestijn. Midden op de hooglandroute Kjölur ligt de hut Kerlingarfjöll. Het is een wonderlijk landschap, waar warme beken langs de hellingen kronkelen, je verrast wordt door rookpluimen en de gekleurde flanken van de bergen zo nu en dan bekroond worden met plukken sneeuw.

De Sprengisandur route heeft wél rivierdoorsteken. Een rivier doorsteken is spannend en leuk, maar je moet het uiterst voorzichtig doen. Aan het einde van de Sprengisandur route ligt Landmannalaugar. Dit wonderlijke landschap is gevormd door vulkanisme en ijs. Je kan hier vele wandelingen maken van een uur tot enkele dagen. De beklimming van de blauwe berg, Bláhnúkur wordt beloond met uitzicht op lavavelden, meanderende rivieren en geel, bruin, rood, groen en grijsblauw gekleurde rhyolietbergen. Je moet zeker niet een bad in de warme beek overslaan.

Onze reisorganisatie is vernoemd naar de vulkaan Askja. Het Dyngjufjöll-gebergte ligt ten noorden van de immense gletsjer Vatnajökull. Hier is een maanlandschap met een reusachtige ingezakte krater, de Askja. In deze Askja caldera huist de beruchte Víti, een kleine krater die gevuld is met lauw water.

Laki is een 818 meter diepe krater die te midden van de gigantische Lakagigar kraterrij ligt. De spleetvulkaan Lakagígar barstte uit op 8 juli 1783 en dit duurde circa 9 maanden. Het was één van de meest catastrofale uitbarstingen die IJsland ooit gekend heeft. Bij goed weer is het uitzicht overweldigend, er liggen meer dan honderd met groen mos bedekte kraters, over een lengte van wel 40 kilometer. Sommige zijn wel honderd meter hoog. Wil je meer informatie over het binnenland? Lees dan ons blog: Hooglandroute op IJsland, doen of niet doen?

Inklappen

Alles is mogelijk

Onze specialisten kennen je favoriete land op hun duimpje en helpen je graag met het samenstellen en boeken van je reis.

Reisexpert IJsland
Carolien Coenen Reisexpert

In IJsland valt zoveel te ontdekken. Van de vele, wonderschone, watervallen en ruige wandelpaden langs bizarre basaltformaties, tot het magische ijsbergenmeer. Het blijft mij steeds weer verbazen en verrassen!

Reviews - gemiddelde score voor IJsland: 9.1/10

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 4/5

   "Wij kozen voor een 8-daagse reis. Soms wat pittige reisafstanden. Maar goed te doen. Houd rekening met de weersomstandigheden. We hebben half mei alle weersinvloeden...

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 4/5

   "Mooi land. Veel nieuwe indrukken. Ga vroeg naar bezienswaardigheden (het is erg druk ivm hoogseizoen)."

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Reis voldeet volledig aan de verwachtingen. Veel van IJsland gezien."

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 5/5

   "Alle boekingen waren prima in orde, dat maakt het reizen heerlijk ontspannen."

  • IJsland (askja)
   Review van 7 september 2018
   SCORE: 4/5

   "mooie reis geeft alles weer wat IJsland te bieden heeft. overtrof de verwachting."

Informatiedagen

Wil je kennismaken met Askja Reizen of met een van onze bijzondere bestemmingen? Je bent van harte welkom bij de presentaties op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast worden er op verschillende plaatsen in het land informatiedagen gehouden. Het bijwonen van de presentaties is helemaal gratis en de koffie staat voor je klaar. Wél verzoeken we je om je van tevoren in te schrijven.

Bekijk informatiedagen

Reisbrochure Askja

Vraag onze gratis brochures aan

Tjokvol reisinspiratie, gewoon op je deurmat.