Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

06 Februari 2024 - IJsland

Reisleider Martine vertelt: op groepsreis naar IJsland

Terug
Portret Martine Bruin
Martine Bruin

Weet veel over: IJsland

Ik ben Martine Bruin, één van de reisleiders van Askja. Sinds 2008 werk ik als reisleider en breng ik elke zomer één of twee weken door op het prachtige IJsland. Nadat ik in de zomer van 2007 op een IJslandse boerderij heb gewerkt en bekend ben geraakt met de mensen, het land en (een beetje) de taal, ben ik bij Askja aan de slag gegaan. Het is voor mij een hele levendige tweede baan naast mijn ‘reguliere’ kantoorbaan in Nederland. Het is zo fijn om met een groep op pad te zijn, te vertellen over wat je allemaal ziet, wat de gewoontes zijn van de IJslanders en elke keer weer nieuwe plekken te ontdekken. Want geen reis is hetzelfde: je hebt altijd andere weersomstandigheden, een daarop afgestemd dagprogramma, andere mensen in een groep en een andere chauffeur.

De groepsreis 'Het Beste van IJsland' begeleiden

In 2023 heb ik de reis Het Beste van IJsland begeleid in juni, een hele leuke, kortere reis waarin je alle hoogtepunten van IJsland aandoet. Met een groep van 18 reizigers hebben we in 9 dagen een rondje over het eiland gedaan. Op IJsland heb je een weg lopen in een ringvorm - de ringweg - en deze hebben we tegen de klok in gereden.

Met deze groepsreis kom je op heel veel mooie plekken op IJsland. In het zuiden zie je veel groen met prachtige watervallen, via het lege oosten met mooie fjorden rij je naar het noorden, waar je een grote variatie aan vulkanische verschijnselen dicht bij elkaar ziet, om vervolgens in het westen weer de bewoonde wereld in te rijden.

Het mooiste moment van de IJsland groepsreis

Gedurende deze 9-daagse reis hebben we heel veel gezien en meegemaakt. We zagen papegaaiduikers, walvissen, lavavelden, kraters, kloven en mooie watervallen. Ook het weer was afwisselend: we hebben zon gezien, miezer, harde regen, weinig wind, heel veel wind en veel combinaties ervan.

Eén van de mooiste momenten tijdens deze reis was een wandeling die we hebben gemaakt door een groot lupineveld. De lupines kleurden het landschap grijspaars, een kleur die je anders niet ziet op IJsland en dit maakte de omgeving zachter dan ik gewend ben. Aan het einde kwamen we uit bij een gletsjertong met een klein gletsjermeer omgeven door een rotsachtig en ruw landschap, waar een helderblauwe ijsschots in dreef. Onderstaande foto doet het geen recht, maar geeft je een goede impressie: grootsheid en indrukwekkendheid van het landschap, en de nietigheid van de mens!

Het verschil tussen een groepsreis en een individuele reis

Wanneer je naar IJsland op reis gaat, wil je waarschijnlijk veel zien van de natuur en de landschappen. Ga je zelfstandig op reis, dan kan je zelf alles uitzoeken en vervolgens een (maatwerk)reis bij Askja boeken waarbij een groot deel voor je geregeld is. Toch heb je nog veel beslissingen te nemen: waar ga je heen, hoe lang blijf je daar, welke excursies ga je doen en waar ga je eten? Je hebt natuurlijk veel flexibiliteit in je programma, want je kunt stoppen waar en wanneer je wilt en zo lang blijven als er daglicht is (en dat is in de zomer heel lang!).

Sommige mensen vinden het ontspanning om alles uit te zoeken, voordat ze hun plannen bij een reisorganisatie voorleggen. Anderen vinden dat minder leuk en worden graag volledig ontzorgd. Hoor je bij de laatste groep? Dan is een groepsreis een goede keus! Als je met een groepsreis van Askja mee gaat, heb je een reisleider die je kan vertellen over de natuur, de gewoontes van de IJslanders en de landschappen en het ontstaan ervan.

De hotels liggen vast, net als de grote lijnen van de reis, maar een deel van de uitstapjes kan ter plekke bepaald worden door de reisleider in overleg met de chauffeur. Dit wordt altijd volledig afgestemd op de behoeftes van de groep en de weersomstandigheden op dat moment. Daarnaast heb je een expert met je mee die weet wat de leuke en mooie plekken zijn, waar je de locals kunt treffen en wat voor lokale eetgewoontes aan te raden zijn. En het is natuurlijk ontzettend gezellig om met een groep reizigers op pad te gaan door IJsland!

Laat je betoveren door IJsland en ga mee op groepsreis

Natuurlijk is het spannend wat voor mensen je aantreft in een groep. Dat is voor alle reizigers (ook voor de chauffeur en de reisleider) afwachten. Welke reis je ook maakt: je hebt zelf de meeste invloed op hoe je je reis ervaart. Ga er met een open blik in, laat je niet belemmeren door dingen die je graag anders zou willen zien (we hebben nu eenmaal niet overal invloed op), en laat je betoveren de al het fantastische wat IJsland te bieden heeft! 

Ben je na het lezen van Martine's blog enthousiast geworden over de Askja-groepsreizen naar IJsland? Lees dan meer over onze groepsreizen naar IJsland of neem contact op met onze IJsland reisexperts, voor meer informatie of om je groepsreis direct te boeken!

Reisexpert

In 2007 heb ik voor drie maanden op een IJslandse boerderij gewoond en gewerkt. Nu werk ik als datavisualisatie consultant bij BAM en kom ik (bijna) elke zomer op IJsland: een ideale combinatie!

Weet veel over: IJsland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

12 Aug 2016 - IJsland

De Ode aan IJsland vanuit de reisleider Jac (deel 1)

Al sinds 2006 begeleid ik voor Askja groepsreizen naar IJsla Lees verder

20 Feb 2023 - IJsland

7 Redenen om IJsland te ontdekken met een groepsreis van Askja

We organiseren al jaren onze eigen groepsreizen naar IJsland Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.