Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

25 Maart 2024 - IJsland

Excursies op IJsland

Terug
Portret Sijlina Teunissen
Sijlina Teunissen

Weet veel over: IJsland

IJsland is bij uitstek een bestemming voor natuurliefhebbers. Gletsjermeren waar helderblauwe ijsschotsen in ronddrijven, immense gletsjers en tal van vogelsoorten die ‘s zomers op het eiland nestelen: je komt het ongetwijfeld allemaal tegen tijdens je rondreis IJsland. Je kunt van de indrukwekkende natuur genieten als je met je huurauto op pad gaat, maar IJsland te voet, per kajak of per boot verkennen is ook een aanrader! Want een walvisexcursie, kajaktocht of gletsjerhike: het  zijn stuk voor stuk excursies die je reis naar IJsland nóg onvergetelijker maken. In deze blog zetten we een paar van onze favoriete excursies op IJsland voor je op een rij!

Boek je excursie op IJsland met korting

Boek je jouw IJsland rondreis bij Askja Reizen? Dan krijg je van ons een kortingscode waarmee je alle bovenstaande IJsland excursies met 10% korting kunt boeken. Zo maak je jouw rondreis door IJsland nóg onvergetelijker.

*Let op: Dit aanbod is niet geldig voor groepsreizen.

1. Walvissen spotten op IJsland

Het hele jaar zwemmen er walvissen in de wateren rond IJsland, maar de beste periode om walvissen te spotten in IJsland is van april tot november. In deze maanden is de kans dat je deze machtige zeezoogdieren tegenkomt tijdens de walvisexcursie namelijk het grootst. Al is en blijft het natuurlijk een natuurfenomeen en kunnen er geen garanties worden gegeven. Maar geloof ons, áls er dan een walvis opduikt, dan giert de adrenaline door je lijf.

Praktische informatie over walvissen spotten op IJsland

Een walvisexcursie vanuit Reykjavík wordt van januari tot en met december aangeboden door Elding. Wil je vanuit Ólafsvík op het schiereiland Snæfellsnes op zoek naar walvissen? Dat kan van midden februari tot eind september met Láki Tours. Wil je (ook) orka’s spotten? Die laten zich - met een beetje geluk tijdens een walvisexcursie met Láki Tours - van maart tot begin juli zien in de Breiðafjörður. Vanuit het noorden van IJsland walvissen spotten? Dan ben je bij North Sailing aan het goede adres. Van maart tot en met oktober kun je vanuit Húsavík mee met de Original Whale Watching Tour. Liever in alle stilte op zoek naar walvissen? Stap dan van juni tot midden september aan boord van één van North Sailing’s elektrische boten voor de Silent Whale Watching.

2. Kajakken tussen de ijsbergen

Het ijsbergenmeer Jökulsárlón wordt beschouwd als één van de natuurwonderen van IJsland. Wanneer je een bezoek brengt aan het meer, kun je per amfibieboot en zodiac het meer ontdekken of op eigen gelegenheid rond het meer wandelen. Voor de reizigers die een beetje meer actie zoeken, is een kajaktour een leuke optie. Onder begeleiding van een gids kajak je ongeveer een uur over het stille meer Jökulsárlón, langs ijsbergen en de gletsjerwand. Met een beetje geluk spot je onderweg zeehonden. Een positief extraatje: het ijsbergenmeer ontdekken per kajak is ook nog ‘ns milieuvriendelijk. 

Praktische informatie over kajakken op het ijsbergenmeer Jökulsárlón

De kajaktour op het ijsbergenmeer Jökulsárlón wordt van midden mei tot midden oktober aangeboden door Iceguide.

3. Spot papegaaiduikers vanuit Grundarfjörður

Als je in de zomermaanden naar IJsland reist, dan mag één ding eigenlijk niet ontbreken: papegaaiduikers spotten. Gaat er niet direct een lichtje branden? Misschien ken je deze schattige vogels wel onder de naam puffins, wat Engels is voor papegaaiduiker. Papegaaiduikers zijn van mei tot midden augustus graag geziene gasten op IJsland en er zijn tal van plekken op het eiland waar je de kleine vogels kunt zien. Zo zijn de Westman eilanden, Ingólfshöfði aan de zuidkust en Látrabjarg in de Westfjorden bekende plekken waar je papegaaiduikers kunt spotten.

Onze tip? Ga vanuit Grundarfjörður op het schiereiland Snæfellsnes mee met een papegaaiduiker tour van Láki Tours. Stap aan boord van een traditionele eikenhouten vissersboot en vaar naar het onbewoonde eiland Melrakkaey. Het eiland zelf is een beschermd natuurgebied, maar vanaf het water heb je goed zicht op de kolonies papegaaiduikers die nestelen op het eiland met haar indrukwekkende basaltzuilen. 

Praktische informatie over papegaaiduikers spotten op IJsland

De papegaaiduikers tour vanuit Grundarfjörður wordt van midden juni tot midden augustus aangeboden door Láki Tours.

4. Gletsjer hike vanuit Skaftafell

Nog een leuke activiteit: een gletsjer hike! IJsland is rijk aan gletsjers en de kans is groot dat je er een tegenkomt tijdens een rondreis door IJsland. De Vatnajökull gletsjer is de grootste gletsjer van Europa en de perfecte locatie om een gletsjer hike te maken. In een kleine groep van maximaal 15 personen ga je vanuit de ingang van het Skaftafell Nationaal Park en onder begeleiding van een gids op pad. De excursie start met een uitgebreide introductie, waarna je stijgijzers en een ijsbijl meekrijgt en per monstertruck naar het startpunt van de wandeling wordt gebracht.

Je wandelt een stuk naar de gletsjer en vervolgens pak je de stijgijzers erbij en ga je de gletsjer op. Onderweg stop je op verschillende plekken en deelt de gids zijn/haar kennis over de flora, fauna, geologie en gletsjerkunde met je. Een actieve en leerzame excursie!

Praktische informatie over een gletsjerwandeling op IJsland

De gletsjerwandeling in Nationaal Park Skaftafell wordt van januari tot en met december aangeboden door Icelandic Mountainguides.

Reisexpert

Genieten van alle rust op één van de duizenden eilandjes van de Stockholm Archipel, op zoek naar sporen van Napoléon Bonaparte op Elba of met onze Volkswagen T3 de Ierse kust afrijden op de Wild Atlantic Way. Je kunt me er vannacht voor wakker maken. Althans, voor de eerste twee. Onze Volkswagen heeft nog wat liefde nodig voordat we met ‘m op pad kunnen.

Weet veel over: IJsland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

22 Dec 2022 - IJsland

In alle stilte op zoek naar walvissen met North Sailing

Stel je voor: je zit in het zonnetje te wachten op een bankj Lees verder

30 Aug 2023 - IJsland

Walvissen spotten vanuit Reykjavík met Elding

Zo bruisend als gisteravond, zo stil zijn de straten van Rey Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.