Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

22 Januari 2024 - Lapland

Reisverhaal: Magisch Lapland

Terug
Portret Familie Som
Familie Som

Weet veel over: Lapland

Eind december vertrok de familie Som naar Fins Lapland voor een week vol avontuur in het winterse landschap. Ze schreven een reisverhaal over hun ervaringen, die we maar al te graag met je delen! "Al een tijdje lopen we rond met het idee om ooit eens naar Lapland te gaan, maar echt concreet werden we tot nu toe nog niet. De Staatsloterij reclame die zich afspeelt in Lapland (zoon neemt zijn vader mee naar Lapland) was het laatste zetje dat we nodig hadden. Waarom wachten en niet nu deze droom al waarmaken met ons hele gezin? En inderdaad, we willen dit, dus we gaan het regelen.

Een droom wordt werkelijkheid: de Lapland reis is geboekt

Het eerste moment dat we in aanraking komen met Askja Reizen is wanneer onze oudste dochter op een dag thuiskomt van haar opleiding Tourism Management. Zij heeft die dag in het kader van haar studie een lezing gevolgd van Eppo, de directeur van Askja Reizen. Enthousiast komt ze thuis, waarna de website van Askja Reizen direct met interesse bekeken wordt. Hmmm, ze bieden reizen naar Lapland aan en laten we nou net daar graag naar toe willen. Snel de nodige informatie opgevraagd en dit hebben we na een aantal dagen ook al in huis.

Na het lezen van de verschillende mogelijkheden zijn we onder de indruk van de Avonturenweek Herkko. Onze wens hiervoor wordt doorgegeven, waarna we al snel in contact komen met Nathalie van Askja Reizen. Op een prettige manier krijgen we alle informatie die we vragen en worden we volledig geïnformeerd. Na een bezoek en persoonlijk gesprek met Nathalie op het kantoor van Askja Reizen is de kogel door de kerk. Van informatie komt een reisvoorstel en uiteindelijk resulteert dat dus in een boeking. Rond de jaarwisseling (30 december 2023) gaan we echt naar Lapland. Ongelooflijk maar waar. Nu nog een klein jaartje wachten totdat het zover is. De voorpret kan beginnen.

De voorpret kan beginnen

In de maanden die volgen lezen we veel over Lapland (oa. op websites en in Facebookgroepen). Het zal nog geruime tijd duren voordat we zelf zullen gaan, maar we kunnen haast niet wachten. De zin om echt te gaan wordt steeds groter. Vrienden en kennissen die we vertellen dat we inmiddels geboekt hebben en echt naar Lapland zullen gaan, vinden het zo gaaf voor ons en reageren jaloers. Dit moet dus wel heel bijzonder zijn.

De laatste voorbereidingen worden getroffen

In de laatste weken voor ons vertrek richting het Hoge Noorden moeten we nog veel aankopen doen. Met name warme kleding zullen we nodig hebben. We zijn geen wintersporters dus hebben dit niet standaard in huis. In verschillende etappes wordt er van alles  aangeschaft: thermo ondergoed, sokken, handschoenen, mutsen, fleece vesten, snowboots, ski pulli’s, hand- en voetwarmers en ga zo maar door. De inhoud van onze koffers gaat steeds meer vorm krijgen. Eventuele vragen of onduidelijkheden die we hebben met betrekking tot kleding worden na contact met Askja Reizen telkens direct beantwoord. Wat is het toch fijn om zo goed geïnformeerd te worden.

Het einde van het jaar nadert. We gaan richting de kerstdagen en Lapland komt steeds dichterbij. Nog een paar dagen werken en naar school en het is eindelijk zover. De reis waar we bijna een jaar naar hebben uitgekeken. We hebben er steeds meer zin in, maar vinden het, nu het steeds dichterbij komt, ook wel spannend. Hoe zou de reis gaan? Hoe koud zou het er zijn? Hebben we wel de juiste kleding bij ons? Ach ja, wat kan ons gebeuren? We zijn goed voorbereid, dus het moet helemaal goedkomen.

Op naar Fins Lapland!

En dan is het 30 december. Waar iedereen om ons heen zich opmaakt voor het naderende Oud en Nieuw stappen wij in de auto richting Schiphol. Nu gaat het echt gebeuren, onze reis gaat beginnen!

De reis naar Finland (Amsterdam-Helsinki en Helsinki-Kuusamo) verloopt voorspoedig. We stappen het vliegtuig in Kuusamo uit en lopen een witte wereld in. Prachtig! Nadat we snel de koffers van de bagageband hebben geplukt kunnen we de bus in richting Hotel Herkko in Taivalkoski. Daar aangekomen kunnen we direct inchecken waarna onze koffers per auto naar ons vakantiehuis worden gebracht zodat we ze niet de weg naar boven hoeven op te slepen. Wat een service. Hierna kunnen we direct genieten van een warme maaltijd in het hotel. 

Een week vol avonturen in het winterse landschap

De rest van de dagen genieten we van alle winterse en ijskoude activiteiten die bij deze trip horen: kampvuur met pannenkoeken in de Kota, tocht met de sneeuwscooter, bezoek aan de rendierfarm, de husky-safari en de sneeuwschoenwandeling met ijsvissen. We vallen van de ene verbazing in de andere. Ondanks de extreem koude temperaturen (-30 tot -40 graden) genieten we enorm van alles. Van de aardige mensen, prachtige omgeving, rust, goede service, heerlijk vakantiehuis, de jaarwisseling, eigenlijk veel te veel om op te noemen.

Als kers op de taart hebben we zelfs nog mogen genieten van het noorderlicht. Wat wil een mens nog meer. Groot pluspunt was de beschikbare beschermende kleding waar we gebruik van mochten maken. Met deze kleding zijn we de ijskoude week prima doorgekomen en konden we alle activiteiten onder extreme temperaturen goed beschermd doen. Deze vakantie heeft op alle fronten onze verwachtingen overtroffen. We kijken met een zeer tevreden gevoel hierop terug. Askja Reizen, super bedankt voor alle informatie, de goede voorbereiding en het prettige verblijf in Taivalkoski. Onze droom is uitgekomen!"

Reisexpert

Onze reizigers delen graag hun reisverhalen. In deze blog lees je de belevenissen van de familie Som in Fins Lapland! 

Weet veel over: Lapland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

07 Nov 2018 - Lapland

Vier kerst of Oud & Nieuw in winters Lapland!

Beleef een extra bijzondere Kerst of Oud & Nieuw in wint Lees verder

17 Sep 2019 - Lapland

Waarom met Askja naar Lapland?

Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.