Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

07 Nov 2018 - Lapland

Vier kerst of Oud & Nieuw in winters Lapland!

Terug
Portret Carla Ebben
Carla Ebben

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Beleef dit jaar een extra bijzondere Kerst of Oud & Nieuw en ga naar winters Lapland!

Ervaar hoe gaaf het is om een sneeuwscootertocht en een huskysafari te maken en hopelijk ga je ook nog het magische noorderlicht zien! Hoe kort zijn de dagen? En hoe bijzonder is het licht in Lapland? Lees mijn blog en ervaar de magie van winters Lapland!

 

Wakker worden in een sprookje
Langzaam word ik wakker en ik voel me een beetje gedesoriënteerd. Ik kijk op de wekker en zie dat het al half 10 is. Toch is het nog steeds hartstikke donker op onze hotelkamer. Ineens ben ik dan toch echt wakker en weet ik het natuurlijk weer, we zijn namelijk in Lapland. In december zijn de dagen kort maar elke dag is weer een beleving!

Vandaag gaan we een huskysafari doen en de afgelopen dagen hebben we al een sneeuwscootertocht gedaan, een rendierboerderij bezocht én … het indrukwekkende noorderlicht gezien! We verblijven in Hotel Herkko, één van de bestsellers in het Askja programma. Het hotel ligt in een gebied waar de meeste sneeuw valt en dat hebben we gemerkt! Want er ligt een dik pak sneeuw, waar de bomen bijna onder bezwijken, welkom in de magische wereld van winters Lapland.

De huskysafari
Als je de huskyfarm op komt lopen, beginnen de husky’s van opwinding al te blaffen en dat houdt het eerste half uur niet meer op. De tuigjes worden omgedaan, we krijgen een instructie hoe een slede te besturen en vooral belangrijk, hoe te stoppen en te remmen. Ik ben een groot hondenliefhebber en vind het dus fantastisch. Ik wil ze knuffelen, aaien, met ze spelen, ik hou van ze, echt waar!

Niet veel later zijn we weer helemaal klaar voor een dag buiten met de husky’s. Ze trekken aan de touwen en dan laten we de rem los en gaan op pad. Het is zo bijzonder om mee te maken. Van het geblaf het afgelopen half uur, naar intense stilte. Het enige dat je hoort is de slede die door de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden.

Het gaat natuurlijk allemaal veel langzamer dan de sneeuwscooter. Prima, want zo kun je de omgeving en de overweldigende natuur veel beter in je op nemen. Zeker niet minder spectaculair dus. De smalle paadjes eisen behoorlijk wat stuurkunsten en het is soms best spannend, als we een heuvel afgaan en daardoor snelheid maken. Ook is het fysiek inspannend, want als we de heuvel op gaan, moeten we af en toe helpen en bij steppen. Ik heb denk ik al een keer of acht een huskysafari gemaakt, maar het blijft een ervaring die me elke keer weer raakt.

Spanning en snelheid op de sneeuwscooter
Het is even wennen, zo’n grote machine en je moet je goed inpakken. Een dikke thermo overall aan en helm op. Al na een paar minuten ben ik helemaal in mijn element. Ook weet ik weer waarom ik nooit kan kiezen tussen de huskysafari of de sneeuwscootersafari. Ik geniet volop van de snelheid en actie die je voelt tijdens een sneeuwscootersafari. Het eerste stuk gaat over smalle bospaden, je moet hier echt wel even opletten dat je goed stuurt. We gaan ook nog niet zo snel, maar dat is prima, want zo kan je volop genieten van de besneeuwde bossen en het prachtige landschap.

Dan komen we uit bij een open plek, het blijkt een bevroren meer te zijn. De gids stopt en vertelt ons dat we, als we willen, even vol gas mogen geven. Dat laten we ons uiteraard geen twee keer zeggen en we gaan voluit. Wat een snelheid en sensatie!  De uitgestrektheid van het bevroren meer lijkt eindeloos en we genieten volop.

Sauna en jacuzzi
Na een hele dag buiten is het heerlijk om weer in het warme en behaaglijke hotel aan te komen. De manager van het hotel is benieuwd hoe onze dag was en staat ons al op te wachten. Iedereen is enthousiast aan het vertellen en heeft een geweldige dag gehad. Het diner wordt over twee uur geserveerd en we hebben dus nog tijd om te relaxen. De sauna’s bij het zwembad zijn warm gestookt en we gaan  nog even zwemmen en de sauna in. Of zullen we gezellig bij de open haard zitten en borrelen? Bij hotel Herkko is het ook nog mogelijk om privé een sauna met jacuzzi te huren. De jacuzzi staat buiten en zittend in het warme water in de vrieskou is dit een geweldige ervaring! We besluiten lekker even de sauna in te gaan. Zwemmen, dan weer aankleden en voor het eten nemen we nog even een aperitiefje bij de open haard. Het leven in Lapland is niet slecht!

Het magische noorderlicht
Op een van deze avonden, we zaten net aan het diner, ontstaat er ineens commotie en opwinding. De mensen rennen door de receptie naar buiten. We vragen aan de receptioniste wat er aan de hand is. ‘Noorderlicht!’ is het antwoord. Volgens mij heb ik nog nooit zo snel mijn jas en wanten aangetrokken en met mij iedereen die in het restaurant zat. Daar staan we dan met z’n allen, vol verbazing en verwondering naar dit spektakel, dit wonder van de natuur, te kijken. Het is zo intens en zo bijzonder. Ik pak de hand van mijn man vast en word zelfs een beetje emotioneel. Het is een heel bijzonder moment, wat we nooit zullen vergeten. 

Is het echt de hele dag donker?
Ja, het klopt, het wordt in december pas tegen half 11 ‘s ochtends licht en om half twee gaat de zon al weer onder en wordt het weer schemerig. In de tussenliggende tijd zie je een soort licht, dat je bijna niet kan beschrijven. De zon komt net boven de horizon en daardoor heb je een prachtig roze-achtig licht. De Finnen noemen dit licht “kamos”. Echter omdat er zo’n dik pak sneeuw ligt en je je echt in een witte wereld begeeft, is het zelfs wanneer de zon verdwenen is, lang niet zo donker als bij ons in Nederland. Als je ook nog eens het maanlicht er bij hebt, is het vaak zelfs wel bijzonder, dat witte landschap. In Nederland is het eigenlijk veel donkerder met al dat asfalt. De regenachtige en druilerige dagen zijn wat mij betreft veel somberder en donkerder dan de witte magische wereld in Lapland, ook al is de dag hier maar zo kort.

Gezellige kerstsfeer
Juist omdat het zo’n lange periode donker is, versieren de Finnen hun huizen en tuinen uitbundig. Overal zie je kerstverlichting en kerstbomen. Ook de hotels zijn in gezellige kerstsfeer gedompeld,  met uiteraard een kerstboom, verlichting, kaarsjes en de open haard die brandt. Op Kerstavond en Oudjaarsavond zijn er in de meeste hotels speciale feestelijke buffetten. 

Wil je na het lezen van mijn blog zelf ook een avonturenweek in Lapland gaan maken? In de kerstvakantie zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Wacht niet te lang, want deze periode is zeer populair. Neem contact op met onze reisexperts om verzekerd te zijn van een plaats in de sneeuw!

De volgende Lapland reizen kunnen we met Kerst en Oud & Nieuw nog aanbieden: Lapland reizen Kerst en Oud & Nieuw.

Reisexpert

Ik heb de leukste baan van de wereld, want ik mag reizen verkopen naar mijn favoriete bestemmingen Lapland, Noorwegen, IJsland, Faeröer en Groenland. Heb je plannen om een reis te gaan maken naar één van “mijn” bestemmingen , dan adviseer ik je graag en hoop ik dat je net zo enthousiast terug komt als ik.

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

21 Dec 2016 - Noorwegen winterreizen, IJsland, Nieuw-Zeeland, Al

Kersttradities op de Askja bestemmingen

Omdat het bijna 25 december is, heb ik voor vandaag een blog Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.