Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

21 December 2016 - Noorwegen winterreizen, IJsland, Nieuw-Zeeland, Alaska, IJsland winterreizen en Namibië

Kersttradities op de Askja bestemmingen

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Omdat het bijna 25 december is, heb ik voor vandaag een blog in kerstsfeer geschreven! Ik verzamelde namelijk van een aantal van onze bestemmingen typische kersttradities, die weer eens anders zijn dan gourmetten op eerste kerstdag en op tweede kerstdag met zijn allen naar de meubelboulevard.

Alaska
Een kerst in Alaska wijkt niet zo heel veel af van die in de overige staten van Amerika. Op de 25e worden in de ochtend de pakjes geopend, die ’s nachts door Santa onder de kerstboom zijn gelegd. Er wordt traditiegetrouw Turkey and Ham gegeten, maar in Alaska is men ook fan van de Alaskan King Crab. Een gerookte zalm dip behoort meestal tot het voorgerecht bij het kerstdiner. Anders dan in de andere staten, hangt men hier de kerstverlichting al in november op en verwijderen ze deze pas weer eind februari, vanwege de lange donkere dagen…

IJsland
Op IJsland is kerst een belangrijke periode in het jaar met veel tradities en vooral veel en lekker eten. Er zijn maar liefst dertien kerstmannen die niet op de noordpool, maar in de IJslandse bergen wonen. De kerstmannen heten hier Yule Lads en komen één voor één ’s nachts uit de bergen. Op 12 december komt de eerste aan en elke dag tot aan kerstavond komt er een bij, om kleine cadeautjes aan de kinderen te geven. Die mogen elke avond hun schoen zetten en krijgen als ze zoet zijn geweest iets lekkers, als ze stout zijn geweest een aardappel. Er wordt ook wel gezegd dat de Yule Lads zoons zijn van de bergtrollen Grýla and Leppalúði. Daarnaast is er nog de Yule Cat, een gigantische en gevaarlijke kat die de mensen die geen nieuwe kleren hebben gekregen voor kerst, opeet. Genoeg mooie verhalen over IJsland en zijn kersttradities dus!

Chili
De Chilenen zijn zeer religieus en brengen kerstavond in de kerk door. Na de kerkdienst, die meestal pas heel laat afgelopen is, gaan ze naar huis voor het kerstdiner en het openen van de pakjes, meestal pas ver na middernacht. De Chilenen zijn niet zo van puur natuur, maar liefst 90% van de kerstbomen in Chileense huizen is een kunstboom. Een traditioneel drankje dat men drinkt rondom de kerst is de Cola de Mono, oftewel de Apenstaart. Deze kan zowel met als zonder alcohol gedronken worden, het recept vind je hier.

Noorwegen
Ook in Noorwegen is kerst een belangrijke periode, van 24 december 12.00 uur tot en met 26 december is alles hier dan ook gesloten. Op de 23e viert men hier ‘Little Christmas Eve’ en eet men risengrynsgrøt, een warme rijstepap met suiker, kaneel en boter. Er is een amandel verstopt in de pudding en wanneer deze zich in jouw portie bevindt, win je een varkentje van marsepein. Traditionele gerechten tijdens het kerstdiner zijn de Lutefisk (kabeljauw op speciale wijze gedroogd), Pinnekjøtt (lam), Ribbe (varkensvlees) en aardappelen met surkål (zuurkool). Ook maak je als familie je eigen huisje van peperkoek of chocola, zoals je op de foto kunt zien. Het eten van marsepein is trouwens ook een belangrijk onderdeel van kerst, want volgens marsepein fabrikant Nidar, eten de 5 miljoen inwoners van Noorwegen in deze periode ruim 40 miljoen marsepein-figuren.

Nieuw-Zeeland
Aan de andere kant van de wereld is het natuurlijk gewoon volop zomer en dus wordt de kerst hier veelal geassocieerd met een barbecue, een dagje naar het strand of een weekend gaan kamperen. Eerste kerstdag wordt met de familie gevierd en ook hier worden ’s ochtends de cadeau’s uitgepakt. Qua eten hoort een Ham er echt wel bij. Tegenwoordig staat kerst in Nieuw-Zeeland ook steeds meer in het teken van geven. De City Missions zorgen ervoor dat er kerstlunches beschikbaar zijn voor de minder bedeelden en zamelen cadeaus in voor de families die minder te besteden hebben. Overigens heeft de Ierse popster Ronan Keating dit jaar speciaal voor kerst een nummer opgenomen met Kiwi acteur Julian Dennison, wat je hier terug vindt.

Namibië 
Namibië is een smeltkroes van culturen en hierdoor zijn er geen specifieke tradities, hetgeen ze hier doen is voor ons redelijk herkenbaar. De traditionele inwoners vieren kerst niet om religieuze redenen, maar zien het meer als een algemene feestdag en gaan dus bijvoorbeeld niet naar de kerk. Degenen die wel naar de kerk gaan zijn de Duitsers en de Afrikanen, het is het meest gebruikelijk om in de ochtend van eerste kerstdag te gaan. Na de kerkdienst volgt een uitgebreid diner met familie, onder het genot van een koud biertje, omdat het er normaal gesproken minimaal dertig graden is.

Alle medewerkers van Askja Reizen wensen je fijne feestdagen toe! Van 24 t/m 26 december zijn we gesloten, vanaf 27 december zijn wij weer bereikbaar om een mooie reis voor je samen te stellen!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

21 Okt 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.