Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

27 Juli 2021 - Lapland (Bijgewerkt op 26 Februari 2024)

Hoe lang is het licht in Lapland?

Terug
Portret Jesse ten Hoor
Jesse ten Hoor

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Nog zo’n vraag die we geregeld krijgen. Eentje waarop natuurlijk geen eenduidig antwoord te geven is. Het ligt namelijk volledig aan de maand waarin je reist. Maar we snappen heel goed dat je je afvraagt wat nou precies de beste reistijd is voor Lapland. Want het is best knus hoor, zo’n knapperend haardvuurtje, maar om daar in verband met gebrek aan daglicht nou al rond de lunch voor te kruipen is misschien wat veel van het goede.

Lapland in december: korte dagen, weinig licht

Er zijn plekken in Noord-Scandinavië waar de zon op 8 december maar liefst – hou je vast – 33 hele minuten boven de horizon uit komt. Voor je die logge thermische overall en sneeuwschoenen goed en wel hebt aangetrokken en hijgend en puffend bij jouw ‘eigen’ huskyhond bent aangekomen, is ‘ie dus al weer onder. Je zou er neerslachtig van worden. (Iets dat de Finnen trouwens ook doen, wijzen landelijke depressiecijfers uit, maar dat terzijde.)

Lapland in februari: meer uren licht per dag

Hoe anders is het als je twee maanden later gaat. Op 8 februari is het namelijk al bijna 7 uur licht gedurende de dag. Nogal een verschil, dus. En laten we wel wezen: voor een ritje op een sneeuwscooter of ijsvistrip is het ergens wel lekker als je op z’n minst een béétje ziet wat je aan het doen bent.

Vuistregel: hoe later in het seizoen, hoe meer daglicht

Heeft het dan alleen maar voordelen, later gaan? Dat nou ook weer niet helemaal. Wil je Lapland in optima forma beleven dan zijn december (denk Kerst, gezelligheid, etc.) of januari (volop sneeuw, ongekende vrieskou) ook hele goede opties. En dan heb je als klap op de vuurpijl ook nog meer kans op het noorderlicht. Meer kans in de zin dat je met minder daglicht ontegenzeglijk méér donkere uren hebt. En dat betekent dan weer dat je het noorderlicht beter kunt zien. Eigenlijk heel simpel, zou ene Johan Cruijff zeggen.

Om een lang verhaal iets minder lang te maken: hoe later in het seizoen je gaat, hoe meer daglicht je hebt. Het is er rond die tijd van het jaar alleen net een tikje minder winters. Je zult nog steeds dat echte winterse gevoel hebben, maar van die bomen die bijna bezwijken onder het gewicht van alle sneeuw zul je waarschijnlijk niet meer zien. Het is dus kortom, zoals zo vaak eigenlijk, maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Reisexpert

Er gaat wat mij betreft niets boven een dag skiën met ‘kaiserwetter’. Hoewel je me voor een roadtrip door Amerika/Canada ook wel wakker kunt maken. Verder mag ik graag een potje door de blubber rijden met m’n mountainbike en heb ik een kat, genaamd Piccolinie, vernoemd naar een klein, tamelijk smakeloos diepvriespizzaatje.

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

12 Mei 2020 - Lapland

Alles wat je moet weten over een huskysafari in Lapland

Bij het woord safari denk je al snel aan Afrika. Maar ook bi Lees verder

07 Nov 2018 - Lapland

Vier kerst of Oud & Nieuw in winters Lapland!

Beleef een extra bijzondere Kerst of Oud & Nieuw in wint Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.