Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

12 Mei 2020 - Lapland (Bijgewerkt op 26 Februari 2024)

Alles wat je moet weten over een huskysafari in Lapland

Terug
Portret Francien ten Hulscher
Francien ten Hulscher

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland

Bij het woord safari denk je al snel aan Afrika. Maar ook bij al onze reizen naar Lapland is een safari inbegrepen. Geen leeuwen, giraffen of zebra’s, maar een huskysafari. Een hondensledetocht is voor veel mensen een echte bucketlistervaring. Maar wat maakt deze activiteit zo geweldig? Ik vraag het aan mijn collega’s, die er als echte Laplandspecialisten alles vanaf weten.

Waarom moet ik op huskysafari?

Het is heerlijk om een (behoorlijk) frisse neus te halen tijdens een hondensledetocht. Je bent actief bezig midden in de natuur, samen met een kleine groep mensen en de husky’s. Je hoort niets anders om je heen dan het geluid van galopperende hondenpoten in de sneeuw. Supergaaf!

Wanneer kan ik een huskysafari maken?

Het reisseizoen voor Lapland is van december tot en met april. Gedurende deze periode kun je een huskysafari maken. De activiteit kan de hele dag door gedaan worden, meestal zijn er vaste tijdsloten en krijg je ter plaatse te horen hoe laat je aanwezig moet zijn. Aangezien het in de winter in Lapland soms maar drie tot vier uur licht is, kan het gebeuren dat een gedeelte van de tocht in het donker plaatsvindt. Je krijgt dan een hoofdlampje mee.

Hoe werkt een huskysafari?

Je komt eerst met een groepje bij elkaar. De grootte van de groep verschilt per tocht, maar meestal ligt dit tussen de 5 en 20 personen. Van de gids krijg je een uitleg over hoe de slede werkt en hij vertelt je welke tekens hij tijdens de tocht met zijn hand maakt en wat ze betekenen. 

Remmen en mee rennen

Je leert waar de rem zit en hoe je de rem moet gebruiken. Onder de slede hangt een soort matje met ijzeren haken. Als je daar je gewicht op zet, gaan de haken in de sneeuw waardoor je remt. Moet je alleen afremmen, dan is het voldoende om daar met één voet op te stappen. Maar als je volledig stil wilt staan, en je hebt enthousiaste honden, dan moet je met beide voeten op de rem trappen. Anders blijven de honden gewoon doorlopen. Soms mee moet je ook mee rennen en de slede vooruit duwen, bijvoorbeeld als je de bult opgaat. In bochten moet je tegenhangen zodat je niet met slede en al omkiepert.

Begin rustig

De gids rijdt voorop. De slede achter de gids, geeft de tekens door aan de andere sledes, zodat iedereen precies weet welk teken wordt gegeven. Zorg ervoor dat je als je net weggaat altijd je voet een beetje op de rem houdt. De honden zijn namelijk zo blij dat ze eindelijk mogen gaan, dat ze als een raket uit de startblokken schieten. Is het je eerste keer in een hondenslede, dan is het fijn om rustig te beginnen zodat je even kunt wennen aan het sturen.

Hoe lang duurt een huskysafari?

Dit verschilt per tocht. Het varieert van één tot soms wel vijf uur. Je zit altijd met twee personen op een slede. Ongeacht de duur van een tocht wordt er voor gezorgd dat er ongeveer halverwege een stop is, zodat je kan wisselen en iedereen een keer de slede kan besturen. Tijdens de stop gebeurt het vaak dat je rond een vuurtje je opwarmt. Voor de echte liefhebbers is er ook een meerdaagse huskysafari.

Moet ik samen of alleen op de slede?

Je kunt ervoor kiezen om alleen op een slede te gaan en de hele tijd zelf te sturen, daarvoor betaal je vaak wel een toeslag. Maar ons advies is om samen met iemand anders te gaan. Eén persoon bestuurt dan de slede, de ander zit voorop. Het is leuk om interactie te hebben en de tocht samen te ervaren. Als je voorop zit, kun je je volledig focussen op het uitzicht, de natuur en de honden. Ook heb je zo de kans om prachtige foto’s te maken. Want tijdens het sturen heb je daar écht geen tijd voor en moet je altijd twee handen aan het stuur houden.

Is het niet heel erg koud?

Als je voorin de hondenslede zit, kan het best koud zijn. Vaak krijg je daarom een deken of een rendierenvel over je heen voor de warmte. Als bestuurder ben je iets meer in beweging omdat je soms moet lopen, rennen of hangen. In Lapland krijg je bij elke accommodatie een speciale overall en speciale schoenen die zeer goed tegen de kou bestemd zijn. De outfit mag je gedurende de hele periode gebruiken en dus ook tijdens de huskysafari.

Wat zie je tijdens een huskysafari?

Je rijdt de hele tijd door de sneeuw, maar het landschap verandert wel constant. Het ene moment ga je over uitgestrekte, kale vlaktes en dan weer trek je dwars door dor bossen en langs bevroren rivieren en watervallen. Vanaf hogere plekken heb je een schitterend uitzicht en met een beetje geluk spot je onderweg rendieren.

Mag ik de husky’s aaien?

Ja, dat mag. Ons advies is alleen wel om dit pas na de huskysafari te doen. Voor de tocht zijn de honden namelijk zo enthousiast dat ze tegen je opspringen. Meestal zijn ze al vastgebonden aan de touwen van de slede en dit kan behoorlijk in de knoop raken. Na de tocht zijn de honden voldaan en vinden ze het heerlijk om gekroeld te worden. Dan kun je rustig foto’s maken.

Waar kan ik een huskysafari maken?

Dit kan bij iedere reis in Fins Lapland en Zweeds Lapland. Het is bijna een standaard excursie geworden, gezien dit voor de meeste mensen toch echt dé activiteit is die ze willen doen als ze naar Lapland gaan. Per reis en/of accommodatie verschilt het wat voor tocht je maakt. Er zijn zelfs meerdaagse huskysafari’s.

Ook in Alaska (in de zomer), Noorwegen en Spitsbergen (in de winter) kun je een huskysafari boeken. Onze reisexperts adviseren je graag over de mogelijkheden. Neem dus gerust contact op.

Zonsop- en ondergangen, van zo'n uitzicht kom ik helemaal tot rust. Reizen heeft mij van een voorzichtig meisje, een vrouw gemaakt die haar grenzen verlegt. Letterlijk en figuurlijk! Een rondreis met de auto en willekeurig uitstappen op plekken die er tof uit zien, dat is het ultieme vakantiegevoel voor mij.

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

17 Sep 2019 - Lapland

Waarom met Askja naar Lapland?

Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder

26 Jul 2017 - Lapland

Onvergetelijke Huskysafari in Lapland

De sneeuw kraakt onder mijn slede, de husky’s hijgen v Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.