Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Lapland
Paklijst

Terug
Kies een pagina:

Wat neem ik mee? Wat laat ik thuis? En wat mag ik echt niet vergeten? Een paklijst is natuurlijk heel persoonlijk. Deze lijst, die we samengesteld hebben met onze partner Kathmandu (specialist in outdoor-kleding) helpt je op weg. En goed om te weten: als je een reis bij ons boekt, krijg je bij Kathmandu 10% korting.

Thermo-overall

We beginnen bij de thermo-overall: die krijg je bij aanvang van de eerste activiteiten, samen met een paar winterlaarzen. In Fins Lapland mag je deze de hele week gratis gebruiken en bij je houden. In Zweeds Lapland kan je hem vaak voor de rest van je verblijf huren. Dit verschilt per accommodatie en bij je bevestiging staat vermeld of de thermo-overall alleen tijdens je activiteit inbegrepen is.

Onderlaag/baselayer

Onder de overall draag je je eigen kleding. Afhankelijk van de temperaturen bestaat je eigen kleding uit diverse laagjes. De eerste laag is bij voorkeur goede thermo-onderkleding, liefst van merinowol. Op deze manier blijft het lichaam droog en kan je beter anticiperen op wisselende temperaturen. Katoen moet je vermijden. 

Tweede laag/midlayer

Dan je tweede laag: je broek en je trui. Hoewel een joggingbroek of legging (geen spijkerbroek!) op zich voldoet, raden we je aan een waterafstotende broek mee te nemen. Voor je bovenlichaam is een trui of jasje van wol, fleece of dons het beste, dat is namelijk het warmst. Het voordeel van wol is dat goed isoleert, zelfs als het nat wordt. Voor dons en fleece geldt dat in mindere mate, maar die materialen zijn dan weer een stuk lichter.

Derde laag/buitenlaag

Hoewel je dus vaak een thermo-overall draagt, is een goede jas onmisbaar. We raden voor deze derde laag een hardshell aan, liefst 3-laags. Deze is wind- en waterdicht. Verder is hij niet te dik; de isolatie komt van je onderlagen. En nog een voordeel: een hardshell komt ook thuis goed van pas.

Hoofd en ledematen

Je handen en voeten zijn kwetsbaar en moeten ook droog blijven. Geen katoen, wollen sokken zijn het beste. Je krijgt bij de activiteiten speciale wanten, maar wij raden ook aan eigen handschoenen of wanten mee te nemen. Indien je (dunne) vingerhandschoenen hebt, kun je deze onder de wanten aan doen.

Verder raden we je aan om, naast de winterlaarzen die je dus bij de activiteiten krijgt, zelf ook goede schoenen mee te nemen voor op vrije dagen of de avonden. Het beste kun je gaan voor gevoerde wandelschoenen of snowboots met een goed profiel. Zo blijven je voeten ook tijdens het wandelingetje naar het restaurant lekker warm en glijd je niet uit. Zorg ervoor dat schoenen, sokken en wanten niet te strak zitten want een goede doorbloeding is belangrijk. Een goede muts tenslotte is onontbeerlijk. Een zonnebril beschermt je tegen de extra UV-straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. Een skibril beschermt de ogen tegen UV-licht maar biedt ook goed zicht als het schemert, sneeuwt of mist. Bovendien beschermt hij je tegen de kou.

In de handbagage 

Het is verstandig om thermisch ondergoed en handschoenen mee te nemen in je handbagage. In het onverhoopte geval dat je koffer bij aankomst vertraging oploopt, ben je in elk geval voorbereid op de kou! Ook handig zijn dunne handschoenen om onder je winterhandschoenen te dragen. Vooral bij het fotograferen voorkom je dat je vingers snel koud worden.

Meenemen naar Lapland: alles op een rijtje

  • Reispapieren (e-ticket en paspoort),
  • Kopie verzekeringspolis & pas van je zorgverzekeraar
  • Creditcard (met pincode), geld 
  • Rijbewijs (voor de sneeuwscootertochten)
  • Dagrugzak (voor fototoestel, zonnebril, regenkleding, warme trui e.d.)
  • Zonnebril, eventueel met zij- en neusbescherming (beschermt de ogen bij sneeuw en wind)
  • Watervrije zonnebrandcrème voor de periode vanaf januari
  • Lippenbalsem met UV-filter
  • Thermisch ondergoed (hemd, lange broek, sokken) - bij voorkeur in de handbagage meenemen
  • Sweater (bij voorkeur van fleece materiaal of wol)
  • Warme trui (bij voorkeur van fleece materiaal of wol)
  • Buitensportbroek/legging voor over de thermo-kleding
  • Warme sokken (bij voorkeur wol), evt. twee maten om over elkaar heen aan te kunnen trekken
  • Handschoenen en/of wanten
  • Warme sjaal
  • Warme muts waarbij de oren bedekt zijn (eventueel een dunne muts of bivakmuts voor er onder)
  • Waterafstotende broek
  • Winddichte jas
  • Hoge warme schoenen of snowboots
  • Gemakkelijke kleding en schoenen (sportschoenen, pantoffels of sandalen) voor binnen
  • Eventueel zwemkleding (als je accommodatie een zwembad heeft én vaak verplicht bij gebruik van een gemeenschappelijke sauna)

Heel persoonlijk, maar voor sommigen onmisbaar

  • Fotoapparatuur en oplader
  • Persoonlijke medicijnen of benodigdheden voor dieet
  • (Bad)slippers voor rond de sauna 
  • Sneeuwbril (dient als bescherming van de ogen bij sneeuw en wind)
  • Thermosfles met beker (als je graag zelf iets warms te drinken bij je hebt)
  • Zaklamp of hoofdlamp (vooral als je een overnachting hebt in een wildernishut zonder elektriciteit)
  • Crampons (schoenijzers), op sommige plekken kan het glad zijn

Bij sommige bijzondere excursies is er een aanvulling op deze paklijst. Je vindt deze aanvulling terug in je dag tot dag beschrijving.

Ons favoriete item

Ons favoriete, ogenschijnlijk nutteloze item dat we graag meevoeren is duct tape. De roemruchte grote grijze rol plakband die overal aan vastkleeft. Meneer Duct is in staat vele levensverlengende reddingen te doen: gescheurde tassen, koffers met een gebroken slot, skibroeken met een winkelhaak, schoenen waarvan de zool loslaat terwijl de dichtstbijzijnde schoenmaker drie dagen lopen is. Nog zo'n item is dental floss, de ideale en oerstevige vervanger van naaigaren. Wel jammer dat je die maar in één kleur kunt krijgen.

Holy grail: paspoort en rijbewijs

Wat je absoluut, maar dan ook absoluut NIET mag vergeten, de holy grail van elke paklijst: je paspoort en je rijbewijs. De rest is eigenlijk allemaal te koop. Vergeet dan trouwens niet de pincode van de creditcard die je alleen tijdens de vakantie gebruikt, anders wordt het alsnog sappelen onderweg.

10% Korting bij Kathmandu Outdoor & Travel 

Askja is een duurzame relatie aangegaan met Kathmandu Outdoor & Travel. Zij verkopen hoogstaande, functionele buitensportproducten en bieden uitstekende service. Je vindt bij Kathmandu dan ook een topcollectie van outdoor & travel materialen. Materialen waarmee je je voor iedere geboekte reis bij Askja kunt uitrusten en waarmee je tijdens alle seizoenen, overal ter wereld elk avontuur te lijf kan. Iedereen die bij Askja een reis boekt ontvangt een Kathmandu kortingsbon van 10%, deze is te verzilveren in hun winkels te Amsterdam, Nijmegen en Utrecht of in de webshop www.kathmandu.nl

Video

Liever bewegend beeld in plaats van een lap tekst? Bekijk dan onze video: Paklijst voor je reis naar Lapland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.