Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Lapland

Cultuur

Terug

De Samische bevolkingsgroep bestaat momenteel uit ongeveer 60.000 mensen. De geschiedenis van de Samische (vroeger ook wel Lapse) cultuur gaat meer dan 2.000 jaar terug. Oorspronkelijk was het een jagers- en verzamelaarsvolk en vanaf de 17e eeuw ontwikkelde zich de rendierteelt. Het houden van rendieren werd de belangrijkste bestaansvorm en staat centraal in de Samische cultuur.

Behalve rendieren bleven jacht, visserij en het plukken van bessen en paddestoelen bronnen van bestaan. Tegenwoordig kan daar het toerisme aan worden toegevoegd. De Samische taal behoort tot de Fins-Hongaarse taalgroep en kent drie grote dialecten: Zuid-, Noord- en Oost-Samisch. Het behoud van de Samische cultuur heeft onder grote druk gestaan, maar tegenwoordig is er ook vanuit de overheid een zekere erkenning. Noorwegen, Zweden en Finland hebben ieder een eigen Sami-parlement met beperkte bevoegdheden.

Politiek
Finland is sinds 1917 een onafhankelijke republiek met een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. Sinds 1996 is Finland lid van de Europese Unie. Hier kunt je nog volop genieten van de stilte en de prachtige natuur bewonderen

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe