Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw opgeslagen reizen

Trips

07 Februari 2023 - Lapland

Hoe fotografeer je het noorderlicht?

Terug
Portret Kim Burgers
Kim Burgers

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Iedereen die naar Lapland op reis gaat wil graag het noorderlicht bewonderen. Er is bijna niets magischer dan het zien van de dansende groene en rode tinten in de lucht. En natuurlijk wil je deze té gekke ervaring delen met je vrienden en familie. Of je nou een selfie of een mooie landschapsfoto van het noorderlicht wilt maken, één ding is zeker: je wilt dat de foto’s lukken. Maar hoe maak je de mooiste plaatjes van het noorderlicht? En wat heb je hiervoor nodig? Dat gaan we je vanuit eigen ervaringen vertellen, zonder er een heel technisch verhaal van te maken.

Noorderlicht fotograferen met je camera

Zorg dat je alles klaar hebt liggen, want onze ervaring leert dat je soms net onder de douche uit stapt of je pyjama al aan hebt als iemand komt roepen dat het noorderlicht te zien is. En dan is het snel alle spullen pakken en naar buiten. Kleed je echter eerst goed aan, want tijdens het kijken sta je stil en het is écht heel koud in de avond. Eenmaal buiten sta je voor de uitdaging dat je niets ziet. In het donker zoek je de weg om je statief uit te klappen en je camera te bevestigen. Een klein zaklampje is dan ideaal. Ondertussen priegel je met je handschoenen die geen grip krijgen op het lcd-scherm van je camera. Dan maar even je handschoenen uit en de kou verbijten. Met inmiddels koude handen – want zo snel gaat dat – zet je de beeldstabilisator en de autofocus op de lens uit en draai je de knop op de M (Manuel) stand. Je gaat dan op je lcd-scherm op zoek naar een ster en stelt hier handmatig op scherp door aan de lensring te draaien.

Camera instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO

Dan is het even zoeken naar de juiste instellingen. Vaak als je kiest voor een sluitertijd tussen de 10-30 seconde, je het diafragma zo laag mogelijk zet en de ISO tussen de 800-1600 zet kom je tot een mooie noorderlichtfoto. Schrik niet als je eerste foto’s zwart blijven of knal lichtgroen oplichten. Is je foto dan pikzwart, zoals onze eerste foto’s? Dan weet je dat 10 seconde sluitertijd niet genoeg is. Je zal zien dat 30 seconden sluitertijd zelfs de rode tinten op de foto laat zien die jij met het blote oog niet eens kan waarnemen. En als je er even niet uitkomt, wees dan niet getreurd. Vaak sta je niet in je eentje het noorderlicht te bekijken en kan je buurman of -vrouw of de gids je helpen met de juiste instellingen.

Noorderlicht fotograferen met je mobiel

Voor wie helemaal niets heeft met al die instellingen op een camera, kan altijd gewoon nog lekker makkelijk voor zijn of haar mobiele telefoon kiezen. Waar één collega aan het zoeken was met haar camera-instellingen, hadden andere collega’s de eerste noorderlicht foto’s al gemaakt. Tegenwoordig zijn de camera’s van mobiele telefoons zo goed ontwikkeld dat je zelfs met je telefoon een noorderlichtfoto kunt maken. Ideaal ook voor selfies als je je arm uitsteekt of een selfiestick gebruikt. Maar eerlijk is eerlijk, het resultaat ligt aan de kwaliteit van je telefoon. Onze ervaring is dat de nieuwste iPhones het noorderlicht bijzonder goed kunnen vastleggen, terwijl andere telefoons er een zwart vlak van maken. Voor het maken van een selfie met het noorderlicht ligt de uitdaging meer bij degene die gefotografeerd wordt dan bij de fotograaf. Want wil je scherp op de foto, dan moet je langere tijd stil staan. Misschien goed om dit thuis al een paar keer te oefenen.

Vergeet tussendoor vooral ook niet te genieten en kijk af en toe ook zelf omhoog. Het is uiteindelijk de ervaring die telt. Al moeten wij ook eerlijk bekennen dat we uiteindelijk heel happy waren met de gelukte noorderlichtfoto’s.

Reisexpert

Een mooie reis maken is voor mij ieder jaar weer ‘mijn stip op de horizon’. Ik ben een enorme natuur- en dierenliefhebber en schiet graag reisfoto’s. Na 14 jaar werken in de jeugdzorg is mijn hobby voor reizen inmiddels mijn beroep geworden. En mag ik mijn kennis en passie van Alaska, Canada en Lapland waar ik meermaals geweest ben, met alle plezier met anderen delen.  

Weet veel over: Canada, Alaska, Yukon, Lapland, Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Okt 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed Lees verder

15 Jul 2020 - Lapland

5 redenen om deze winter naar Lapland te gaan

Hij staat bij veel mensen op hun bucketlist: een echte winte Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.