Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Zuid-Afrika

Wild kijken is een fantastische ervaring en een rondreis Zuid-Afrika biedt daar ruim de gelegenheid voor. Bijzonder is tijdens je vakantie ook de afwisseling tussen de uiteenlopende natuur en de gezellige, vaak historische plaatsjes.

Ontdek Zuid-Afrika! Het leuke aan Zuid-Afrika is de veelzijdigheid: elke provincie van Zuid-Afrika is weer anders. In Limpopo vind je de rijke Venda- en Shangaan-cultuur. In Mpumalanga is de Panoramaroute een lust voor het oog. Hier bevindt zich ook het bekende Krugerpark. Kwazulu Natal heeft mooie natuurreservaten en voor wandelliefhebbers de Drakensbergen. Voor een combinatie van wijngaarden, stranden, walvissen en rode rotsformaties ben je in de Westkaap aan het juiste adres.

Rondreizen door Zuid-Afrika is vrij makkelijk, zeker als je meegaat met een van onze internationale groepsreizen met maximaal twaalf deelnemers. Reis je individueel, dan kun je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika kiezen voor een huurauto of een terreinwagen. Daarnaast bieden we ook camperhuur aan in Zuid-Afrika.

Een ervaring die niet mag ontbreken tijdens een reis naar Zuid-Afrika, is overnachten in een 'private game reserve'. Grenzend aan bijvoorbeeld het bekende Krugerpark liggen diverse particuliere reservaten, waar vaak kleinschalige lodges verscholen liggen in de wildernis. In tegenstelling tot de nationale parken overnachten hier slechts enkele gasten, waardoor je verblijf een heel persoonlijk tintje krijgt.

Askja Reizen
Als echte Zuid-Afrika-kenner heeft Askja een ruim aanbod aan safari’s, individuele autorondreizen en internationale groepsreizen naar Zuid-Afrika. Een vakantie in Zuid-Afrika is ook prima te combineren met een bezoek aan de Victoria-watervallen. Of breid je reis naar Zuid-Afrika uit met een spectaculaire rondreis door Namibië of Botswana!

Wil je zelf je reis samenstellen, een van onze autorondreizen in Zuid-Afrika uitbreiden of aanpassen, of een bijzondere excursie of safari in je autoreis opnemen? Laat je inspireren door een bestaande rondreis of leg ons je wensen voor. Een van onze Zuid-Afrika-experts maakt graag een reisvoorstel voor je, inclusief een fantastische safaribeleving. Ze hebben Zuid-Afrika allemaal zelf bezocht en kunnen je optimaal adviseren bij de keuze van je ideale vakantie in Zuid-Afrika!

Beste reistijd en klimaat
Zuid-Afrika heeft langs de kusten een subtropisch klimaat en is warm en droog in het binnenland. Het land kan het hele jaar door bezocht worden. Door de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de jaargetijden precies omgekeerd ten opzichte van Europa. In de zomer (van november tot februari) is het in Zuid-Afrika erg vochtig en vaak druk met veel toeristen. Je kunt Zuid-Afrika het beste bezoeken in de overgangsmaanden september, oktober, maart en april. In het binnenland is het klimaat gematigd. Het Kaapse schiereiland heeft een mediterraan klimaat. Het Krugerpark, de Noord-Provincie en de kuststreken van KwaZulu-Natal zijn subtropisch. In de zomer kan het wel erg heet zijn. Als het regent, zijn dat meestal korte, maar hevige buien. In de zomer is de begroeiing dichter en dat kan het zicht op de wilde dieren beperken. Een voordeel is wel dat er in deze periode veel jongen zijn, die in de lente zijn geboren.

Klimaat
Het weer in Zuid-Afrika is over het algemeen zonnig en aangenaam. In de meeste provincies regent het 's zomers, met uitzondering van de Westkaap, waar het juist in de Zuid-Afrikaanse winter regent. Zomer en winter zijn in Zuid-Afrika omgekeerd ten opzichte van Europa. De winter loopt globaal van mei tot en met augustus, de lente van september tot en met oktober, de zomer van november tot in februari en de herfst van maart tot april. Deze herfstperiode is overigens wel een heerlijke periode, waarin het over het algemeen (zeker in de regio rondom Kaapstad) minder druk is, maar met een nog steeds aangename temperatuur. De Westkaap kent een Middellandse Zeeklimaat met milde winters, hoewel er wel eens sneeuw valt in de hoger gelegen gebieden van de Kaapprovincie en in de bergen van Natal. Verder is het oosten tropisch warm en vochtig. De Drakensbergen zijn wat meer gematigd. Het noorden (Kalahari) en het westen (Alexanderbaai) hebben een woestijnklimaat.

Regio’s en bezienswaardigheden
Wild kijken is een fantastische ervaring en Zuid-Afrika biedt daar ruim de gelegenheid voor. Bijzonder is ook de afwisseling tussen de veelzijdige natuur en de gezellige, vaak historische plaatsjes.

Krugerpark en omgeving
Dit park ligt in het oosten van Zuid-Afrika, tegen de grens met Zimbabwe en Mozambique. Helaas komt hier malaria voor, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Het park is in 1890 opgericht door Paul Kruger en had toen een oppervlakte van 4600 km2. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste en bekendste wildpark in Zuid-Afrika, met de grootste verscheidenheid aan wilde dieren op 19.685 km2. De Big Five zijn er zeker te vinden. Het park is bijna 350 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 60 km. Het Krugerpark biedt 2000 km aan wegen en 4x4-routes en 23 kampen met accommodaties van eenvoudig tot luxe. Er zijn verschillende toegangshekken: Malelane en Crocodile Bridge aan de zuidkant, de Numbi en Paul Kruger Gate (bereikbaar vanuit Hazyview) en de Orpen Gate (vanuit Phalaborwa en Punda Maria).

Addo Elephant Park
Het Addo Elephant National Park ligt in de Sundays River Valley. Het park herbergt een beschermde kudde van meer dan 400 olifanten, die ooit over de velden van de Oost Kaap liepen. Dit is een prachtig park met schitterende flora. De olifanten overleven door de aanwezigheid van de ‘pink-flowered spekboom’ (Portulacaria Afra). Dit is een plant die wel drie meter hoog wordt en dient als overheerlijk olifantenmaal. De eerste kolonisten die in het Addo-gebied kwamen wonen, slachtten meteen een groot deel van de olifantenkuddes af omdat de dieren vaak hun velden en plantages verwoestten. De hoeveelheid dieren bleef in de loop der jaren afnemen, totdat er nog maar een tiental olifanten over waren. Ter bescherming van deze kleine groep werd in 1931 het Addo Elephant Park opgericht. Het hoofd-restcamp ligt vlak bij het park en heeft diverse overnachtingsmogelijkheden, die allemaal zijn voorzien van kookfaciliteiten, handdoeken en de in Afrika veel gebruikte ‘braai’. Je kunt kiezen voor een nachtje in een guesthouse, chalet, rondavel of safaritent. Het kamp heeft een winkeltje, restaurant, zwembad en receptie waar je verschillende gamedrives kunt boeken. Nieuw is de ondergrondse 'wildlife viewing hide'.

Een dag op safari
Uit eigen ervaring raden we je aan minimaal 2 nachten te verblijven, om zo volledig te kunnen genieten van de lodge, het hartelijke personeel, het voortreffelijke eten, de goede service en natuurlijk de prachtige natuur en het unieke wild.

Het is belangrijk dat je op de dag van je eerste overnachting uiterlijk om 14.30 uur (maar liever eerder) aankomt bij de lodge. Nadat je bent ingecheckt, kun je je nog even opfrissen op je kamer en wat warme kleding meenemen voor de middag-/avondsafari. Om ongeveer 15.00 uur worden in de lounge koffie, thee en lichte versnaperingen geserveerd. Nadat je voorkeur voor je ‘sundowner’-drankje is opgenomen, vertrek je voor een safari. Meestal is dit per safari-jeep, maar het kan ook (afhankelijk van de lodge) een wandelsafari zijn. Gemiddeld duurt de gamedrive ongeveer drie uur. Er wordt gestopt op een mooie plek om onder het genot van een drankje de zon te zien ondergaan. Dit is de befaamde ‘sundowner’. Eenmaal weer bij de lodge neem je plaats voor het diner. Dit kan aan een grote tafel zijn, waaraan ook de ranger en de gastheer en -vrouw van de lodge mee-eten. Maar het kan ook een bushdiner bij het kampvuur zijn. Deze plek wordt de ‘boma’ genoemd.

Na een goede nachtrust word je alweer vroeg gewekt door de ranger. Om ongeveer 05.30 uur staan er koffie en een biscuit voor je klaar voor de eerste trek. Dan ga je weer op safari, op zoek naar de wilde dieren die het reservaat rijk is. Er wordt onderweg ook nog een koffiestop verzorgd, waarna je om ongeveer 09.30 uur weer terugkomt op de lodge voor een uitgebreid ontbijt.

Tijdens de hitte van de middag heb je de tijd voor jezelf. Je kunt op je kamer blijven, maar ook gebruikmaken van de openbare lounges om daar bijvoorbeeld te lezen of misschien wel een verfrissende duik te nemen in het zwembad. In die tussentijd wordt er in sommige lodges ook nog een overheerlijke lunch geserveerd.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees ons Zuid-Afrika blog!

Onze voorbeeldreizen in Zuid-Afrika

We hebben 15 voorbeeldreizen voor je. Liever zélf je reis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook. Al onze reizen zijn op maat te maken.

24 Apr 2019 - Zuid-Afrika

6 Tips voor het doorstaan van het opmerkelijke verkeer in Zuid-Afrika

Ik geef het toe: ik had nogal wat vooroordelen over de wegen... Lees verder

Onze infodagen

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze reisexperts? Snappen we. Kom naar één van de infodagen en we vertellen je alles over jouw toekomstige bestemming.

Alle info op een rij

Bestel onze brochure

Thuis op je gemak door onze bestemmingen bladeren.

Die wil ik

Suzanne Grem

Reisexpert

Liever echt maatwerk?

Al onze reizen zijn op maat te maken. En dan bedoelen we ook écht op maat. Laat ons dus door middel van dit formulier je wensen weten en we gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.

Ik heb liever maatwerk
 • Askja review
  Review van 23-12-2019
  "wat een geweldig land!"
 • Askja review
  Review van 29-10-2019
  "Prachtige reis, maar ook erg intensief (veel hele lange dagen / erg vroeg opstaan). Door het volle programma was er ook erg weinig privé tijd. Verder bleek er te weinig tijd beschikbaar voor de genoemde opties. Dat hadden we graag vooraf geweten want dan hadden we 1 of 2 nachten extra geboekt in Kaapstad. "
 • Askja review
  Review van 19-09-2019
  "Mooie reis, goede accommodaties"
 • Askja review
  Review van 01-09-2019
  "Deze reis zouden wij iedereen aanraden. Je ziet ontzettend veel, maakt hele gave excursies en alle accomodaties zijn erg goed! Askja heeft alles tot in de puntjes voor ons geregeld, echt top!!"
 • Askja review
  Review van 02-05-2019
  "Goede communicatie en organisatie. "
 • Askja review
  Review van 18-04-2019
  "geweldige reis gehad die exact voldeed aan onze wensen"
 • Askja review
  Review van 13-12-2018
  "Het overtrof onze verwachtingen. Een aantal punten hadden beter gekund en minder gehaast. Zie vorige punten. "
 • Askja review
  Review van 20-08-2018
  "Walking safari in kruger park grote aanrader, verder goede accommodaties mooie plekken en prima faciliteiten en maaltijden. Mooie reis"
 • Askja review
  Review van 30-01-2018
  "Zuid-Afrika is een geweldig mooi land om rond te rijden. Mijn advies is echter om minder lange reisdagen te maken. Dit was echt slopend. Zelfs de vermelde kortere reisdagen duurden nog hele dagen. Te weinig vrije tijd. Bijv in Kruger Park staat vermeld 3x3 uur durende game drive. In het echt bleek dit 1 dag van 10 tot 18 uur en 1 dag van 6 tot 16:45 uur te zijn ipv 's middags lekker even te relaxen."
 • Askja review
  Review van 19-08-2017
  "Wij zijn zeer tevreden over het hele verloop van begin tot eind van de reis. Mensen met kennis hebben ons daar in begeleid."
Boulders Beach ten zuiden van Kaapstad, Zuid-Afrika
Famili safari's vanuit Ant's Hill in Waterberg regio
Wolfberg Mountains - Cederberg
Addo Eleplant Park
Omgeving Tzaneen
Drakensbergen

Dingen

die je gedaan moet hebben

15 Feb 2018 - Zuid-Afrika

Een bijzondere reis naar Zuid-Afrika

Mijn tas is gepakt en ik ben klaar om naar Zuid-Afrika te ga... Lees verder

06 Apr 2017 - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika; meer dan alleen wilde dieren

Mijn koffers zijn gepakt, ik ga met collega Annelies naar Zu... Lees verder

07 Mei 2020 - Australië, Namibië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

Onze favorieten: 5x de mooiste plekken

Onze reizen zijn bedoeld om herinneringen te maken. En dus d... Lees verder

10 Jul 2017 - Groenland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

Ton Schuddeboom vertelt over tien jaar reizen met Askja

Vandaag hebben wij op onze blog een interview met Ton Schudd... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe