Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Noorwegen
Infrastructuur

Terug
Kies een pagina:

De weersomstandigheden hebben een grote invloed op de infrastructuur van Noorwegen. Langs de westkust zijn de verbindingen door alle fjorden vaak afhankelijk van veerboten, hoewel er steeds meer tunnels en bruggen gebouwd worden.

Wegen in Noorwegen

Autosnelwegen zijn vrij zeldzaam in Noorwegen. Rondom de grote steden zijn de wegen goed te noemen, maar de provinciale wegen zijn soms slecht onderhouden. Ook hebben de wegen flink te lijden onder de strenge winters. De wegen zijn vaak niet breed en de maximale snelheid ligt over het algemeen op 80 kilometer per uur. Door de vele natuur in Noorwegen moet je rekening houden met groot wild (zoals elanden en herten) dat plotseling de weg kan oversteken.

Tolwegen

Noorwegen kent zo'n 50 tolwegen, vooral rondom de grotere steden. Met de inkomsten wordt de plaatselijke infrastructuur uitgebouwd. De tolpoorten werken over het algemeen met een automatische tolheffing. Hiervoor moet je voor je reis met eigen auto je creditcard registreren, zodat de tol automatisch kan worden afgeschreven. Een andere mogelijkheid is om de tol direct te betalen bij een van de betaalpunten (meestal tankstations), die worden aangeduid met 'KR-service'. Kijk voor meer informatie op www.autopass.no.

Toeristische routes

Noorwegen kent diverse toeristische routes, zoals de Atlantische route, Trollstigen, Jotunheimpas en Sognefjellsweg. Ook routes op de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen en het eiland Senja in het noorden van Noorwegen zijn vanwege het karakteristieke en adembenemende landschap aangeduid als nationale toeristische route.

Treinen in Noorwegen

Het spoorwegennet bestaat voornamelijk uit verbindingen tussen Oslo en een aantal andere grote plaatsen. Het langste traject is de Nordlandsbanen naar Bodø, ten noorden van de poolcirkel. De Flåmsbanen is een van de mooiste spoortrajecten van Noorwegen. Op een traject van ongeveer 20 km wordt een hoogteverschil van 864 meter overbrugd. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op het fjord en de omliggende bergen.

Veerboten in Noorwegen

De Hurtigruten is de bekendste veerdienst van Noorwegen, die met verschillende postboten langs de kust tussen Bergen en Kirkenes vaart. In het fjordengebied in West-Noorwegen en op de eilanden in Noord-Noorwegen kan de weg plotseling ophouden. Je moet dan een ferry nemen om aan de andere kant van het fjord of op een eiland te komen. Deze veerboten hebben vaak meerdere vertrekken per uur/dag.  

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.