Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Noorwegen
Geografie

Terug
Kies een pagina:

Noorwegen ligt op het westelijke deel van het Scandinavische schiereiland en loopt ten noorden van Zweden en Finland door tot aan Rusland. 

Ligging

Ten zuiden van Noorwegen ligt het Skagerrak, ten westen de Atlantische Oceaan en ten noorden de Noordelijke IJszee. Tot het land Noorwegen behoren ook de eilandengroep Spitsbergen en de eilanden Jan Mayen in de Noordelijke IJszee en Bouvet in de Zuidelijke IJszee. Wat veel mensen niet weten, is dat Noorwegen ook een deel van Antarctica opeist.

Landschap Noorwegen

Driekwart van Noorwegen bestaat uit bergen, rotsen en toendra’s, het overige deel is bos. Noorwegen heeft een extreem lange kustlijn met diepe fjorden. Het bekendste daarvan is het Geirangerfjord, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Daarnaast is de kustlijn rijk aan eilanden, waarvan de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen de bekendste zijn.

Ongeveer een derde van Noorwegen ligt boven de poolcirkel. Hier schijnt de zon ’s zomers bijna 24 uur per dag , terwijl hij in de winter nauwelijks boven de horizon uit komt. In het uiterste noorden van Noorwegen ligt de provincie Finnmark. Het landschap daar bestaat uit toendra’s: uitgestrekte plateaus bedekt met mos, gras en af en toe een boom of lage struik. Omdat het water niet kan wegzakken doordat de ondergrond in de zomer bevroren blijft, is dit een ideale voedingsbodem voor muggen. 

Inwoners Noorwegen

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, een stad met een half miljoen inwoners. Dat lijkt niet zoveel, maar dat is het wel als je bedenkt dat heel Noorwegen slechts 4,4 miljoen inwoners telt. Noorwegen is dus een dunbevolkt land, zeker als je weet dat de meeste Noren in het zuidelijke deel wonen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.