Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

23 September 2019 - Zweden

Waarom naar Zweeds Lapland?

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Reizen naar Lapland is ongekend populair en wij begrijpen waarom! Genieten in de sneeuw en ontspannen bij een houtvuur of in de sauna; wie wil dat niet? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe plaatsen en hebben daarom een aantal reizen in het noordelijk deel van Zweden aan ons aanbod toegevoegd. Wij hebben er alvast een kijkje genomen en wij zijn zó enthousiast!

Waar ga je heen?


Het noorden van Zweden is gevarieerd. De Brändön Lodge ligt aan de kust en dan ook nog waar ’s winters de zee dichtvriest. Je kijkt uit over de eilandjes in het ijs van de Botnische Golf.  Naast de vijftien vakantiehuisjes is er een groot hoofdgebouw gemaakt van boomstammen. Hier kun je heerlijk eten, bij het haardvuur zitten en naar de sauna gaan.
Sörbyn Lodge is een gemoedelijke kleinschalige accommodatie. Het ligt net als Brändön in de buurt van Luleå, aan een uitgestrekt meer in een bosrijke omgeving. Dit is echt klein, persoonlijk en knus. Er zijn vijf vakantiehuisjes en acht hotelkamers. Wat een geluk had ik, toen ik voor het eten even naar het meer liep en opeens noorderlicht spotte! Daarna heb ik genoten van een heerlijke maaltijd in het gezellige hoofdgebouw.
Veel verder in het noorden, tegen Noorwegen aan, ligt het Nationaal Park Abisko. Hier heb je grote kans op noorderlicht. Zeker omdat je ook het Aurora Sky Station bezoekt. Tijdens mijn rit in de stoeltjeslift naar het Aurora Sky Station, bovenop de berg, keek ik mijn ogen uit. Wat een ongelofelijk mooie natuur heeft het N.P. Abisko. Wist je dat Abisko de plek is met de meeste heldere nachten van Zweden? Een perfecte plek dus om het noorderlicht te zien.

Wat ga je doen?


Een fijn verblijf is de basis van je reis, maar je wilt er natuurlijk ook op uit. Welke reis je ook kiest, je maakt sowieso een huskysafari! Dat is een absolute ‘must’ en uit ervaring kan ik zeggen dat een rit met de hondenslede een sensationele ervaring is. Je mag zelf de slede besturen en de gids geeft uitleg. Het valt op met hoeveel respect en liefde de gids de husky’s benadert. De schitterende witte omgeving op deze manier ontdekken is onvergetelijk.
Voor wie iets heel bijzonders wil, is er ook een 3-daagse huskysafari in de omgeving van Luleå. Je overnacht in een hut midden in de natuur en je gaat privé met de gids op pad, in gezelschap van alleen jouw eigen reisgenoot of reisgenoten.
De stilte ervaar en voel je ook wanneer je een sneeuwschoenwandeling maakt. Bij sommige lodges kun je de stepslede pakken om de omgeving te ontdekken. Grote kans dat je een eland ziet!
Van een heel andere orde is een tocht per sneeuwscooter. Je legt grotere afstanden af en gaat lekker snel over sneeuw en ijs. Bij Brändön wordt je getrakteerd op extra spektakel omdat je over het bevroren ijs naar een eiland rijdt. Vanwege weer en wind wordt ijs en sneeuw hier samengeperst en dat levert buitengewone kolossale kunstwerken op.

Kers op de taart


Wil je iets heel bijzonders aan je reis toevoegen? Boek dan een overnachting in het Treehotel. In het bos, aan een rivier, hangen tussen de bomen wel heel gave boomhutten. Er is zelfs een reuzen vogelnest, een spiegelende kubus en een ufo. Niet alle boomhutten zijn even makkelijk toegankelijk en de faciliteiten zijn in sommige hutten simpel. De ervaring weegt daar ruimschoots tegenop. Ik heb een nachtje mogen doorbrengen in de ufo. ’s Avonds eerst naar de sauna in een fraai houten gebouw op de grond en toen naar letterlijk en figuurlijk hogere sferen!  

Of wat dacht je van slapen in een kamer van ijs? Ook dat kan in Zweden, in ’s werelds eerste ijshotel in Jukkasjärvi. De eerste keer dat ik het ijshotel binnenstapte vond ik het ontzettend koud en dacht dat ik nooit in slaap zou vallen. Maar niets was minder waar. Het heerlijke bed met een echt matras en rendiervellen erop lag perfect en ik had het eigenlijk gewoon warm in de slaapzak. Vergeet niet een muts op te zetten tijdens de nacht, essentieel want je verliest anders veel lichaamswarmte via je hoofd. Een bijzondere ervaring die zeker op je bucketlist moet staan! Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om in een ‘warme’ kamer te slapen en overdag een bezoek te brengen aan het bijzondere ijshotel. Een aanrader is om dan te gaan ijshouwen en je eigen kunstwerk van ijs te maken.

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

18 Jan 2017 - Lapland

Lapland: Wakker worden in een sprookje

Langzaam word ik wakker en ik voel me een beetje gedesori&eu Lees verder

17 Sep 2019 - Lapland

Waarom met Askja naar Lapland?

Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.