Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

18 Jan 2017 - Lapland

Lapland: Wakker worden in een sprookje

Terug
Portret Carla Ebben
Carla Ebben

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Langzaam word ik wakker en ik voel me een beetje gedesoriënteerd. Ik kijk op de wekker en zie dat het al half 10 is. Toch is het nog steeds hartstikke donker op onze hotel kamer. Ineens ben ik dan toch echt wakker en weet ik het natuurlijk weer, we zijn namelijk in Lapland. Het is januari en dus midden in de winter, de dagen zijn kort maar elke dag is weer een beleving!

Vandaag gaan we een huskysafari doen en de afgelopen dagen hebben we al een sneeuwscootertocht gedaan, een rendierboerderij bezocht én … het indrukwekkende noorderlicht gezien! We verblijven in Hotel Herkko, één van de bestsellers in het Askja programma. Het hotel ligt in een gebied waar de meeste sneeuw valt en dat hebben we gemerkt! Wat een dik pak ligt er en wat is het een sprookjesachtige wereld. De bomen bezwijken bijna onder de dikke laag sneeuw, is echt magisch om te zien!

Spanning en snelheid op de sneeuwscooter
Het is altijd wel weer even wennen, zo’n grote machine. Je moet je goed inpakken met een dikke thermo overall aan en helm op, want we gaan een tocht van 50 kilometer maken. Al na een paar minuten ben ik helemaal in mijn element en voelt het volledig vertrouwd. Ook weet ik weer waarom ik nooit kan kiezen tussen de huskysafari of de sneeuwscootersafari. Ik geniet volop van de snelheid en actie die je voelt tijdens een sneeuwscootersafari. Het eerste stuk gaat over smalle bospaden, je moet hier echt wel even goed opletten dat je goed stuurt. We gaan ook nog niet zo snel, maar dat is prima, want zo kan je volop genieten van de besneeuwde bossen en het prachtige landschap.

Dan komen we uit bij een open plek, het blijkt een bevroren meer te zijn. De gids stopt even en vertelt ons dat we, als we willen, we hier even het gas vol mogen openen. Dat laten we ons uiteraard geen tweede keer zeggen en we gaan voluit. Wat een snelheid en sensatie!  De uitgestrektheid van het bevroren meer lijkt eindeloos en we genieten volop.

Midden op het meer stoppen we voor de lunch, de gids gaat een kampvuur maken om lekker op te warmen en om de lunch te bereiden. ‘Een kampvuur op het ijs?’ hoor ik je denken. Ja hoor, dat kan gewoon in Lapland. Het ijs is zo dik, dat kan wel wat hebben. We leren ondertussen hoe je een gat moet boren en hoe je een vis kan vangen, het bekende ijsvissen dus. Het lijkt altijd een beetje een suffe activiteit, maar juist na al dat motorisch geweld is het heerlijk om even tot rust komen op het ijs. Gewoon even staren in het gat en vooral genieten van de overweldigende stilte. Dat is ijsvissen voor mij.

Sauna, lekker eten en vroeg slapen
Na een hele dag buiten is het heerlijk om weer in het warme en behaaglijke hotel aan te komen. Kati, de manager van het hotel, is benieuwd hoe onze dag was en staat ons al op te wachten. Iedereen is enthousiast aan het vertellen en heeft een geweldige dag gehad. Kati informeert ons dat de sauna’s bij het zwembad warm zijn gestookt en dat we, voor dat het eten wordt bereid, nog twee uurtjes de tijd hebben om te relaxen, te zwemmen en de sauna in te gaan. Of willen we liever bij de open haard zitten en gezellig borrelen? We besluiten lekker even de sauna in te gaan. Zwemmen, dan weer aankleden en voor het eten nemen we nog even een aperitiefje bij de open haard. Het leven in Lapland is niet slecht!

Het magische noorderlicht
Op een van deze avonden, we zaten net aan het diner, is er ineens commotie en opwinding. De mensen rennen door de receptie naar buiten. We vragen aan de receptioniste wat er aan de hand is. ‘Noorderlicht!’ is het antwoord. Volgens mij heb ik nog nooit zo snel mijn jas en wanten aangetrokken en met mij iedereen die in het restaurant zat. Daar staan we dan met z’n allen, vol verbazing en verwondering naar dit spektakel, dit wonder van de natuur te kijken. Het is zo intens en zo bijzonder. Ik pak de hand van mijn man vast en word zelfs een beetje emotioneel. Het is een heel bijzonder moment, wat we niet snel zullen vergeten.

De huskysafari
Zoals ik al zei, ik kan nooit kiezen tussen de huskysafari en de sneeuwscootertocht, dus ik boek ze gewoon allebei. Ik ben een groot hondenliefhebber en ik durf zelfs te beweren dat honden mij ook altijd leuk vinden. Het is dus bijna altijd wederzijdse liefde. Ik wil ze knuffelen, aaien, met ze spelen, ik hou van ze, echt waar!

Voor vertrek zijn de husky’s altijd super opgewonden. Als je de huskyfarm op komt lopen, beginnen ze van opwinding al te blaffen en dat houdt het eerste half uur niet meer op. De tuigjes worden omgedaan, we krijgen een instructie hoe een slede te besturen en vooral belangrijk, hoe te stoppen en te remmen. Niet veel later zijn we weer helemaal klaar voor een dag buiten met de husky’s! Ze trekken aan de touwen en dan laten we de rem los en gaan op pad. Het is zo bijzonder om mee te maken. Van het geblaf van het afgelopen half uur, ineens naar de intense stilte. Het enige dat je hoort is de slede die door de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden. Het gaat natuurlijk allemaal veel langzamer dan de sneeuwscooter en zo kan je de omgeving en de overweldigende natuur veel beter in je op nemen. Misschien langzamer, maar het is zeker niet minder spectaculair. De smalle paadjes eisen zeker wat stuurkunsten en het is soms best wel spannend, als we een heuvel afgaan en ook snelheid maken. Ook is het fysiek inspannender, want als we de heuvel op gaan, moeten we af en toe helpen en bij steppen. Ook nu gaan we weer lunchen in de open natuur, nu bij een traditionele kota, waar het kampvuur weer wordt opgestookt. We kunnen even heerlijk opwarmen en rendiersoep eten.

Nog even over het daglicht
Ja, het klopt, het wordt pas tegen half 10 s’ ochtends licht en om 2 uur al weer schemerig en in de tussenliggende tijd, dus ca. 4 uurtjes is het een soort licht, wat je bijna niet kan beschrijven. De zon komt net boven de horizon en daardoor heb je een prachtig roze-achtig licht. De Finnen noemen dit licht “kamos”.

Echter omdat er zo’n dik pak sneeuw ligt en je je echt in een witte wereld begeeft, is het zelfs wanneer de zon verdwenen is, lang niet zo donker als bij ons in Nederland. Als je ook nog eens het maanlicht er bij hebt, is het vaak zelfs wel bijzonder, dat witte landschap. In Nederland is het eigenlijk veel donkerder, met al dat asfalt. De regenachtige en druilerige dagen zijn wat mij betreft veel somberder en donkerder dan de witte magische wereld in Lapland, ook al is de dag hier maar zo kort.

Avonturenweek Lapland
Na het lezen van deze blog, wil je ongetwijfeld zelf ook een avonturenweek in Lapland gaan maken. Voor deze winter zijn er alleen nog enkele mogelijkheden met vertrek in maart en begin april. Voor volgende winter (2017-2018) kun je nu al contact met onze reisexperts opnemen om verzekerd te zijn van een plaats in de sneeuw!

 

Reisexpert

Ik heb de leukste baan van de wereld, want ik mag reizen verkopen naar mijn favoriete bestemmingen Lapland, Noorwegen, IJsland, Faeröer en Groenland. Heb je plannen om een reis te gaan maken naar één van “mijn” bestemmingen , dan adviseer ik je graag en hoop ik dat je net zo enthousiast terug komt als ik.

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

21 Apr 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland

In maart 2016 reisde ik met een internationale groep door he Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.