Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Antarctica
Klimaat

Terug
Kies een pagina:

Antarctica heeft het koudste klimaat op aarde. De hoogte (of beter: de laagte) van de temperatuur hangt af van de afstand tot de oceaan en de lengtegraad van de locatie. 

Het oosten van Antarctica is kouder dan het westen, omdat het westen noordelijker ligt. Op 21 juli 1983 werd op het Vostokstation de laagste temperatuur ooit op aarde gemeten: -89,2°C. Op de ijskap van Antarctica is het niet alleen erg koud, maar ook erg droog. In feite is het een woestijn waar de temperatuur nooit boven de 0°C komt. Het langdurig gemiddelde in het binnenland ligt op ongeveer -57°C. Sommige kustgebieden hebben een toendraklimaat, waar in de zeer korte zomer de temperaturen net boven nul uit komen en de lucht iets vochtiger is. De gemiddelde temperatuur varieert daar van -28°C in augustus tot -3°C in januari. Op de Zuidpool zelf werd op eerste kerstdag 2011 een record gevestigd van -12,3°C. Het was er nog nooit zo warm geweest.

Langs het Antarctisch schiereiland is het klimaat relatief erg mild. De temperatuur in januari ligt meestal rond de 2°C, al schommelt de temperatuur ook in de zomer flink. De hoogste temperatuur die ooit op het continent is gemeten is trouwens 14,6°C. Dat was in de Hoopbaai op 5 januari 1974.

De beste reistijd voor Antarctica in dan ook de periode november – maart.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.