Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

10 Januari 2019 - Oost-Canada

Vuurtorens en herfstkleuren in het verrassende Nova Scotia

Terug
Portret Karin Tolsma
Karin Tolsma

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

In Halifax is het regenachtig als we aankomen. Maar ja, het is begin oktober dus niet zo gek natuurlijk. Ik weet dat het hier ook lekker warm kan zijn omdat ook hier een Indian Summer tot zomerse temperaturen kan leiden. In de ochtend maken we een wandeling naar de levendige haven waar van alles te doen is. Hier ligt het immigratiemuseum Pier 21 waar je een duik neemt in de geschiedenis van de immigratie. Bij Pier 21 landden tussen 1928 en 1971 een miljoen immigranten die in Canada een nieuw bestaan wilden opbouwen. Echt een aanrader om dit museum met een gids te bezoeken! Ook het Maritiem Museum is heel interessant om te bezichtigen. Verdiep je hier in de rijke zeevaartgeschiedenis van Nova Scotia en vind onder andere herinneringen aan de ramp met de Titanic.

Natuurlijk staat als eerste de bekende en meest gefotografeerde vuurtoren van Peggy’s Vove op ons programma. Deze ligt bij het kleine gelijknamige en idyllische vissersplaatsje Peggy’s Cove. Ik ken natuurlijk de mooiste foto’s van dit plekje, waar deze uit 1915 daterende vuurtoren als een wit baken op de kale rotsen tegen een felblauwe lucht staat afgebeeld. Een pittoresk plaatje, dat zéker. Maar de grote parkeerplaats ernaast met plek voor tientallen touringcars en nog veel meer auto’s, die had ik niet echt verwacht. Ik probeer me voor te stellen hoe het er hier in het hoogseizoen uitziet en word er niet blij van, een beetje jammer eigenlijk. Nova Scotia kent 160 historische vuurtorens en een aantal hiervan zijn zeker net zo mooi, zo niet mooier. Dus als je de vuurtoren bij Peggy’s Cove niet kunt bezoeken is dat geen ramp, je zult er nog genoeg andere vinden die een bezoek meer dan waard zijn.

De zuidkust van Nova Scotia is verrassend mooi! Je kunt natuurlijk de snelweg nemen naar het westen. Maar veel mooier is de b-weg langs de kust. Hier en daar staat een vuurtoren en af en toe steken we een baai over met een kleine ferry. Ongeveer 7 dollar kost een overtocht voor 1 auto inclusief passagiers. Wat een heerlijke route, speels en gewoon hartstikke leuk en afwisselend. Ik zie veel overeenkomsten met de kust in het Pacific Rim National Park bij Tofino, helemaal aan de andere kant van Canada. Je ziet hier een ruige kust met rotspartijen,  hoog opslaande golven en strandjes tussen de baaien. De stranden liggen bezaaid met keien en drijfhout. Onderweg bezoeken we enkele van onze veel geboekte accommodaties. Zo ook Bayview Pines in Mahone Bay, een verrassend leuke bed & breakfast, schitterend gelegen op een heuvel met uitzicht over de oceaan. Een supergave plek om te overnachten. Het valt me tijdens de reis sowieso op dat er veel van dit soort kleine Country Inns en bed & breakfasts te vinden zijn. En wij bieden ze allemaal in één reis aan!

De volgende dag worden we wakker door de zon! De lucht is strak blauw en na een inspectie van de accommodaties steken we over naar de noordkant van Nova Scotia. We hebben een vol programma, een aantal hotelinspecties en we moeten ook nog kanoën, hoe leuk is dat! We rijden dwars door het binnenland en genieten van de prachtige herfstkleuren. De bomen kleuren knalrood, geel en oranje en als de zon er op schijnt lijkt het wel goudkleurig. We proberen het op foto’s vast te leggen wat natuurlijk lang niet altijd lukt. In het Kejimkujik National Park krijgen we een presentatie van Parks Canada over dit park en gaan we zelf met de kano op pad. Hartstikke leuk om de natuur vanaf het water te bekijken. En hilarisch ook! Sommigen van ons hebben nog nooit in een kano gezeten maar het water is gelukkig niet diep en de natuur is prachtig vanaf het water. We zien zelfs een beverdam met bevers die druk aan het bouwen zijn.

We rijden in rap tempo onze route door Nova Scotia en genieten van deze prachtige provincie met meer dan 13.000 kilometer aan kustlijn! Als je van kustlandschap houdt, met de zee, vuurtorens, walvissen, vissersdorpjes, lekkere kreeft etc dan is Nova Scotia echt een heerlijke vakantiebestemming. Na een aantal dagen arriveren we op Cape Breton Island dat door een brug gescheiden is van de rest van het eiland. Hier kun je de 300 kilometer lange Cabot Trail rijden, ongetwijfeld één van de mooiste kustroutes in Canada. En helemaal nu we midden in de Indian Summer zitten met de mooiste herfstkleuren. Ik wist al dat het in de top drie van mooiste kustroutes staat en ik had de route al eens gereden. Maar toch verrast het me weer hoe mooi deze weg zich rondom Cape Breton Island slingert. Na elke bocht valt je mond weer open van verbazing. Geweldig, wat een uitzicht! Je kunt op verschillende plekken stoppen om een wandeling te maken of om foto’s te maken bij een uitkijkpunt. Als je hier in de zomer rijdt kun je vanaf de kant van de weg de walvissen in de oceaan zien zwemmen!

Als je van wandelen houdt is Nova Scotia ook waar paradijs. Deze wandelingen bieden je een schitterend uitzicht op de Oceaan. Ze worden goed aangegeven en bij de bezoekerscentra kun je informatie krijgen over de verschillende wandelingen. Eén van de mooiste wandelingen langs de Cabot Trail ongetwijfeld de 9 kilometer lange Skyline Trail, net ten noorden van Cheticamp. Deze voert je over de toppen van de berg naar spectaculaire uitkijkpunten over de oceaan. Maar dit is ook een drukke route. Als je wat rustiger wilt wandelen kun je beter ’s morgens vroeg gaan of ’s avonds na het eten. Een andere prachtige wandelroute liepen we bij Louisbourg, helemaal aan de zuid-oost kust van Cape Breton Island. De route voerde direct langs de rotsachtige kust en start bij een prachtige vuurtoren.

Ook voor fotografieliefhebbers is Nova Scotia een prima plek. Vuurtorens zijn sowieso fotogeniek maar we zien onderweg ook van die typische Canadese leukigheidjes zoals een veld vol vogelverschrikkers of een rek bij een supermarkt met een paar honderd pompoenen. Maar ook de kleine kleurrijke vissersplaatsjes leveren fantastische plaatjes op. Op de eerste dag na is het de hele week al meer dan 20 graden, waardoor we lekker in een t-shirtje kunnen lopen. We hebben verse kreeft gegeten en rijden meer dan 2000 kilometer in zes dagen. Aan het einde van de week weten we het zeker: hier gaan we écht meer klanten naartoe sturen!

Reisexpert

Als geboren Noord-Hollandse houd ik van rust en ruimte, van opkomende zon, stille stranden en het water. Niet gek dus dat ik helemaal blij word van onze kleinschalige cruises naar Antarctica, Spitsbergen of Groenland. Mijn collega’s vinden mijn directheid ook typisch Noord-Hollands, maar je weet in ieder geval altijd wat je aan me hebt!

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Sep 2016 - West-Canada en Yukon

Waarom Canada de perfecte bestemming is voor een camperreis

Het is begin september maar het lijkt wel oktober. De bossen Lees verder

31 Dec 2018 - West-Canada

Top 4 Nationale parken van West-Canada buiten de gebaande paden

Denk je aan West-Canada, dan denk je vooral aan de indrukwek Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.