Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

31 December 2018 - West-Canada

Top 4 Nationale parken van West-Canada buiten de gebaande paden

Terug
Portret Karin Wolf-Mackaaij
Karin Wolf-Mackaaij

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada

Denk je aan West-Canada, dan denk je vooral aan de indrukwekkende natuur, de overweldigende wildlife en de grote diversiteit aan outdoor activiteiten die je hier terug kan vinden.
De bekendste nationale parken van Canada zijn waarschijnlijk Banff en Jasper. Vooral Banff heeft een grote bekendheid, maar dit brengt helaas ook steeds meer massatoerisme met zich mee. In de zomer is het erg druk in Banff en lijkt het midden op de dag vrijwel niet meer op de pittoreske foto’s uit de reisgidsen. Vandaar dat wij altijd op zoek blijven gaan naar mooie alternatieven. Dus als je een keer van de gebaande paden af wilt, hebben wij nog een paar prachtige parken die we graag extra in de schijnwerpers willen zetten.

#1 Pacific Rim National Park

Pacific Rim National Park onderscheidt zich van veel andere parken in West-Canada door zijn ligging aan de kust. De westkust van Vancouver Island om precies te zijn. Naast de gemiddeld lagere bergen dan in de rest van Canada en het regenwoud, biedt het park ook een ruige kustlijn met markante eilanden voor de kust en zandstranden.

Tijdens mijn laatste bezoek heb ik de twee plaatsjes aan weerszijden van het park bezocht, het vissersplaatsje Ucluelet en het toeristische Tofino. Vanuit deze plaatsjes kun je aan diverse gave activiteiten deelnemen zoals beren- en walvisexcursies.

Zelf actief te voet het gebied verkennen kan hier heel goed. Het Pacific Rim National Park is een walhalla voor de wandelliefhebber. Geniet van één van de vele trails met verschillende gradaties. Van een makkelijke tocht van drie kilometer tot de meerdaagse West Coast Trail. Onderweg geniet je van het geschreeuw van de prachtige Bald Eagle, die je hier regelmatig ziet.

Langs dit deel van de kust kun je ook heerlijke wandelingen maken over het langgerekte zandstrand en het staat ook bekend als één van de beste surfbestemmingen in Canada. In Tofino vind je diverse surfscholen waar de echte ‘surfdudes’ onder ons terecht kunnen voor lessen of het huren van uitrusting. Dezelfde golven die in de zomer zorgen voor waterpret, zorgen in de herfst en winter tijdens de vele stormen voor een spectaculair schouwspel. Canadezen uit Vancouver en omstreken reizen in november dan ook vaak af naar Tofino om te gaan ‘stormwatchen’.

Ook gaaf om te proberen is zee-kajakken. Het water in de inhammen rondom Tofino is verrassend kalm en met een beetje geluk zie je porpoises of orka’s. De razendsnelle Dall’s Porpoise is sinds mijn laatste bezoek aan Vancouver Island mijn favoriete zeezoogdier. Deze ‘mini-orka’ schiet razendsnel door het water, een prachtig gezicht.

Kortom, een heel afwisselend park dat zeker een aanwinst zal zijn in je reisprogramma.

#2 Waterton Lakes National Park

Rij je in bijna een rechte streep naar het zuiden vanuit Calgary, dan rij je nét voor de grens met Amerika, het Waterton National park in. De afwisseling met de vlakkere prairies en de bergen maakt dit park bijzonder. Bij het Visitor Center is informatie te verkrijgen over de wandelmogelijkheden in dit park, van makkelijk tot, laten we zeggen…. uitdagend.

Eén van de highlights in dit park is de Red Rock Canyon, een smalle kloof met roodgekleurde rotsen. Deze kloof is te vinden aan het eind van de Red Rock Parkway, de mooie vergezichten tijdens de rit naar de kloof zijn op zichzelf de trip al waard. De wandeltocht kan hier afgesloten worden met een verfrissende duik op plaatsen waar het water wat dieper is. Een heerlijke bonus, waar veel gebruik van gemaakt wordt.

Ook vind je hier prachtige meren en naar de meesten zijn ook weer wandelingen uitgezet, zodat je volop kunt genieten van de rust, de natuur en de bergen, die ook nog eens mooi in het water weerspiegelen. Voor een leuke afwisseling ga je naar het Prince of Wales Hotel voor een heerlijke afternoon tea, waarbij je geniet van het mooie uitzicht en van alle indrukken die je opgedaan hebt die dag. Het plaatsje Waterton zelf is gelegen aan Waterton Lake en geheel omringd door bergen. Het is een leuk plaatsje om doorheen te slenteren, met winkels, restaurants en een haventje. Koop in de General Store wat lekkers en ga aan de rand van het meer picknicken, mooier wordt het niet!

De grootste charme van Waterton Lakes is naar onze mening, dat het hier aanzienlijk rustiger is dan in de overige bekende nationale parken in Alberta. Bezoek het daarom juist nu en geniet!

#3 Wells Gray Provincial Park

Wells Gray mag dan wel een Provincial Park zijn en niet de majestueuze bergen als de Rocky Mountains hebben, maar wij vinden dat je er écht naar toe moet. Zeker vanwege de nog relatief onbekendheid van het park en de rust vinden wij dit één van de mooiste parken van West-Canada. Wells Gray kenmerkt zich door bossen, uitgestrekte weides vol bloemen, mooie uitzichtpunten en de vele watervallen. Het immense park is met maar één toegangsweg bereikbaar en deze is slechts tot halverwege geasfalteerd. Wij zijn twee dagen het park in gegaan om zoveel mogelijk uit ons bezoek te halen.

De eerste dag zijn we een halve dag gaan raften op de Clearwater rivier. We hebben tot de maximum toegestane categorie vier geraft en moesten de boot over een korte afstand uit het water halen om de gevaarlijkste delen te omzeilen. Bij een rustiger deel van de rivier laten we ons in het water vallen en dobberen we in het kristalheldere water rustig met de boot mee. ’s Avonds eten we net buiten het park één van de beste geroosterde vleesgerechten die we in Canada geproefd hebben.

De volgende dag gaat al voor zonsopkomst onze wekker en hopen we stiekem dat we zo vroeg op de dag al wild zullen zien. En ja, direct bij het wegrijden bij ons huisje zien we het eerste hert, die op zijn gemak ons aankijkt en rustig de weg vrijmaakt, zodat wij het park in kunnen rijden.

Allereerst stoppen we bij een paar watervallen die vanaf de weg goed bereikbaar zijn. We zijn vandaag de eersten en hebben de natuur helemaal voor ons alleen. Bij de fotostops die we onderweg maken horen we daarom vaak niets anders dan het ruisen van de wind door de bomen. We rijden de weg helemaal af tot het einde en komen uit bij Clearwater Lake. Zodra het caféetje open is genieten we eerst van een welverdiend ontbijt met uitzicht over Clearwater Lake en horen op de achtergrond het geluid van de Osprey watervallen. Met de verrekijker, die we mogen lenen van de eigenaar van het café, zien we hoe een Bald Eagle (witkopzeearend) ons vanaf de overkant van het meer aankijkt. Mijn man gaat vissen en ik loop het eerste stuk van het pad langs Clearwater Lake. Als ik net een paar meter op weg ben hoor ik ‘kijk eens boven je!’, en zie ik een Bald Eagle op mij neerkijken vanaf de tak boven mij.

#4 Kootenay Rockies National Park & Spray Valley Provincial Park

De Kootenay Rockies zijn volgens ons het minder bekende zusje van de grote nationale parken Banff en Jasper, maar minstens zo mooi! Aangezien wij graag de minder drukke plekken opzoeken was de keus snel gemaakt. De route ernaartoe is alleen al prachtig! Vanuit de auto laten we de natuur op ons inwerken, zijn we het ene moment stil van de indrukken en op het andere moment vertellen we elkaar hoe geweldig dit is. We komen op de weg bijna niemand tegen en besluiten te stoppen voor een wandeling. We lopen een klein deel van een route waar we naast diverse vogels en een hert helemaal niemand tegenkomen. Het gebied staat bekend om veel wild en we houden onze ogen open voor beren, maar helaas zien we die niet vandaag. Bij Marble Canyon perst de Kootenay rivier zich door een smalle doorgang in de rotsen, wat een indrukwekkend schouwspel vormt en waar het tijdens ons bezoek nog redelijk rustig is. Anders dan bij de bekendere Johnstone Canyon aan de Bow Valley Parkway, waar je in de rij door de kloof loopt.

De volgende dag gaan we weer vroeg op pad, hebben de lunch voor vandaag mee en rijden we vanuit Canmore richting Bow Valley en het Spray Valley Provincial Park. We rijden de bergen in en zien Canmore beneden in het dal steeds kleiner worden. De weg daalt af en we rijden helemaal alleen dit prachtige gebied in met grote meren, bergen, bossen en moerassen. Ook in deze regio wordt vaak veel wild gezien. Gisteren vertelde men ons van de grote populatie grizzlyberen die hier leven. Oppassen dus! Voor de zekerheid hebben we berenspray meegenomen, meer voor ons eigen gevoel dan dat het ooit nodig is. Stiekem hopen we op onze laatste dag op nog wat beren, herten en het liefst een eland. Ondanks de wildrijke gebieden waar we doorheen gereden zijn hebben we de eland nog niet van ons lijstje mogen afstrepen. We zien naast een paar herten, een soort hoen en een grondeekhoorn die ons boos aankijkt en met zijn pootjes stampt, omdat we naar zijn idee te dichtbij komen, maar helaas geen beren of een eland. Dat blijft toch de natuur en houdt het juist spannend of je iets gaat zien.

Heel af en toe passeert ons een verdwaalde auto en zelfs twee fietsers die vertellen dat ze door de hele Rocky Mountains fietsen. Aan het eind van de weg komen we bij een camping met klein winkeltje waar we voor de terugweg nog wat eten kopen, voordat we terugrijden naar Canmore. Tegen de schemering en bijna aan het eind van de weg roepen we ineens in koor ‘stop, stop, ik zie wat’. Met de ogen samengeknepen staren we naar het moeras links van ons en zien daar een eland op zijn gemak grazen. Onze reis door Canada had niet beter kunnen eindigen!

Reisexpert

M’n collega’s zeggen dat ik nergens van in de stress raak. Ik ben de rust zelve, vrolijk en positief en ga niet snel een uitdaging uit de weg. Het ontdekken van mooie plekken -waar ook ter wereld- is mij op het lijf geschreven. Ik vier graag vakantie op de camping, maar met een rondreis door Australië maak je mij onwijs blij. Niets is mij te gek.

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

17 Maa 2016 - West-Canada

Vancouver Island – het “vergeten” stukje Canada

“Wij willen graag een reis naar Canada maken en dan he Lees verder

01 Sep 2016 - West-Canada en Yukon

Waarom Canada de perfecte bestemming is voor een camperreis

Het is begin september maar het lijkt wel oktober. De bossen Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.