Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

09 Augustus 2017 - Oost-Canada

Leaf Peepers en Indian Summer

Terug
Portret Karin Tolsma
Karin Tolsma

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Het duurt niet lang meer voordat in Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten (New England) weer een natuurspektakel begint dat wij hier in Nederland niet kennen. In de late zomer en vroege herfst zien we de natuur veranderen in een enorme kleurenpracht waarbij de meer dan 800 soorten loofbomen rood, geel, oranje of bruin kleuren. In Europa kennen we slechts zo’n 50 soorten loofbomen en daarom zul je een dergelijk kleurenspectrum bij ons nooit tegenkomen. 

Karmijnrode esdoorns en stralende berken en eiken in zand- of krachtige gele tinten; soms zijn de kleuren zó schitterend dat je mond er letterlijk van openvalt. Het fenomeen treedt op na de eerste stevige nachtvorst in het najaar. Door de nachtvorst stoppen de bomen met het produceren van chlorophyll, het stofje dat de bladeren groen maakt. Met het verdwijnen van de chlorophyll krijgt de boom een seintje dat de voedseltoevoer naar de bladeren gestopt kan worden. Vervolgens verkleuren de bomen in de mooiste tinten.

Leaf peepers
Leaf peepers worden ze genoemd, mensen die op zoek gaan naar de mooiste plekken om de herfstkleuren te zien (letterlijk vertaald: iemand die op vakantie gaat om bladeren te zien). Het is dan ook geen wonder dat bepaalde gebieden in Canada en in New England tot ver in de herfst populair zijn. Het is er dan erg aangenaam qua temperatuur en minder druk als in de zomer. Tijdens een echte Indian Summer, die overigens maar heel kort duurt, is het overdag rond de 20°C en blijft het ’s nachts net boven het vriespunt.

En ook ik was een Leaf Peeper, ik was getuige van de schitterende herfstkleuren in Nova Scotia afgelopen jaar. In deze eerste week van oktober was het overdag inderdaad heerlijk warm en koelde het ’s nachts behoorlijk af. De lucht was strak blauw en er stond nauwelijks wind. Ik wist wel dat de kleuren prachtig waren maar soms kon ik m’n ogen bijna niet geloven.

Waar en wanneer?
Vaak krijgen we bij Askja de vraag wanneer de kleuren op z’n mooist zijn. Helaas is het niet helemaal exact aan te geven wat de beste tijd is (omdat dit ook samenhangt met het weer) maar in het algemeen geldt wel dat hoe noordelijker het gebied ligt, hoe eerder de bomen zullen verkleuren.   

Hoewel je door heel Canada de herfst duidelijk zult terugzien in de natuur, kleuren de provincies Ontario, Quebec en Nova Scotia het mooist. En natuurlijk zijn ook de zes staten van New England in de Verenigde Staten vooral bekend om haar spectaculaire herfstkleuren. De herfst valt in Oost Canada iets eerder in dan in New England. Hier kun je goed terecht vanaf half september tot half oktober terwijl in New England zo’n twee weken later de kleuren op het hoogtepunt zijn.

Algonquin Park
Één van de mooiste plekken in Ontario om te genieten van de bont gekleurde natuur is het Algonquin Park, dat ligt op slechts 3 uur rijden ten noorden van Toronto. Hier vind je maar liefst 24 soorten bomen die verkleuren in de herfst. Omdat het park hoger ligt dan haar omgeving, op ca. 600 meter boven zeeniveau, zal de beroemde Indian Summer hier al vroeg in het herfstseizoen haar intrede doen, zelfs enkele weken eerder dan in bijvoorbeeld de steden Ottawa en Toronto! Geen enkele boom groeit zomaar zonder reden op een bepaalde plek in het park. In gevecht tegen de elementen zoeken ze de beste plek om in de zon te kunnen staan. Iedere soort heeft weer andere kwaliteiten die in verschillende condities het beste tot hun recht komen en zo komen ze tot de mooiste kleuren. Om die reden is het schitterende mozaïek van kleuren hier beslist geen toeval, maar wordt het bepaald door de bodem, vochtigheid en klimaat. Het resultaat is een verbluffende combinatie van kleuren groen, geel, oranje, rood en paars.

Cape Breton Island
Cape Breton Island in Nova Scotia is ook weer zo’n prachtige plek om te genieten van de schitterende herfstkleuren. Bij wandelaars is de herfst zelfs populairder dan de zomer. De zomers zijn natuurlijk prachtig, zonnig en warm maar wanneer je houdt van wandelen dan zijn de koude, frisse ochtenden en avonden juist heerlijk. De beroemde Skyline Trail is een must voor wandelliefhebbers, of als je nog nooit een Canadese eland in het wild hebt gezien of als je de zon over de Atlantische Oceaan onder wilt zien gaan, is dit dé plek om te zijn. Het pad is ongeveer 9 kilometer lang en voert je uiteindelijk naar een schitterend uitzichtpunt waar je uitkijkt op de steile kliffen, de Atlantische Oceaan en vooral op de bergen bedekt met gouden, gele, oranje en knalrode bladeren.

Enthousiast geworden? Onze reisexperts hebben het hele jaar door geen blad voor hun mond en informeren je graag verder.

Reisexpert

Als geboren Noord-Hollandse houd ik van rust en ruimte, van opkomende zon, stille stranden en het water. Niet gek dus dat ik helemaal blij word van onze kleinschalige cruises naar Antarctica, Spitsbergen of Groenland. Mijn collega’s vinden mijn directheid ook typisch Noord-Hollands, maar je weet in ieder geval altijd wat je aan me hebt!

Weet veel over: Canada, Alaska, Oostkust VS en Antarctica, Spitsbergen en whiskyreizen naar Schotland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

17 Maa 2016 - West-Canada

Vancouver Island – het “vergeten” stukje Canada

“Wij willen graag een reis naar Canada maken en dan he Lees verder

23 Maa 2017 - West-Canada en Oost-Canada

De mooiste nationale parken van Canada

Vorig jaar schreven we al over de mooiste nationale parken v Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.