Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

02 Mei 2018 - Namibië

Namibië in 10 dagen: mijn ultieme road trip

Terug
Portret Debby Rosengarten
Debby Rosengarten

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidelijk Afrika

Een langgekoesterde wens gaat in vervulling….. ik ga naar Namibië! Ik bezoek in 10 dagen onder andere de Kalahari woestijn, Sossusvlei, Etosha en Waterberg. Veel mensen denken bij Namibië meteen aan zand. Geloof me, er is meer dan dat! De diversiteit van het land en uiteenlopende vergezichten zijn telkens weer adembenemend. In deze blog lees je hoe ik deze bijzondere reis heb ervaren en neem ik je mee op mijn ultieme road trip.

Kalahari woestijn
Na Windhoek is mijn eerste bestemming de bekende Kalahari woestijn. Wat me opvalt tijdens de rit van Windhoek naar de Kalahari woestijn is dat de afstanden in Namibië groot zijn. Voor ons Nederlanders of Europeanen is dit heel bijzonder! De uitgestrekte wildernis en verlaten landschappen; ik hou ervan! In de namiddag ga ik op pad voor een sundowner drive, dit is een Game Drive met aansluitend een verkoelend drankje op een mooie plek voor de zonsondergang. Een echte aanrader als je in dit gebied overnacht. Dieren die je kunt zien zijn o.a. verschillende vogelsoorten, zebra’s, giraffen en vele antilopesoorten.

Sossusvlei
Volgend hoogtepunt is de Sossusvlei, uniek en zo gloeiend rood, schitterend. Tip: ga eerst naar het eindpunt om de ergste drukte voor te zijn en vanwege de warmte. Wij maken gebruik van de transfer voor de laatste 5 km per open jeep naar Deadvlei. Ga hier vroeg in de ochtend of in de late namiddag heen. Dit heeft twee voordelen: het is minder warm en je krijgt veel betere foto’s door de mooie lichtval. Een flinke klim, maar de alom bekende dode bomen in Deadvlei maken deze pittige wandeling meer dan de moeite waard! En wat een fotogenieke plek, je blijft foto’s maken.

Vervolgens rijden we door naar Dune 45, die je kunt beklimmen. Dit wil ik uiteraard meemaken en ik moet zeggen, het vergt door de hitte en het mulle zand wel enige inspanning. Maar ook dit was weer de moeite waard, het uitzicht vanaf de top is schitterend! De weg terug neem je niet door eenvoudig naar beneden te lopen via het pad want daar klimmen immers nog steeds mensen naar boven. Nee, dat doe je door naar beneden te rennen via de zijkant van het duin. Hoe gaaf is dat?! Je stort jezelf gewoon naar beneden en gaan met die banaan. Je ziet springende volwassenen die zich weer even kind voelen.

Adembenemende sterrenhemel
Namibië bij daglicht vind ik indrukwekkend, maar ook na zonsondergang is er genoeg te zien. Na ons diner in de lodge nabij Sossusvlei lopen we naar ons huisje, en dan valt ons oog op de sterrenhemel. Wauw, daar worden we stil van.. Hoezo slapen, we lopen terug naar de ligbedden bij het zwembad en staren zeker een uur onafgebroken naar de immense sterrenhemel. Met behulp van een sterren app zien we o.a. de Melkweg en het Zuiderkruis. Namibië staat bekend als één van de landen met de minste 'lichtvervuiling' ter wereld en dus is het voor sterrenkundigen en fotografen van sterren één van de beste bestemmingen ter wereld om naartoe te reizen. Ik voel me nietig en klein en besef dat ik een geluksvogel ben dat ik dit mag zien.

Swakopmund
Vanaf de rode Sossusvlei rijden we naar Solitaire voor een overnachting. Hier is het lekkerste appelgebak van heel Namibië verkrijgbaar, niet te missen! De volgende dag rijden we door uitgestrekte landschappen en een bergpas naar de pittoreske kustplaats Swakopmund. Aan de ene kant woestijn, aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Er hangt een Europese sfeer met gezellige koffiebarretjes en leuke restaurantjes. ’s Avonds eten we bij TUG restaurant, bij de jetty en het eten is er goed.

Aanrader in Swakopmund is de Living Desert tour, waarbij je met een gepassioneerde gids op zoek gaat naar de kleine dieren van de woestijn. We zien een gekko, slang, spin en hagedissen. Vooral de gekko is een erg mooi beestje, ze graven overdag een tunnel onder het zand en zijn ’s nachts actief. In de woestijn hier is vrij veel leven omdat er elke ochtend zeemist is. Met de wind worden zaden aangevoerd, deze worden gegeten door kevers, welke weer eitjes leggen die uitgroeien tot larven. Dit is het voedsel voor bijvoorbeeld de gekko en de hagedissen, die op hun beurt weer worden opgegeten door slangen. De ‘Circle of life’, interessant! Niet alleen de dieren zijn indrukwekkend, de omgeving is dat zeker ook. De zandduinen waar je doorheen gaat zijn echt adembenemend mooi.

Etosha
Etosha ligt in het noorden van Namibië en is ‘the place to be’ in dit land als het om wilde dieren gaat. In deze periode aan het einde van het regenseizoen (april), is alles weelderig groen en zijn de grassen hoog. De dieren lijken, afgezien van een paar antilopen, giraffen en zebra’s, de eerste paar uur verstoppertje te spelen. Ook bij de waterholes waar we langskomen zijn geen dieren te spotten. Wel zien we een waanzinnig mooi groen landschap met wolken. Uiteindelijk spotten we aan het einde van de middag achter elkaar vele dieren, waaronder zelfs een hyena en een leeuw op 2 meter afstand. Een perfecte afsluiting van weer een bijzondere dag.

Waterberg
Waterberg National Park ligt op het Waterberg Plateau, een zandstenen plateau van zo’n 200 meter hoog. Het is een mooi natuurgebied met veel groen, prachtige bloemen en planten en een ideale plek om wild te spotten. Ook maak je hier kans om de buffel te zien, de enige diersoort van de Big 5 die je niet in Etosha zult zien. Aangezien de rest van Namibië een typisch woestijnlandschap kent met overwegend dorre landschappen, is het vele groen op het Waterberg Plateau een welkome afwisseling. Je kunt hier prachtige wandelingen maken.

Dan is helaas alweer het moment aangebroken dat we aan de laatste etappe moeten beginnen, de reis terug naar Windhoek. Onderweg maken we nog een stop in Okahandha bij een lokale markt met houtsnijwerk. We worden gretig binnengehaald en na aankoop van de nodige souvenirs vervolgen we onze weg naar Windhoek. Helaas zit mijn reis er dan weer op. Namibië heeft mijn verwachtingen overtroffen, het is een prachtig land, waar je het gevoel hebt dat je weer kunt ademen. Heerlijk al die ruimte om je heen. Ik weet zeker dat ik er terug zal keren. Namibië, baie dankie voor die mooie reis!

Reisexpert

Ik ga graag met mijn gezin op ontdekkingsreis. Ook een stedentrip met vriendinnen word ik blij van. Met elke reis die ik maak, ontdek ik niet alleen andere werelden maar ook iedere keer iets over mezelf. Ik vergeet bijvoorbeeld nog weleens iets tijdens het reizen;-). Zo heb ik ooit mijn camera in de taxi laten liggen en ik neem altijd een extra telefoonoplader mee voor de zekerheid. Gelukkig laat ik me niet snel gek maken!

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidelijk Afrika

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Feb 2018 - Zuid-Afrika

Een bijzondere reis naar Zuid-Afrika

Mijn tas is gepakt en ik ben klaar om naar Zuid-Afrika te ga... Lees verder

01 Maa 2017 - Botswana

Botswana, een land om stil van te worden

“Oehhhhhhhh oehhhhhhh oehhhhhhh oehh oehh oehh!”... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Géén aanbetaling voor reizen naar Finland, Noorwegen, IJsland en Alaska en tot 31 dagen voor vertrek altijd gratis annuleren. Boek vóór 1 maart 2021.

Reizen bekijken Lees meer