Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

01 Maa 2017 - Botswana

Botswana, een land om stil van te worden

Terug
Portret Saskia van der Meij
Saskia van der Meij

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

“Oehhhhhhhh oehhhhhhh oehhhhhhh oehh oehh oehh!

Met mijn slaperige hoofd kijk ik om me heen. Waar ben ik? Wat is dit wat ik hoor? De wekker geeft 05:00 uur aan en om de paar minuten herhaalt het geluid zich. Door mijn raamhor zie ik dat het aan de horizon al langzaam licht wordt, de zonsopkomst zal niet lang meer op zich laten wachten. Aan het geluid te horen, zijn de vogels duidelijk al een tijdje wakker en helemaal klaar voor een nieuwe dag. Het wachten is op die eerste zonnestralen, die mijn tent gaan vullen met een sfeervolle gloed.

Weer dat geluid! Een aantal lange uithalen gevolgd door enkele krachtige en kortere uithalen. Ik besef me ineens dat ik zojuist gewekt ben door het geroep van een leeuw. Het geluid kan ver dragen, maar de leeuw klinkt akelig dichtbij. Niet heel ver van de tent laat hij weten wat zijn territorium is. Wat een waanzinnige manier om wakker te worden! Ik zou om 05:30 uur gewekt worden door de ranger van het kamp om op safari te gaan, maar deze bijzondere wekker had ik totaal niet verwacht. Wanneer je midden in de natuur overnacht waar de wilde dieren vrij rondlopen, kan dit zomaar jouw cadeautje zijn. Jij verblijft in hun leefomgeving, niet andersom. Het is gegarandeerd een unieke ervaring!

Afrika is in zijn geheel een bijzonder continent, maar wat maakt Botswana nu zo speciaal ten opzichte van de andere Afrikaanse landen?

Botswana is een échte wildbestemming, waarbij je verblijft in nog onbekende wildernisgebieden. Soms heb je even bereik met je mobiele telefoon, maar door de indrukwekkende omgeving verdwijn je makkelijk een aantal dagen van de radar en doet die mobiel er niet meer toe. Er is totaal geen hectiek om je heen van gezellige dorpjes met een keur aan restaurantjes en winkeltjes. In plaats daarvan is er veelal alleen prachtige natuur, unieke ecosystemen en ultieme rust.

Grote delen van Botswana kun je niet zelf bereiken, je bent afhankelijk van de piloot van een kleine Cessna, die je bijvoorbeeld invliegt naar het hart van de grootste binnenlandse delta ter wereld, de Okavango Delta. Er zijn immers geen wegen die naar die ene authentieke lodge in de wildernis leiden. Je verblijft midden in de prachtige natuur, alleen met enkele andere gasten van de lodge, het personeel en niet te vergeten de belangrijkste bewoners van dit stukje natuur: de wilde dieren.

“Onze piloot meldt over de hoofdtelefoon dat we er bijna zijn. Ik kijk uit het raam en zie alleen maar een aantal eilandjes omringd door moerassen, waterwegen met daar tussen een enkele boom. Dan zie ik uit de dichte, lage begroeiing een landingsbaan tevoorschijn komen. Ik word, samen met nog twee andere passagiers, opgewacht door een ranger van het kamp waar ik vanavond overnacht. Het is nog minimaal drie kwartier rijden zegt hij. En enkele kilometers later, waarbij we al diverse kronkelwegen en hobbelpaden hebben genomen, wordt het woord minimaal me duidelijk. We rijden door het domein van de wilde dieren van Afrika. Onderweg stoppen we voor een stel giraffen, die na enige minuten toch besluiten om alle tien de weg achter ons over te steken. We zien wilde zwijnen met hun eigenwijze staartjes strak als een antenne in de lucht. Een groep impala’s rent en springt over de open vlakte en schichtig schiet een zeldzame Sabel antilope achter de struiken, maar door zijn nieuwsgierigheid laat hij zich toch nog even zien.

Aangekomen bij het kamp worden we ontvangen door het hartelijke personeel met een koel drankje. Daarna hebben we de tijd om ons even op te frissen in onze tent, maar eigenlijk wil ik helemaal nergens heen. Ik wil hier blijven, op de veranda die uitkijkt over de waterpoel. Er staat namelijk een olifant te drinken. Wanneer ik rustig plaatsneem in de stoel, zie ik vanuit mijn rechter ooghoek vier olifanten onder de bomen verkoeling zoeken tegen de warmte. Plots hoor ik een hard getetter van achter de lodge. Het moeten de twee olifanten zijn, die een paar tellen later links van mij in een drafje, nog blazend naar elkaar, naar het water rennen. Ik kan hier nog uren zitten, maar ik moet me echt gaan klaarmaken voor de safari die we gaan maken. Toch weet ik het nog vijf minuten te rekken en zie ik een moeder olifant met een klein jong uit de struiken verschijnen. Onwetend over wat hij nu eigenlijk met zo’n slurfje moet, rent de kleine schuddend en schommelend met zijn kop naar het water voor een verkoelend modderbad. Daar blijf ik telkens weer van genieten.”

Het is een privilege om je zo dicht te mogen begeven tussen de meest uiteenlopende dieren. De geluiden, de geur, je raakt er aan verslaafd. Botswana is voor mij ultiem, omdat het niet overlopen is met veel toeristen zoals andere Afrikaanse landen. Geen drommen safarivoertuigen om een leeuw met een kill, geen kleine afgezette natuurgebieden die gemakkelijk voor een dag te bezoeken zijn vanuit een grote, nabijgelegen stad. Maar rust en ruimte. Echt opgaan in de natuur. Dát is Botswana voor mij!

Reisexpert

Op een bestemming met bergen en ongerepte natuur voel ik me altijd intens blij. Ik breng het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door met wandelen, kajakken en fietsen, maar ook in stilte een kudde olifanten observeren past bij me. De landen in mijn portfolio zijn me op het lijf geschreven!

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

31 Maa 2016 - Namibië

Het IJsland-effect van Namibië

Het verbaast me steeds weer dat mensen me vragend aankijken... Lees verder

06 Apr 2017 - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika; meer dan alleen wilde dieren

Mijn koffers zijn gepakt, ik ga met collega Annelies naar Zu... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.