Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

31 Maart 2016 - Namibië

Het IJsland-effect van Namibië

Terug
Portret Saskia van der Meij
Saskia van der Meij

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

Het verbaast me steeds weer dat mensen me vragend aankijken wanneer ik het over Namibië heb. Wat moeten ze dáár nou doen? Als ik het dan vervolgens over IJsland heb, roepen diezelfde mensen dat ze daar altijd nog eens heen willen. Namibië is ook zo’n land “waar je echt een keer geweest moet zijn”. Ik hoop dat, na het lezen van mijn verhaal, Namibië ook op jullie bucketlist komt te staan.

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar Namibië is eigenlijk het IJsland van Afrika. Natuurlijk is het warmer in Namibië, maar ook daar voelt het soms, wanneer de zon onder gaat of er meerdere jaargetijden in een dag zitten, een fenomeen dat de IJsland-fan zeker bekend in de oren klinkt.

Zoals het noorderlicht op IJsland, staat er in Namibië ook een waar spektakel aan de hemel, de Melkweg. Net zo indrukwekkend als de breuklijn die dwars over IJsland loopt, is de op twee na grootste kloof ter wereld, de Fish River Canyon. Nog indrukwekkender dan de gigantische Vatnajökull gletsjer op IJsland, is de maar liefst 5 keer zo grote Namib-Naukluft woestijn, waar je de hoogste zandduinen op aarde vindt.

De overweldigende weidsheid, je nietig voelen in de ruige natuur waar je soms geen mens tegenkomt. Dat gevoel hebben zowel IJsland als Namibië te bieden, soms lijkt het ook bijna letterlijk op elkaar.

In de buurt van de Fish River Canyon reed ik met een collega langs een prachtige bergketen en opeens riep ik “stop, stop, ik moet hier een foto maken, want dit wil ik delen met mijn collega’s!”  Het was bijna een kopie van een berg in zijn ruige omgeving, waar ik vorig jaar nog langsreed in IJsland.

Ooit vertelde ik mijn ouders dat ik ze echt een keer IJsland wilde laten zien. Enthousiast als ik ben, vertelde ik er van alles over. De leegheid, de unieke natuurverschijnselen, de gletsjers en de grote ijsbergen op het strand. Twee jaar geleden was het zover, met mijn ouders en mijn zusje reisde ik af naar het magische IJsland. Bij aankomst was het eerste wat mijn moeder zei “zelfs met jouw onbegrensde enthousiasme hadden wij ons dit niet zo voorgesteld. Wat een prachtig land, dat kan je alleen maar ervaren en vooral voelen als je er echt bent.” Dat geldt ook voor Namibië. Graag deel ik mijn drie meest memorabele reismomenten in Namibië met jullie.

Het bijzondere landschap rond Aus

Op weg naar Aus vraag ik om de auto langs de weg te stoppen. Mijn reisgenoot kijkt me aan en ik zie haar denken “hier is toch niets?” Inderdaad! Niets, maar toch juist heel veel. Een hek scheidt mij van een veld vol grijs- en paarse graspollen zover het oog rijkt, het sterk contrasterende oranje zand zie je er tussendoor. Het rijkt tot aan de bergen in de achtergrond die wel bedekt lijken met een roze, rood en oranje kleed.

Okaukuejo Camp

Het meeste wild bevindt zich in Etosha, het bekende wildpark in het noorden van Namibië. Ik koos ervoor te gaan kamperen in het Okaukuejo Rest Camp. Nadat we onze 4x4 terreinwagen met twee tenten op het dak hebben geïnstalleerd voor de nacht, wilden we toch eerst even een blik werpen op misschien wel een van de meest bezochte ‘waterholes’ van het land: een waterpoel waar dieren vaak komen drinken.  Deze kun je op ieder uur van de dag bezoeken als je hier overnacht. Tegen zonsondergang zitten er tientallen mensen. Zelfs met deze drukte is het er muisstil. Ik zie alleen het silhouet van een enorme olifant en hoor hoe hij poot voor poot de waterkant afstruint naar het perfecte plekje om te drinken. ‘Die nacht lig ik in mijn tent en hoor een opmerkelijk geluid. Mijn nieuwsgierigheid neemt toe en ik sluip uit mijn tent, in het holst van de nacht, op naar de waterpoel……..” Ik ben niet alleen, er zijn nog zes andere nieuwsgierige mensen wakker geworden van het geluid en komen ook een kijkje nemen. Het blijkt een goed besluit. De zeer zeldzame zwarte neushoorn heeft zijn weg naar de waterpoel gevonden. En niet een, maar zelfs drie. Ze communiceren met elkaar. De een staat verscholen achter de struiken, terwijl de ander pal voor me staat aan de rand van het water. Wat een bijzonder moment. Verkleumd loop ik een uur later onder de kraakheldere sterrenhemel terug naar mijn warme bedje. Wat een nacht!

Overnachten in de Middle of Nowhere

Namibië kent veel afgelegen plaatsen en de enige manier om er te komen, is met een klein vliegtuig. Het is niet voordelig, maar het geeft je zo’n andere kijk op het landschap. De hele vlucht naar het Kuidas Camp in de Huab River Valley zit ik met mijn neus tegen het raampje, er is zoveel te zien! Bij de landing bespeur ik geen enkele vorm van beschaving. Gaaf, dat wordt in de “Middle of Nowhwere” overnachten! Voor mij is dit ultiem genieten van enkel de natuur. We worden opgehaald door een jeep, die ons naar het kamp brengt. De zon gaat onder, het wordt fris. Ik nestel me bij het kampvuur en zie hoe de kleuren het landschap binnen enkele minuten verandert. Een vogel vliegt over, ik hoor het klappen van zijn vleugels, de wind steekt licht op en het kampvuur knettert. Ik zit daar en geniet van …. ja van wat eigenlijk? Wederom van het niets! Van de rust, van het feit dat je je hier zo nietig voelt, in dat uitgestrekte landschap van bergen en wisselende kleuren. 

Ik weet dat wij ontzettend veel enthousiaste IJsland klanten hebben en ik hoop dat ik jullie met mijn bovenstaande verhaal en de foto’s ook enthousiast gemaakt heb voor het prachtige Namibië.

Voor de prijs hoef je het trouwens niet te laten. Een 15-daagse autorondreis naar IJsland kost je in de zomer zo’n € 2.760,- per persoon. Voor hetzelfde bedrag boek je ook een 17-daagse reis door Namibië, mits je de vluchten op tijd boekt. Ter plaatse wint Namibië het zelfs qua prijsniveau: een cappuccino koop je hier voor € 1,50 in plaats van € 3,50.

Als ik zo terugga in mijn gedachten tijdens het schrijven van dit verhaal, geniet ik weer zo van Namibië. Ik weet niet of het middels dit blog gelukt is om jullie mee te nemen naar dit indrukwekkende landschap en mijn enthousiasme aan jullie over te dragen. Plan een reis en ga het zeker zelf ervaren, het is er uitzonderlijk mooi!

Reisexpert

Op een bestemming met bergen en ongerepte natuur voel ik me altijd intens blij. Ik breng het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door met wandelen, kajakken en fietsen, maar ook in stilte een kudde olifanten observeren past bij me. De landen in mijn portfolio zijn me op het lijf geschreven!

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Dec 2016 - IJsland

5 redenen om met Askja op reis naar IJsland te gaan

Allereerst ben ik van mening dat iedereen sowieso naar IJsla Lees verder

01 Maa 2017 - Botswana

Botswana, een land om stil van te worden

“Oehhhhhhhh oehhhhhhh oehhhhhhh oehh oehh oehh!” Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.