Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

06 Apr 2017 - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika; meer dan alleen wilde dieren

Terug
Portret Saskia van der Meij
Saskia van der Meij

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

Mijn koffers zijn gepakt, ik ga met collega Annelies naar Zuid-Afrika! Mijn nichtje, die nog even op bezoek is, kijkt me met haar grote blauwe ogen hoopvol aan en vraagt: “Tante Sas? Wil je voor mij veel foto’s maken van de wilde dieren? Het liefst olifanten, maar de giraffe vind ik ook wel leuk!” Normaal gesproken geef ik haar een bevestigend antwoord, maar deze keer heeft Zuid-Afrika iets anders voor ons in petto.

Annelies en ik vliegen met de KLM rechtstreeks naar Kaapstad. Er zijn diverse andere mogelijkheden, soms goedkoper, maar dan hang je vaak een aantal uur op een luchthaven ergens halverwege je reis naar Afrika. Op de heenweg is het vaak nog niet zo erg, je bent in een enthousiaste stemming, want je gaat op vakantie! Maar die terugreis, dan zit je zo vol van alle gave indrukken die je hebt opgedaan, dat rechtstreeks naar huis vliegen wel heel luxe is. Na elf uur films kijken en het doornemen van onze route landen we in het meest zuidelijke land van Afrika. Nog een voordeel van deze vlucht is dat je ’s avonds laat aankomt en gelijk je bed in kan duiken.

Afhankelijk van de tijd van het jaar is er geen of slechts een uur tijdsverschil, waardoor reizen voor een korte periode naar Zuid-Afrika heel goed kan. In onze druilerige winter vlieg je de warmte van Kaapstad en omgeving tegemoet. Variërend van een aangename 25º oplopend tot ver in de 30º.

Zuid-Afrika is bij velen bekend als een ‘wild’ bestemming, maar de Westkaap regio is van oorsprong geen goede leefomgeving voor dieren. Je vindt in de grote natuurreservaten wel diverse bokachtigen, wellicht nog enkele zebra’s en Afrikaanse elanden, maar voor het grote wild en het echte safarigevoel raden wij andere regio’s aan. Wij nemen je graag mee naar de bijzondere plekjes in de Westkaap. Die natuurlijk voor de liefhebber perfect te combineren zijn met een paar nachten in één van de mooie wildparken.

Zuid-Afrika is meer dan alleen wilde dieren. Het is ontzettend veelzijdig en dat maakt het ook zo leuk om weer terug te komen. Wij ontdekken het westelijke deel van de Westkaap. Lees mee met onze avonturen van dag tot dag.

Veel vis en flamingo’s
Wij verkennen eerst de omgeving van Kaapstad. Een prachtige eerste dag op weg naar het vissersplaatsje Paternoster. De kustroute over Chapman's Peak langs Hout Bay en Camps Bay is een goed begin. Vanaf het Bloubergstrand werpen we nog een laatste blik op de Tafelberg. We laten de hectiek van de stad achter ons en worden omringd door een oase van rust in het West Coast NP, waar we zelfs flamingo's spotten. Heerlijk vis eten in restaurant Gaaitjie direct aan het strand van Paternoster maakt deze mooie dag compleet. Morgen gaan we naar de Cederberg!

Het regent rotsen!
Vandaag laten we het levendige Paternoster achter ons. Via het groene Citrusdal slingert de weg door het zuidelijk deel van de Cederberg en rijden binnen vijf uur naar het desolate Kagga Kamma Nature Reserve. De laatste vijfendertig kilometer rijden we door het natuurreservaat. Het lijkt net of het hier rotsen geregend heeft. Na ruim een uur bereiken we onze overnachtingsplaats ver weg van de bewoonde wereld.  Vanuit onze hut kijken we uit op het omliggende rotslandschap,  waar we tegen zonsondergang een "nature drive" maken. De stilte (oké, los van het sjilpen van de vogels), eeuwenoude San tekeningen, de schichtig omkijkende gemsbok en een hemel vol sterren maakt dit tot een magische plek!

Wijn proeven en fietsen           
Een mooie afwisseling op het rotslandschap vormen de wijnlanden van Franschhoek en Stellenbosch. De route erheen, via diverse bergpassen, is alleen al prachtig! Bijvoorbeeld het vergezicht vanaf de Katbakkiespas en even buiten Ceres, het dorp waar de pakjes fruitsap naar vernoemd zijn, de Bainskloofpas. Er zijn maar een paar plekjes om te  stoppen voor foto's, maar de rit vlak langs de kloof grift mooie plaatjes in onze herinnering. We komen aan bij de wijnlanden, omringd door bergen met tegen de hellingen en in de vallei talloze wijngaarden. Wij hebben hier een Bike & Wine tour gedaan. Het is een beste klim door de heuvels en tussen de wijnranken door, maar uiteindelijk word je beloond met een heerlijke wijnproeverij. Proost!

Na onze afwisselende route keren we terug naar Kaapstad, maar niet voor we stoppen bij een wel hele bijzondere vogelkolonie, die je niet zult verwachten in Afrika. Want in de Westkaap is dan misschien niet in grote getale wild te spotten, maar hier vind je wel op verschillende plekken kolonies Afrikaanse pinguïns. De bekendste vind je bij Boulders Beach / Simon’s Town. Wij hebben een andere, minder toeristische, plek bezocht en nu zijn jullie natuurlijk benieuwd waar. Dat verklappen we graag in een offerte voor jouw persoonlijke reis…

36 uur in Kaapstad
Wij hebben helaas slechts anderhalve dag in deze veelzijdige stad, je kunt hier namelijk met gemak drie dagen spenderen. Je vindt er prachtige architectuur, diverse stranden binnen handbereik, gezellige markten en leuke cafés en goede restaurants. ’s Ochtends maken wij op een interessante wijze kennis met deze stad. Een gids leidt ons rond en vertelt ons over het ontstaan van Kaapstad en over haar bewogen geschiedenis en die van het land. Tevens bezoeken we de kleurrijke Bo Kaap, struinen over Greenmarket Square, drinken een Gin&Tonic in een verscholen Gin Bar aan Wale Street en zoeken in de gezellige haven van het Victoria & Alfred Waterfront een restaurantje om te dineren. Laat maken we het niet, want de volgende ochtend staan we vroeg op om de Tafelberg te beklimmen. Er is een kabelbaan, die je binnen vier minuten boven op de berg brengt, maar wij kiezen voor de avontuurlijke route. Weg van de drukte stijgt het pad zo’n 800 meter en worden we getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Wauw, wat een tocht! Onze reis door zuidwest Zuid-Afrika zit er helaas op. We hebben ontzettend veel leuke ideeën opgedaan. Neem contact met ons op om meer te horen.

Eenmaal thuis laat ik de foto’s aan mijn nichtje zien en natuurlijk kwam de grote vraag. “Tante Sas, heb je écht pinguïns gezien?” Ze glundert van oor tot oor en zegt dan: “mag ik ook een keer met jou mee op reis? Mama vindt het goed!”

Reisexpert

Op een bestemming met bergen en ongerepte natuur voel ik me altijd intens blij. Ik breng het liefst zoveel mogelijk tijd buiten door met wandelen, kajakken en fietsen, maar ook in stilte een kudde olifanten observeren past bij me. De landen in mijn portfolio zijn me op het lijf geschreven!

Weet veel over: Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, West-Canada, Alaska en Chili/Argentinië

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

31 Maa 2016 - Namibië

Het IJsland-effect van Namibië

Het verbaast me steeds weer dat mensen me vragend aankijken... Lees verder

14 Apr 2016 - Oost-Canada, Noorwegen winterreizen, Zuid-Afrika,...

De beste Askja plekken om walvissen te spotten

Het is iets wat je tenminste één keer in je le... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.