Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

04 Oktober 2021 - Lapland (Bijgewerkt op 26 Februari 2024)

Wanneer ligt er sneeuw in Lapland?

Terug
Portret Jesse ten Hoor
Jesse ten Hoor

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Lapland en sneeuw: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe veel sneeuw ligt er eigenlijk? En wanneer ligt er het meest (en wanneer dus het minst)? In deze blog leggen we het je uit.

Sneeuw van december tot april

Een vakantie Lapland boek je niet voor het lekkere weer. Zeggen ze, tenminste. Maar een combinatie van vrieskou en stomende hitte (in de sauna) kan óók heel lekker zijn. Vinden wij althans. En reken maar dat het koud wordt in Lapland. -35 is geen uitzondering. Een bijkomend voordeel van al die kou: als je in de winter naar Lapland reist heb je sneeuwgarantie. Zo simpel is het. Grofweg kun je er vanuit gaan dat er vanaf medio december een flinke laag sneeuw ligt en dat die zo rond eind april weer langzaam plaatsmaakt voor groene bomen. Maar garanties zijn er natuurlijk niet. Het is en blijft afhankelijk van het weer.

Welke maand kan ik het beste naar Lapland gaan?

Er zijn jaren dat er eind november al meer dan genoeg sneeuw ligt en jaren waarin dat pas vanaf eind december het geval is. Feit is wel dat je voor veel van de activiteiten die wij aanbieden, zoals een husky safari en een tocht op een sneeuwscooter, een lekkere laag sneeuw nodig hebt. Want hoewel huskysledes er ook zijn met wieltjes, is een wit landschap wel zo lekker. Niks zo fijn als het geluid van glijdende ijzers door de sneeuw. Vuistregel: reis vanaf midden december en je zit goed. En het seizoen loopt dus tot ongeveer april.

Lees meer over de beste reistijd voor Lapland.

Wanneer ligt er in Lapland de meeste sneeuw?

De meeste sneeuw ligt in Lapland in januari en februari. Dan zie je van die boomtakken die bijna afbreken onder het gewicht van de sneeuw. In (de eerste helft van) december, maart en april zul je dit minder snel zien, al zijn de dagen dan weer een stuk langer, wat ook zo zo’n voordelen heeft. In maart bijvoorbeeld, blijft het natuurlijk winters, maar de temperaturen worden al wat minder extreem en je hebt wat vaker blauwe luchten. De decemberperiode is weer erg geliefd vanwege de gezellige sfeer die er rond Kerst en Oud & Nieuw in heel Lapland te vinden is.

Wanneer kan ik het noorderlicht zien?

Om het noorderlicht te zien, moet je geluk hebben. Er zijn klanten die het in een trip van vier dagen alle drie de nachten gezien hebben en klanten die het zelfs tijdens een vakantie van twee weken niet hebben gezien. Dat gezegd hebbende: je kans om het noorderlicht te zien hangt van drie factoren af:

1. Het moet donker zijn. Omdat het zo ver in het Noorden ’s zomers bijna niet donker wordt, kun je het (over het algemeen!) dus alleen in de late herfst, de winter en het vroege voorjaar zien.
2. Het moet helder zijn. Als het potdicht met bewolking zit, zul je het noorderlicht niet zien.
3. Er moet genoeg activiteit zijn op de zon waardoor er gasdeeltjes in de atmosfeer terechtkomen.

Reisexpert

Er gaat wat mij betreft niets boven een dag skiën met ‘kaiserwetter’. Hoewel je me voor een roadtrip door Amerika/Canada ook wel wakker kunt maken. Verder mag ik graag een potje door de blubber rijden met m’n mountainbike en heb ik een kat, genaamd Piccolinie, vernoemd naar een klein, tamelijk smakeloos diepvriespizzaatje.

Weet veel over: Noord-Amerika, IJsland en het oostelijke puntje van de Zuidwest-Veluwe

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Sep 2019 - Zweden

Waarom naar Zweeds Lapland?

Reizen naar Lapland is ongekend populair en wij begrijpen wa Lees verder

18 Aug 2020 - Lapland

Veelgestelde vragen over Lapland

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over reizen naar Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.