Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 December 2021 - Lapland

Waar woont de kerstman nu echt?

Terug
Portret Eppo Steenhuisen
Eppo Steenhuisen

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Waar Sinterklaas vandaan komt, dat weten we. Uit Myra, volgens de officiële bronnen dan, en later is hij om nooit opgehelderde redenen verhuisd naar Madrid, hoewel hij er in de afgelopen eeuwen nog nooit door iemand is gesignaleerd. Maar de kerstman, waar komt hij eigenlijk vandaan? Dat hij geïnspireerd is op Sinterklaas en zijn Duitse tegenhanger Pelznickel daar zijn de meeste bronnen het wel over eens, maar waar hij woonachtig is, daarover zijn de meningen verdeeld. We doen een poging hem te vinden.

De kerstman huist op de Noordpool, zo zegt de traditie, die stamt uit een tijd dat we daar nog nooit geweest waren. Maar welke ontdekkingsreiziger ook de Noorpool wist te slechten, Cook, Peary, Amundsen, Byrd, Nobile, Kuznetsov of Wally Herbert, een kerstman vonden ze er niet. Dus daar kan eigenlijk een streep door.

Hij woont in Rovaniemi, zeggen de Finnen, het betondorp van Lapland dat ook nog eens door een snelweg in tweeën is gesplitst. Net buiten het stadje, pal op de poolcirkel, kun je hem bezoeken. Omringd door souvenirwinkels, die werkelijk alles verkopen waarvan je nooit hebt geweten dat je het nodig had. Hij zit er echt en je kunt met de gulle gever op de foto, al moet je daar wel voor betalen. Voor niets gaat de zon hier niet eens op in de winter. En om de claim van zijn residentie extra kracht bij te zetten is een lokale voetbalclub naar hem vernoemd: FC Santa Claus.

Nee hoor, zeggen de Alaskanen, hij woont in North Pole, het dorpje ergens in het nergens, niet ver van Fairbanks. In 1952 opende een kerstman daar zijn warenhuis. De poolcirkel is nog 200 km rijden, lunchen kun je er ook, de koffie is er niet te drinken. Buiten kerstartikelen leeft men ter plaatse vooral van de oliewinning. In de zomer is er niks te doen. Ja, je kunt op de foto met een zwetende kerstman, als je maar een paar ballen koopt. Vrijwilligers helpen jaarlijks de paar honderdduizend brieven van kinderen aan de kerstman te verwerken. Voor sommigen is dat een dagtaak.

De Groenlanders denken er weer heel anders over. De kerstman woont in Nuuk, zeggen ze, de hoofdstad van het reuzeneiland, de enige nederzetting met een paar stoplichten. En een postbus dus, van de kerstman. Stuur een brief naar Santa Claus, Nuuk en je krijgt gegarandeerd antwoord.

Nee hoor, zeggen de Noren, hij woont in Drobak. De Zweden zeggen Mora en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar woont de kerstman nu echt? In elk geval in het hoofd van een paar miljoen kinderen. Laten we het daarop houden.

Reisexpert

Ik lijd onder een lichte koffieverslaving die op reis in met name Alaska of Canada licht obsessieve vormen kan aannemen. Degene die daar wel eens koffie heeft geprobeerd weet waarom. Mijn kinderen vinden mijn fascinatie voor ontdekkingsreizigers 'wel grappig'. Ik heb vrijwel mijn hele werkzame leven in de reiswereld gewerkt, je kunt dus gerust aannemen dat ik niets anders kan.

Weet veel over: Alaska, Canada, IJsland, Groenland, Spitsbergen, Antarctica en Nieuw-Zeeland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

07 Nov 2018 - Lapland

Vier kerst of Oud & Nieuw in winters Lapland!

Beleef een extra bijzondere Kerst of Oud & Nieuw in wint Lees verder

17 Sep 2019 - Lapland

Waarom met Askja naar Lapland?

Op vakantie naar Lapland, al jaren op je bucketlist en nu ga Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.