Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

07 Maart 2023 - IJsland

Landmannalaugar: de favoriete plek van reisleider Lex

Terug
Portret Lex Schulte
Lex Schulte

Weet veel over: IJsland

Mijn naam is Lex Schulte, in het dagelijks leven groepsleerkracht in groep 8 en ik wandel en fotografeer veel. Dankzij de onderwijsvakanties heb ik gelukkig de tijd om vaak op pad te zijn. Zo kwam ik in de zomer van 2001 voor de eerste keer op IJsland. Mijn kennismaking met dit prachtige land was een wandelrondreis, veel wandelen dus en overnachten in tenten. Geweldig! Vanaf dag één wist ik al, ik wil nog een keer terug! En dat heb ik dus ook gedaan, ook samen met mijn vrouw. In 2019 zijn we samen met onze twee kinderen langs de zuidkust van IJsland op pad geweest. Na mijn eerste reis ben ik de avontuurlijke groepsreizen gaan begeleiden. Paardrijden, raften, wandelen en rijden op een sneeuwscooter. Heerlijk om te doen en tegelijk elke zomer het eiland verder verkennen. Na een aantal jaren en reizen werd ik vader en ben ik hotelreizen gaan begeleiden, nog steeds met evenveel plezier en enthousiasme! IJsland is immers nooit hetzelfde…

Landmannalaugar

Mijn favoriete plek op IJsland is wel Landmannalaugar, een prachtige plek in het binnenland van IJsland. Landmannalaugar is een vallei in het binnenland van IJsland, zo’n 180 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavík. Vanaf de ringweg in het zuiden zijn er twee manieren om er te komen, de weg vanaf de westkant via de F26 en dan de F208. Of via de F208 vanaf de oostkant. De “F” zegt het al, de weg is alleen geschikt voor vierwiel voertuigen. Dat betekent onverhard en weinig verkeer. De route is vanaf beide kanten prachtig en voert je langs bergen en valleien. Langs erosie en bijna lichtgevend groen mos. Vergeet niet om af en toe te stoppen als de mogelijkheid er is en dit landschap in je op te nemen. Halverwege de F208 is er dan eindelijk de afslag naar Landmannalaugar. Na een lange en soms stoffige reis over de onverharde wegen kom je ineens bij een rivier en zie je de meest wonderlijke kleuren en bergen. 

Kamperen in the middle of nowhere

Aan de voet van de kleurrijke ryolietbergen van Landmannalaugar vind je een camping. Om bij de camping te komen moet je eerst de rivier door. Dat is al een belevenis op zich en niet iedereen haalt de overkant… Je kunt er nog echt in the middle of nowhere kamperen en toch met enige luxe. Er is inmiddels een verwarmd toiletgebouw, vol met drogende kleding en gezelligheid. Iets voorbij het gebouw staat het huis van de Wardens, de beheerders van de camping. En niet te vergeten de Mountain Mall: twee oude schoolbussen met daarin een café en een klein winkeltje met de beste verse vis uit de omtrek. Daar weer achter stroomt een warme beek. Een vlonder pad leidt naar een platform boven de moerassige ondergrond, daar laat je je schoenen, kleding en handdoek achter om je rustig in het warme water te laten zakken. IJslanders liggen graag in hotpots – zowel de natuurlijke als de zwembaden – dus moet je altijd je zwemkleding bij de hand hebben! Hier liggen mensen midden in de natuur in het warme water te ontspannen. Een plek om echt te genieten. 

De Laugavegur trail

Landmannalaugar is ook de plek waar de Laugavegur trail begint, een wandeling van het binnenland richting de kust. In een paar dagen, met overnachtingen in of bij de verschillende hutten, loop je van het rhyoliet gebergte naar het eindpunt bij Skógafoss. Maar ook het eerste stukje van de route, van de camping naar de hete bronnen en weer terug is ook al de moeite waard! De wonderlijke kleuren van de bergen, het wollegras dat in een dalletje verderop groeit, hier en daar nog was ijs van de afgelopen winter en de stoom die uit de hete bronnen komt. Allemaal in een wandeling van een paar uur. Een belevenis die je in geuren en kleuren bij blijft. Ik kan niet wachten om deze mooie plek weer te mogen bezoeken, ga je mee?

Kun je na het lezen van deze blog niet wachten om op pad te gaan en het kleurrijke landschap van één van de mooiste berggebieden van IJsland te ontdekken? Met onze groepsreis Indrukwekkend IJsland maak je naar keuze een kortere of langere wandeling door het landschap met ryolietbergen, langs een meanderende rivier en door een lavaveld. Vergeet je badkleding niet mee te nemen, zoals reisleider Lex adviseert, want je kunt de wandeling afsluiten met een bad in de warme bron van Landmannalaugar. Wil je meer weten over Landmannalaugar óf de groepreis? Neem dan contact op met onze IJsland experts, want ze kunnen er je ronduit over vertellen. 

Reisexpert

Sinds ik in 2001 voet op IJsland zette was ik meteen verkocht. De weidsheid, de mensen en de afwisseling hebben mij zo geraakt dat ik maar terug blijf komen. Eerst met een wandel / kampeer reis, later de avontuurlijke reizen en sinds ik vader ben geworden doe ik vooral een hotelreis. Naast het reizen ben ik een fanatieke (amateur) fotograaf en probeer ik die twee op IJsland te combineren, naast mijn dagelijkse werk in het onderwijs.

Weet veel over: IJsland

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

25 Apr 2018 - IJsland

7 Tips voor je bezoek aan Landmannalaugar

Ik ben inmiddels tien keer op IJsland geweest en nog nooit k Lees verder

20 Feb 2023 - IJsland

7 Redenen om IJsland te ontdekken met een groepsreis van Askja

We organiseren al jaren onze eigen groepsreizen naar IJsland Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.