Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

25 April 2018 - IJsland

7 Tips voor je bezoek aan Landmannalaugar

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Ik ben inmiddels tien keer op IJsland geweest en nog nooit kwam ik verder dan het schiereiland Snæfellsnes, de zuidkust en een klein stukje van het binnenland. Het hoe en waarom zal ik je besparen, maar ik vind het eigenlijk niet eens erg dat ik tot nog toe maar een klein stukje IJsland heb gezien. De delen van IJsland die ik ken zijn fantastisch mooi en stuk voor stuk landschappelijk ontzettend fraai. Eén van mijn favoriete plekken op IJsland is Landmannalaugar, een kleurrijke mengelmoes van rhyolietbergen, pruttelpotjes en lavavelden. Ik was er inmiddels drie keer en raak keer op keer weer onder de indruk van het bizarre landschap. Toch onderneem je een bezoek aan Landmannalaugar niet zomaar. Daarom bij deze mijn tips voor een bezoek aan Landmannalaugar:

1. Ga alleen met een 4WD of georganiseerd vervoer
De wegen naar Landmannalaugar zijn niet verhard en er moeten diverse rivieren doorgestoken worden. Dit is geen aanrader met een gewone auto (je zou de eerste niet zijn die vast komt te staan, leg dat maar eens uit aan je verzekering) en eigenlijk is een 4WD noodzakelijk. Heb je die niet, kies dan voor een dagexcursie vanaf de Seljalandsfoss of bus vanuit Reykjavík of Kirkjubaejarklaustur.

2. Kleed je warm aan
Ik was in verschillende periodes in Landmannalaugar (juni, juli en augustus) en het is er hoe dan ook koud. Je gaat namelijk de hooglanden (highlands) in en sneeuw blijft er vaak lang liggen. Op de Laugavegur kom je nagenoeg altijd sneeuw tegen, gedurende het hele wandelseizoen. Een muts, sjaal en handschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe, evenals een windjack en goed schoeisel.

3. Neem je zwemkleding mee
Bij Landmannalaugar ligt een heerlijke warme stroom waarin je kunt baden. Je betaalt geen entreekosten, maar het is wel een van de mooist gelegen hete bronnen van IJsland. Toen ik vorig jaar in juni in IJsland was, kampeerde ik in Landmannalaugar en omdat het 's nachts niet donker werd, had ik de hete stroom 's nachts nagenoeg voor mijzelf. Dat is nog eens een luxe! Een omkleedruimte is er trouwens niet, dat doe je op een winderig plankier …

4. Wees voorzichtig tijdens het wandelen
Landmannalaugar is een top-bestemming voor wandelaars, maar de bergen zijn enorm verraderlijk, je zou de eerste niet zijn die hier de weg kwijtraakt. Rondom de camping zijn de trails gemarkeerd (zij het soms onder een pak sneeuw) maar eenmaal wat verder weg lijken de prachtige bergen enorm veel op elkaar. Daarnaast bevinden zich overal hete bronnen en pruttelpotjes in het landschap, kijk dus uit waar je je voeten plaatst. Wie de Laugavegur gaat lopen doet er verstandig aan een GPS mee te nemen.

5. Neem je eigen eten en drinken mee
Behalve een oude schoolbus die soms wel en soms niet geopend is, is er niks te krijgen in Landmannalaugar. Het is dus slim om zelf eten en drinken mee te nemen, vooral wanneer je gaat wandelen of meerdere dagen wilt blijven. Bij de camping is een kleine shelter waar je kunt picknicken.

6. Overnachten? Ga kamperen!
In Landmannalaugar zelf is geen accommodatie, de dichtstbijzijnde vind je bij het Hrauneyjar Highland Center, op ongeveer 40 kilomter afstand. Er is wel een eenvoudige camping, voorzien van een shelter met picknickbanken en toiletten, een informatiehokje en een soort van berghut, die je van tevoren dient te reserveren. Verder zijn er geen voorzieningen dus begin goed voorbereid aan je avontuur.

7. Geniet
Landmannalaugar is zoals ik al zei één van de meest fraaie landschappen van IJsland. Vooral op een mooie dag, wanneer de zon schijnt, komen de kleuren van de bergen het beste tot hun recht. Wandel door het Laugarhaun (lavaveld), beklim de rode berg Brennisteinsalda en rust vervolgens uit in de hete stroom. Snuif de geur van rotte eieren op, doorsta de kou in je tentje maar bovenal: geniet! Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op Landmannalaugar tijdens je bezoek aan dit unieke stukje IJsland.

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jan 2016 - IJsland

5 Onbekende must do’s in Zuid-IJsland

Er is mij gevraagd of ik voor ons nieuwe blog iets wil schri Lees verder

06 Jul 2016 - IJsland en IJsland winterreizen

Hooglandroute op IJsland, doen of niet doen?

In IJsland zijn veel dingen raar of in ieder geval anders da Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.