Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 19 Dagen

Verrassend Newfoundland

Terug Bekijk samenvatting

Ga mee en ontdek deze ruige provincie van Atlantisch Canada, een perfecte bestemming voor wandel-, natuur- en cultuurliefhebbers. Hier in het meest oostelijke deel van Canada begint je avontuur in een provincie met een kustlijn van maar liefst 29.000 kilometer. We nemen ruim de tijd om je de mooiste plekken van Newfoundland te laten zien. Op de meeste plaatsen blijf je twee nachten zodat je altijd een dag de tijd hebt om leuke activiteiten te ondernemen.  En om te genieten en te wandelen, want door de fantastische uitzichten is dat hier op heel veel plekken een feest!

Dag 1

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LO)

Aankomst St. John’s

Na aankomst in St. John's haal je de huurauto op bij het vliegveld. St. John's is het oudste stadje van heel Noord-Amerika en heeft veel sfeervolle plekjes te bieden. Merkwaardig genoeg ligt het stadje dichter bij Nederland als van de westkust van Canada. In de zomer is het tijdsverschil slechts 4,5 uur met Nederland. Door de fraaie pastelkleurige huisjes waan je je bijna in een ander tijdperk. Vele straten lopen nog evenwijdig met de hellingen, net zoals ze in 1892 in functie van de paardenkarren en trams waren uitgedacht.

Dag 2

Accommodatie: Leaside Manor Suites & Apartments - Standard Room (LO)

St. John's

In en rondom St. John's is genoeg te zien! Boven de stad prijkt Signal Hill, van hieruit werd de stad achter de bergen ooit met vlagsignalen op de hoogte gebracht van de komst van schepen. Hier staat ook de Cabot Tower. Onderaan Signal Hill ligt over de rotsen een mooie wandelroute. In de lente trekken hier behalve schepen ook ijsbergen voorbij. Net ten noorden van St.John's ligt het pittoreske vissersplaatsje Quidi Vidi Village wat zeker een bezoek waard is. Onderaan Signal Hill ligt over de rotsen een mooie wandelroute. In de lente trekken hier behalve schepen ook ijsbergen voorbij.

Bezoek ook zeker het meest oostelijke puntje van Noord Amerika bij Cape Spear. Hier ligt een karakteristieke vuurtoren hoog op de kliffen aan de oceaan. Cape Spear ligt op ongeveer 20 minuten rijden van St. John's. Op de terugweg naar de stad ligt een piepklein vissersplaatsje dat je beslist moet bezoeken, Petty Harbour. In de kleine levendige haven wordt de vangst van de dag schoongemaakt. De haven ligt vol met kleurige vissersboten, overal liggen netten, palen, dobbers en boeien en staan gekleurde vissershuisjes aan de kade. Meeuwen vliegen krijsend over het water op zoek naar de beste restjes vis. Dit is puur Newfoundland.

Dag 3 (ca. 245 km)

Accommodatie: The Wild's Resort - Standard Room (LG)

Rit over de Irish Loop naar Mount Carmel

Als je vroeg vertrekt heb je de ochtend de tijd om een walvisexcursie te maken in Bay Bulls, op ongeveer een half uur rijden van St. John's. De boten varen naar het Witless Bay Islands Park Reserve, een beschermd zeegebied voor de kust. Op zo'n 5 kilometer voor de kust liggen vele eilandjes waarlangs jaarlijks drieduizend walvissen passeren op trektocht naar meer voedselrijke gebieden. Bovendien komen hier meer dan 2 miljoen vogels om eieren te leggen waaronder waaronder 620.000 paartjes vale stormvogeltjes. Publiekstrekker zijn natuurlijk de half miljoen papegaaiduikers. 

Daarna rijd je door in zuidelijke richting over de Highway 10, ook wel de Irish Loop genoemd. Deze weg is eén van de scenic roads in Newfoundland en biedt schitterende uitzichten. Al snel merk je dat je werkelijk aan de rand van Canada rijdt, het landschap is leeg en verlaten, er staan geen bomen en je kunt héél ver weg kijken. Zodra je bij St. Vincent's aankomt kun je een stop maken op een prachtig kiezelstrand waar in de zomer de indrukwekkende bultrugwalvissen dichtbij de kust komen omdat het water hier erg diep is. Het is er makkelijk parkeren en zeker een tussenstop waard. 

Dag 4 (ca. 346 km)

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LG)

Via Cape St.Mary's verder naar schiereiland Bonavista

Hoogtepunt van vandaag is je bezoek dan aan Cape St. Mary's, de vogelrots waar duizenden jan-van-genten te zien zijn. 

Je reis door Newfoundland gaat verder in noordelijke richting, je verlaat het Avalon Peninsula en rijdt over de prachtige Conception Bay kustroute. Vervolgens rijd je verder naar het schiereiland Bonavista. Een prachtige stuk natuur waar je tal van mooie wandelingen kunt maken, walvisexcursies kunt boeken of op zoek kunt gaan naar papegaaiduikertjes. Want die zitten hier in hartje zomer!

Dineren kun je prima in de Artisan Inn, maar reserveren hiervoor is een must. Niet alleen de gasten van de Inn dineren hier graag maar het is ook een geliefde plek voor de locals en andere gasten uit het dorp.

Dag 5

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LG)

Vrije dag schiereiland Bonavista

Er is van alles te zien en te doen op het schiereiland Bonavista. Er zijn zijn prachtige wandelingen te maken, één van de meest bekende is de 5,3 km lange Skerwink Trail. Dit wandelpad  brengt je hoog boven de kliffen van de oceaan met werkelijk schitterende uitzichten over de zee en de rotsen en op het dorpje Trinity. Daarnaast zijn langs de kust in de buurt van Bonavista verschillende plekken te vinden waar je de kleurrijke papegaaiduikertjes tot ongeveer het einde van augustus kunt zien. 

Dag 6

Accommodatie: Artisan Inn Trinity - Standard Room (LG)

Verken het schiereiland Bonavista, mogelijkheid tot walvisexcursie

Eén van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te observeren is ongetwijfeld langs de kust van Newfoundland en meer specifiek in Trinity Bay en het boeken van een excursie is dan ook zeker een aanrader! De beste tijd om de bultruggen te zien in dit gebied is vanaf de tweede week in juli, wanneer er mogelijkerwijs ook nog ijsbergen te zien zijn. Kom je hier later dan is de kans op het zien van ijsbergen erg klein. Vanaf de derde week van september zijn de walvissen verdwenen en kun je genieten van de mooie herfstkleuren tijdens je wandelingen. 

Dag 7 (ca. 309 km)

Accommodatie: Anchor Inn - standard room (LG)

Rit naar Twillingate

Het is weer tijd om verder te gaan waarbij je als eerste het Terra Nova National Park ziet waar je dwars doorheen rijdt. Vierhonderd km2 met natuurschoon, dichte wouden en een adembenemende kustlijn waar je walvissen en zeevogels kunt spotten. In het park zijn veel mooie wandelingen te maken en de meesten hiervan starten bij het Visitor Center dat je aantreft aan de achterkant van het park aan Transcanada Highway 1. Hier kun je ook een kaartje krijgen met de 11 meest bekende wandelroutes in het park zoals de Louil Hill Trail (3,5 km), de Malady Head Trail (5 km) of the Shoreline Trail (12 km).

Een mooie rit over de Trans Canada Highway laat je verder genieten van de geweldige natuur van Newfoundland. Je passeert diverse stadjes waaronder Gander, een knooppunt voor weg- en luchtverkeer. Omdat hier relatief weinig mist voorkomt was het in de jaren 30 een Brits steunpunt voor luchtverkeer. Hier maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog militaire vliegtuigen een tussenlanding om te tanken op hun lange reis van en naar Europa.

Dag 8

Accommodatie: Anchor Inn - Standard Room (LG)

Vrije dag Twillingate

Vakantie Oost-Canada is ook heerlijk struinen door verlaten landschappen, genieten van wat de natuur te bieden heeft. Hier ben je in een typisch Newfoundland omgeving, Twillingate ligt aan de zogenaamde Iceberg Alley; ijsbergen in zicht! Het plaatsje is pittoresk en heeft ongeveer 1.700 inwoners. In het voorjaar en het begin van de zomer drijft de koude Labradorstroom ijsbergen en pakijs uit Groenland en de poolstreek naar de noordelijke kust van Newfoundland. Twillingate biedt (na het noordelijk gelegen St. Anthony) het beste zicht op de voorbij drijvende ijsbergen. Vanaf het meer dan 100 jaar oude Long Point Lighthouse heb je prachtig uitzicht op de ijseilanden. Vanuit Twillingate varen ook excursieboten die prachtig zicht bieden op de bultruggen die in het koude water voorbijtrekken, en op ontelbare zeevogels die broeden op de rotseilanden en de zeehonden die in de middagzon liggen te luieren.

Dag 9 (ca. 253 km)

Accommodatie: Riverwood Inn - Queen suite (LG)

Rit naar Springdale

Je rijdt weer verder naar het westen met als bestemming Springdale, het economische hart van het gebied rondom Green Bay. Aan Halls Bay zie je het historische Springdale Waterfront waar je ook zee-arenden rond ziet vliegen en in het voorjaar drijven de ijsbergen op slechts een steenworp afstand voorbij. Je overnacht in een prachtige en rustig gelegen accommodatie waar de kamers zó mooi en ruim zijn dat je hier graag nog langer wilt verblijven!

Dag 10

Accommodatie: Riverwood Inn - Queen suite (LG)

vrije dag Springdale

Tijd om onder andere de Springdale Wetlands te bezoeken. Het gebied waar de Indian River in Halls Ball overgaat is een riviermonding van 60 km2 met één van de meest diverse ecosystemen die bestaat uit zowel aardse als in het water levende diersoorten. Je vindt hier onder andere de Canadese gans, zalmen, elanden, eenden, diverse soorten bessen, Yellowlegs en verschillende andere soorten vogels.

Er loopt een heel mooi wandelpad over de wetlands, de 5,6 km lange Indian River Walking Trail langs de Indian River naar de Springdale wetlands. Tijdens de wandeling geniet je van de vogels zoals de canadese gans maar je kunt ook elanden, eenden en vele andere soorten vogels en dieren aantreffen. Bij de Indian River Falls kun je zien waar de Atlantische zalm de watervallen tegemoet springen in hun trek stroom opwaarts om te paaien. 

Houd je van wandelen dan is ook de Alexander Murray Hiking Trail in Kings Point aan de Green Bay een aanrader. Deze wandeling duurt 3,5 tot 5 uur, bestaat uit houten boardwalks, heeft 2200 traptreden en gaat langs 3 watervallen. Eenmaal aan de top (335 m hoogte) heb je een fantastisch uitzicht over onder andere Green Bay.

Dag 11 (ca. 190 km)

Accommodatie: Bonne Bay Inn - standard room (LO)

Rit naar Woody Point in het zuidelijke deel Gros Morne National Park

Er staat weer een korte rit op het programma waarbij je langs de plaatsjes Deer Lake en Sandy Lake rijdt. Onderweg rijd je door eindeloze bossen en langs talloze meertjes en rivieren. Halverwege de dag arriveer je aan de zuidkant van het Gros Morne National Park, volgens ons het mooiste nationale park in Newfoundland. Aan de zuidingang van het park bij Woody Point bevindt zich het Discovery Centre met veel informatie over het park. Op verschillende plekken zijn mooie trails te lopen, onder andere in het centrale deel van het park naar de brandtoren van Ochre Hill, van waar je een schitterend uitzicht heeft op het ongerepte landschap van het park. 

Dag 12

Accommodatie: Bonne Bay Inn - standard room (LO)

Tablelands, Gros Morne National Park en Woody Point

Woody Point is een prachtig historisch plaatsje aan Bonne Bay in het hart van Gros Morne National Park. Het park is sinds 1987 een toegewezen Unesco werelderfgoed vanwege de unieke geologie van de Tablelands. Het gesteente van de Tablelands behoort tot de oudste oppervlaktegesteenten op aarde. Door verschuivingen van de continentale platen van Noord- Amerika en Afrika kwam het aan de oppervlakte. Door het gebrek aan water en de gebrekkige vegetatie heeft dit 80 kilometer lange en 700 meter hoge kale rotslandschap nu meer weg van een woestijn. Ook de spectaculaire bergen, machtige fjorden uitgestrekte meren en prachtige zandstranden maken dit park uniek. In het park zijn zo’n 19 wandelpaden uitgezet over een lengte van ruim 100 kilometer. Ook zijn er mogelijkheden om een kajaktocht te maken, tijdens welke je Canadese ganzen, kariboes en zeehonden tegen kunt te komen. Je kunt ook een boottocht maken op Trout River Pond, een perfecte manier om de Tablelands te bezichtigen.

Dag 13 (ca. 418 km)

Accommodatie: Grenfell Heritage Hotel & Suites - standard (LO)

Noordelijk naar St. Anthony

Je rijdt verder in noordelijke richting over de 430. Wanneer je vroeg vertrekt en het is nog schemerig, pas dan op voor elanden die zo de weg over kunnen steken. Hoe noordelijker je komt, hoe meer je uitzicht verandert in beboste heuvels en kustlijnen. Onderweg passeer je schilderachtige vissersdorpen en kleurrijke huizen aan de oceaan. Overal zie je plekken om te stoppen bij uitkijkpunten, lokale winkels en historische plekken voordat je St. Anthony bereikt. Dit stadje heeft een rijke maritieme geschiedenis en staat bekend om ijsberg- en walvisspots. 

Dag 14

Accommodatie: Grenfell Heritage Hotel & Suites - standard (LO)

St. Anthony en L'Anse aux Meadows: de Vikingen

Hier in het noorden van Newfoundland vind je L’Anse aux Meadows, de enige met zekerheid gekende vikingnederzetting in Noord- Amerika. Norstead Village, een levendige interpretatie van een Viking dorp laat je zien hoe Vikings zo’n 1.000 jaar geleden leefden. De toegang tot Norstead Village is inbegrepen. Maak een tocht door de natuur aan boord van een replica van de 11e eeuwse Viking Saga en stap terug in de tijd waarin je leert hoe de Noren meer dan 1.000 jaar geleden de Atlantische Oceaan overstaken, op zoek naar nieuw land. 

Dit gebied in het hoge noorden staat ook bekend om de walvis- en ijsberg excursies die je hier kunt maken. Deze kun je extra bijboeken.

Uitbreiding Zuid-Labrador
En als je dan toch al dichtbij Labrador bent, dan is de keuze om je reis met twee nachten te verlengen naar Zuid-Labrador niet zo moeilijk. Om er te komen steek je per boot in ruim anderhalf uur over vanuit St. Barbe naar Blanc Sablon. Al vanaf de veerboot zie je de grootsheid van Labrador. 

Bijzonder:  slapen in een vuurtoren op Quirpon Island
Quirpon Island biedt de mogelijkheid om te overnachten in de Quirpon Lighthouse Inn. Je laat je auto staan op het vaste land en wordt per bootje naar het eiland gebracht, waar je twee nachten verblijft. 

Dag 15 (ca. 349 km)

Accommodatie: Oceanview Hotel - Standard Room (LG)

Terug naar Gros Morne National Park, Rocky Harbour

Je vervolgt je weg weer in zuidelijke richting, dit keer naar het noordelijke deel van dit prachtige park. Het bezoekerscentrum voor Gros Morne National Park ligt iets voorbij Rocky Harbour en een bezoekje hieraan is zeker de moeite waard. Je kunt allerlei informatie krijgen over het park en de verschillende wandelingen. Deze zijn er in alle soorten en maten varierend van 1 tot 16 kilometer. Geoefende wandelaars kunnen de 16 kilometer lange wandeltocht maken naar de top van de 806 meter hoge Gros Morne. Van hieraf heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de indrukwekkende fjorden in het park. Je overnacht iets ten noorden van het park, vlakbij het Western Brook Pond Fjord waar je de volgende dag een boottocht gaat maken.

Dag 16

Accommodatie: Oceanview Hotel - Standard Room (LG)

Gros Morne National Park

Vandaag is een perfecte dag om de cruise door het Western Brook Pond Fjord te maken (niet inbegrepen). Het fjord is te bereiken na een wandeling van ongeveer drie kilometer over een houten boardwalk door de wetlands en een landschap dat na de laatste ijstijd omhoog gekomen is. Daardoor ligt dit oeroude fjord niet meer aan de zee maar drie kilometer landinwaarts. Als je bij het fjord gearrriveerd bent vaar je door het grandioze decor van loodrechte kliffen die hoog boven je uittoornen. Ragfijne watervallen maken van het landschap een sprookjesachtige geheel. Op het wandelpad naar het fjord kun je een extra aftakking nemen naar Broom Point, dat ligt op een landtong aan de noordkant van het park. Tegenwoordig is het een museum met huisjes, vissershutten en boten. Het geeft aan hoe hard het leven hier voor de vissers is geweest in vroegere tijden.

Dag 17 (ca. 278 km)

Accommodatie: Carriage House Inn - standard room (LO)

Naar Grand Falls - Windsor

Om de terugvlucht vanuit St. John's te halen rijd je weer helemaal terug naar de hoofdstad van de provincie. De route naar je volgende overnachtingsplek neemt ongeveer 3 uur in beslag zodat je in de middag nog een leuke activiteit kunt ondernemen. Bijvoorbeeld naar het Salmonid Interpretation Centre: Hier leer je meer over de visserijgeschiedenis van de regio en de levenscyclus van zalmen in dit interpretatiecentrum. Het is educatief en leuk voor alle leeftijden. Houd je van wandelen dan is de Corduroy Brook Nature Trail een aanrader. Verken deze wandelroute die door bossen en langs een kabbelende beek loopt. Het is een aanrader voor een ontspannen wandeling of een picknick.

Dag 18 (ca. 427 km)

Accommodatie: Leaside Manor - standard room (LO)

St. John's, laatste overnachting

Het is weer tijd om verder te gaan voor de rit naar St. John's. Je passeert al snel het Terra Nova National Park waar je dwars doorheen rijdt. Vierhonderd km2 met natuurschoon, dichte wouden en een adembenemende kustlijn waar je walvissen en zeevogels kunt spotten. In het park zijn veel mooie wandelingen te maken en de meesten hiervan starten bij het Visitor Center dat je aantreft aan de achterkant van het park aan Transcanada Highway 1. Hier kun je ook een kaartje krijgen met de 11 meest bekende wandelroutes in het park zoals de Louil Hill Trail (3,5 km), de Malady Head Trail (5 km) of the Shoreline Trail (12 km).

Aan het einde van de dag check je in in je accommodatie in St. John's.

Dag 19

Huurauto inleveren, einde van de reis

Je levert je huurauto weer in op de luchthaven. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.