Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

25 Januari 2024 - Zweden

Op vakantie naar Zweden met kinderen

Terug
Portret Ilse van der Horst-Borghouts
Ilse van der Horst-Borghouts

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

In de herfstvakantie ging ik samen met mijn zoontje naar het zuiden van Zweden. We maakten een heerlijke rondreis langs onder andere het mooiste strand van Zweden, spotten gave roofvogels, voerden reusachtige elanden, bliezen ons eigen glasbol en sjeesden de berg af tijdens een rodelritje. Zweden is ontzettend kindvriendelijk en je kan er makkelijk rondreizen. In deze blog lees je over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden van onze reis door het zuiden van Zweden.

De stranden van de regio Skåne

De eerste bezienswaardigheid van onze Zuid-Zweden reis is het Vikingmonument Alle Stenar. Vanaf de haven van het kustplaatsje Kåseberga klimmen we naar het plateau waar de stenen in een vorm van een schip staan opgesteld. Een prachtige plek met weids uitzicht op zee. Bij Sandhammaren lopen we over het mooiste strand van Zweden met het allerfijnste zand. Wanneer we over het strand van Knäbäckshusen lopen wanen we onszelf in Thailand, het water is helder en de bomen hangen over het strand en water als palmbomen. In het nabijgelegen Stenshuvud Nationaal Park wandelen we door de bossen naar het uitkijkpunt waar we getrakteerd worden op een panoramisch uitzicht op de zee, kustlijn en de in herfstkleuren gehulde bossen in het binnenland. We spotten reusachtige roofvogels, wat rode wouwen blijken te zijn. Het slapen in een typisch rood huisje van Stockeboda Gård maakte ons verblijf in Skåne compleet. 

Glasblazen en elanden spotten in Kosta en omgeving

We laten de stranden achter ons en trekken de bossen van de regio Småland in. We slapen een aantal nachten in Kosta, centraal in Småland gelegen. Kosta is een van de dorpjes dat valt onder het zogeheten Glasriket, het glasrijk. Ieder dorpje heeft zijn eigen specialisme qua glasblazen. Wij bezoeken de fabriek van Kosta en kijken onze ogen uit hoe de mooiste glaskunstwerken worden gemaakt. Samen met een van de glasblazers maakt mijn zoontje een mooie glasbol als souvenir. In het Grönåsen elandenpark ziet Olivier voor het eerst elanden en is hij op slag verliefd op de reusachtige beesten. Tijdens een wandeling door het park zien we een aantal elanden en leren we via diverse informatieborden, met ook teksten in het Nederlands, veel over elanden. Aan het einde van ons bezoek grillen we zelf een worstje. Buiten Kosta ligt ook een Safaripark waar je met je eigen auto doorheen kan rijden om wild te spotten. Wij zien tijdens de autorit bizons, everzwijnen en veel herten. De camera maakt overuren.

Kinderparadijs bij Isaberg

Via het Store Mosse Nationaal Park, waar we een kijkje nemen in het bezoekerscentrum en een wandeling maken, rijden we naar het Isaberg Mountain Resort. Het vakantiepark heeft ontzettend veel faciliteiten voor kinderen, zij hoeven zich geen moment te vervelen hier. Klimmen in het klimbos, spelen in de speeltuin, kanoën op het meer of fietsen in het bikepark. Wij nemen de stoeltjeslift naar de top van de berg en wandelen weer terug naar beneden. Onderweg zien we mountainbikers de berg af sjeezen. Wij gaan een ritje maken op de rodelbaan. Olivier mag alleen en gaat als een razende naar beneden, geweldig vindt hij het. Na een paar rondjes midgetgolf steken we in het huisje de kachel aan en spelen we een spelletje in ons gezellige huisje.

Smålandet Moose Park en het IKEA Hotel

We zakken weer af naar het zuiden en bezoeken het Smålandet Moose Park in Markaryd. Hier rijd je met je eigen auto door het park langs elanden en bizons. Olivier en ik gaan mee met het treintje. De elanden zijn heel erg nieuwsgierig en we maken een grappige selfie met een van de elanden. Ook zijn we onder de indruk van de bizons, wat een imposante beesten zijn het zeg. De reis sluiten we uiteindelijk af met een overnachting in het IKEA hotel en uiteraard bezoeken we het IKEA museum. Super leuk om te zien waar IKEA is ontstaan en het verhaal achter dit wereldberoemde Zweedse product. We slapen in een familiekamer met twee grote stapelbedden in een soort bedstee. Olivier vind het geweldig en natuurlijk eten we de typisch Zweedse balletjes in het restaurant.

Wil jij ook een geweldige rondreis maken door Zweden met Kinderen? Neem dan zeker een kijkje bij onze Zweden vakanties.

Tijdens mijn reizen kan ik optimaal genieten van rust en ruimte om me heen. Bij voorkeur in een Noors landschap. Mijn man en zoontje zijn ook helemaal enthousiast geworden na een heerlijke vakantie. Ik vertel je graag over de mooiste plekjes, routes en accommodaties. Ook word ik heel blij van eten en ben altijd op zoek naar bij voorkeur biologische recepten.

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Dec 2017 - Noorwegen

Noorwegen met kleine kinderen

Ik reis zelf al jaren door Noorwegen voor mijn werk. Deze zo Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.