Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

06 November 2019 - Nieuw-Zeeland

Een dagje roadtrippen in The Catlins in Nieuw-Zeeland

Terug
Portret Antonette Spaan
Antonette Spaan

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

The Catlins. Echt zo’n plek die door de meeste bezoekers van Nieuw-Zeeland wordt overgeslagen. Voor velen ligt het niet bepaald op de route en omdat je meestal maximaal zo’n vier weken hebt, moet je keuzes maken. The Catlins, die in het uiterste zuidoosten van het Zuidereiland liggen, vallen dan vaak af. Ik neem het je niet kwalijk, ik kwam ook pas tijdens mijn derde reis in Nieuw-Zeeland aan The Catlins toe. Sindsdien zie ik het als mijn missie om meer mensen enthousiast te maken voor dit prachtige natuurgebied.


Over The Catlins
“Let the Catlins captivate you” staat er op de officiële website van dit gebied. Wanneer ik met de folder (die je hier gratis kunt downloaden) probeer een dagplanning te maken voor mijn bezoek aan The Catlins, kom ik al snel tot de conclusie dat in één dag alles zien misschien wat ambitieus is. Ik zal dus keuzes moeten maken. Je vindt The Catlins in het uiterste zuidoosten van het Zuidereiland, grofweg tussen Invercargill en Balclutha. De oppervlakte van het gebied is ruim 1.900 vierkante kilometer en er zijn watervallen, zeeleeuwen en pinguïns, verlaten stranden, oerbossen en het uiterste zuidpuntje van Nieuw-Zeeland: Slope Point. Op naar The Catlins dus!

Bezoek aan Nugget Point
Ik begin mijn dag met een lange rit van Invercargill, waar ik overnacht, naar het uiterste oostpunt: de vuurtoren bij Nugget Point. Het is een regenachtige dag, maar dat past bij het gebied dat onherbergzaam en ruig is. Even voor Nugget Point staan wat auto’s langs de kant van de weg. Ik stop ook even en staar vanaf de kustweg diep de afgrond in. Ver onder me liggen zeeleeuwen te luieren. Snel rijd ik verder en zet mijn auto op de parkeerplaats bij Nugget Point, waar het min of meer vechten is om een plekje. Vanaf de parkeerplaats is het even wandelen en net op het moment dat de vuurtoren in zicht komt, barst er een hoosbui los. En ik heb mijn regenjas in de auto laten liggen. Niet zo handig. Bij de vuurtoren is het relatief druk en ik besluit, met mijn natte pak, daarom rechtsomkeert te maken. Op naar de volgende plek.

Purakanui Bay en Falls
Mijn volgende stop is bij Purakanui Bay waar ik hoop zeeleeuwen te zien. Ik parkeer de auto en er is hier bijna niemand! Ik wacht tot de hoosbui, die is inmiddels over gegaan in een gewone regenbui, voorbij is en stap dan uit. Een ranger komt me tegemoet gelopen en vertelt me dat er verderop op het strand, op ongeveer een half uurtje lopen, een gezin met twee jonkies ligt. Ik mag niet te dichtbij komen, ze niet laten schrikken en geen onverwachtse bewegingen maken, maar vooral wel heel erg genieten. En dat doe ik zeker. Ik kan heel dichtbij komen (uiteraard niet dichterbij dan toegestaan) en ben de enige die hier toekijkt hoe de twee weken oude pups met papa en mama aan het spelen zijn. Een onbetaalbaar moment! Alhoewel ik hier met liefde uren had kunnen blijven, moet ik wederom verder want er is nog genoeg te zien. Na een korte stop bij de beroemde Purakanui Falls (een van de meest gefotografeerde watervallen van Nieuw-Zeeland) rijd ik door naar Curio Bay.

Curio Bay en de niet aanwezige pinguïns
Mijn volgende stop is bij Curio Bay, waar je pinguïns zou kunnen zien, mits je geluk hebt. Ik struin een aantal uren rond bij het strand en langs de kustlijn maar helaas. Toch is het strand hier prachtig en warm ik op in het zonnetje dat inmiddels is gaan schijnen. Voor me liggen dikke stroken aan land geslingerd zeewier en ik staar hier de oceaan over op zoek naar dolfijnen. Na enkele uren vind ik het mooi geweest en keer ik zonder pinguïns op de gevoelige plaat vastgelegd te hebben terug naar mijn auto. Wie weet zie ik die een volgende keer.

Slope Point: het zuidelijkste stukje ‘vasteland’ van Nieuw-Zeeland
Dan is het tijd om naar Slope Point te rijden, het officiële zuidelijkste punt van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. De weg er naartoe is grotendeels onverhard en niet altijd in al te beste staat. Ik word er een tikkie nerveus van. Als ik hier een lekke band krijg heb ik een probleem want geen mobiel bereik, geen idee hoe ik een band moet vervangen en er zijn nauwelijks andere mensen. Toch vergeet ik dat wanneer ik de auto parkeer en het pad richting de oceaan volg. Het is nog een dik half uur lopen en ik bevind me tussen de schapen die me vrolijk aanstaren en poseren voor de camera. Na een half uurtje lopen kom ik dan daadwerkelijk bij Slope Point uit en staar ik de oceaan over. Wow, zo mooi!

Waipapa Point
Mijn laatste stop van de dag maak ik bij Waipapa Point. Hier kan ik de auto redelijk dicht bij de vuurtoren parkeren en sta ik wederom oog in oog met een aantal zeeleeuwen die onder me op het strand liggen. Ik blijf hier een uurtje zitten tot het gaat schemeren en besluit dan om aan de rit terug naar Invercargill te beginnen. Terwijl ik in de auto zit, kan ik er met mijn hoofd niet bij hoeveel moois en bijzondere plekken ik vandaag heb gezien. Hoe dicht bij de zeeleeuwen ik kon komen, hoe weinig andere mensen ik zag (met uitzondering bij Nugget Point en de Purakanui Falls) en wat een onontdekt pareltje in Nieuw-Zeeland dit gebied is. Ik hoop dat ik je ervan heb overtuigd om ook te gaan!

Reisexpert

Stuur mij naar een bestemming waar ze wildernis, bergen en ijs hebben en ik ben gelukkig. Urenlang wandelen door de ongerepte natuur en kamperen op de mooiste plekken vind ik geweldig, en dat kan natuurlijk perfect op alle Askja bestemmingen!

Weet veel over: Alaska, Argentinië, Chili, Canada, Antarctica

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Jun 2016 - Nieuw-Zeeland

De mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland

Aotearoa.The land of the long white cloud. Nieuw-Zeeland. Of Lees verder

07 Feb 2018 - Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland van noord naar zuid: Cape Reinga vs. Bluff

Een dikke vijf weken geleden kwam ik in Nieuw-Zeeland aan en Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.