Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

05 Oktober 2017 - Groenland

De Arctische wildernis van Groenland

Terug
Portret Carla Ebben
Carla Ebben

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Vanuit IJsland naar Groenland
Eindelijk is het dan zo ver, ik ga een hele bijzondere reis maken naar Groenland. De dag ervoor ben ik al naar IJsland gevlogen en vanuit Keflavik vlieg ik naar de hoofdstad van Groenland, Nuuk. Bij de gate staan slechts een handvol mensen en als ik bij het vliegtuig aankom begrijp ik waarom. Het is een propellervliegtuig van Air Greenland type Dash-8-200 voor maximaal 37 passagiers. Ga ik hier mee de Atlantische Oceaan én de ijskap oversteken? Ik beken eerlijk, ik vind het best wel spannend!

De vlucht verloopt prima en vooral in het begin met veel lawaai door de propellers, maar als we eenmaal op hoogte zijn, is het prima. Bovendien is het prachtig helder weer en als we de kust van Oost Groenland in zicht krijgen is het uitzicht spectaculair. Duizenden fjorden en ijsbergen en daarna die immense ijskap. Ook hier helder weer en een prachtig uitzicht, dus alleen de vlucht was al een belevenis op zich!

De hoofdstad Nuuk en de fantastische fjorden
We zijn de eerste twee dagen in Nuuk en verblijven in het enige 4-sterren hotel van Nuuk, hotel Hans Egede. Een heerlijk hotel en zeer centraal gelegen. In heel Groenland wonen slechts 59.000 mensen en in Nuuk, de hoofdstad, wonen ca. 18.000 mensen. De bevolkingsdichtheid in Groenland is de laagste in de wereld. Het grootste gedeelte van de bevolking behoort tot de Inuit, de oerbewoners van Groenland en velen zijn van gemengd Inuit- Deense afkomst. De rest van de inwoners zijn veelal Europeanen, met name veel Denen.

Alhoewel Nuuk bij de gemiddelde reiziger niet als eerste op het lijstje staat om naar toe te gaan, heeft het toch veel te bieden. Wil je niet alleen de natuur beleven, maar ook een stukje cultuur en gewoon iets mee krijgen van het dagelijks leven in Groenland, dan zou ik zeker aanraden om ook 1 of 2 dagen in Nuuk te verblijven. Wij hebben het Nationaal museum bezocht en ik vond het een erg leuk en interessant museum. Het fascineert me hoe men zelfs in de huidige tijd, kan leven in deze Arctische wildernis, waar 8 maanden per jaar sneeuw ligt, waar nauwelijks wegen zijn (alleen in de plaatsen zelf) en waarvan 80% bedekt is met de grootste ijskap ter wereld. In het museum word je mee terug genomen in de tijd en zie je hoe men in dit bizarre en koude landschap altijd heeft weten te (over) leven, erg fascinerend! Nuuk heeft ook enkele gezellige restaurants, een eigen bierbrouwerij met daarnaast een gezellige pub, moderne winkelcentra en een kleurrijk straatbeeld.

Fish & Dish
In Groenland verplaatst iedereen zich per boot en wil je dus iets gaan ondernemen, dan moet je met een boot op pad. Wij hebben vandaag een fjordcruise op het programma staan in het Nuukfjord en we gaan het nieuwe concept “fish & dish” uitproberen.

Onze kapitein Erik vertelt veel en vooral interessante verhalen over het prachtige fjordenstelsel van Nuuk. Ik ben onder de indruk, want het zijn immens diepe fjorden, met hoge bergen en talloze watervallen en verder niets! Geen dorpjes, geen wegen, je hoort en ziet niets, behalve de overweldigende natuur. Wat is het prachtig en stil hier.

Na 2 uurtjes varen stoppen we op een plek om zelf te gaan vissen. Volgens Erik zijn de wateren zeer visrijk en als we niet binnen 5 minuten beet hebben, zoeken we een ander stekje. Nou… dat blijkt niet nodig, we rollen de lijn uit met een katrol en gaan tot 100 meter diepte. En ja hoor, binnen 2 minuten is het al raak en niet één, nee we hebben gewoon twee of drie vissen tegelijk en grote joekels dat het zijn, minstens 60 cm lang! We vissen in een kwartiertje onze lunch bij elkaar, zo makkelijk gaat dat in Groenland.

We varen naar een kleine nederzetting, waar een restaurant staat en bij de aanlegsteiger komen ze onze bakken met vis ophalen. Deze gaan rechtstreeks de keuken in en worden direct gefileerd. Een half uur later staat er de meest verse en lekkerste lunch op tafel die ik ooit in mijn leven heb gegeten. Dit is Groenland pur sang, leven van wat de zee je geeft en super verse vis eten in een verlaten nederzetting. Wat een bijzondere ervaring!

De stad van de ijsbergen
De volgende dag gaan we met een binnenlandse vlucht van Air Greenland van Nuuk naar Ilulissat, de stad van de ijsbergen. Ook deze keer weer in een propellervliegtuig maar ik kijk er al niet meer van op en voel me al een ervaren Groenlandreiziger. In Ilulissat slapen we in hotel Arctic. Ook weer een heerlijk en comfortabel 4-sterrenhotel, met als grootste attractie het uitzicht op de ijsbergen in het fjord.

Ik had natuurlijk al veel foto’s gezien maar de werkelijkheid is toch veel mooier! Het is het totale plaatje wat het zo bijzonder maakt. Het blaffen van de husky’s, de heerlijk zuivere lucht, het prachtige licht en dat alles tegen het decor van de immense en imposant grote ijsbergen. Het is echt zo gaaf!

We lunchen en gaan aan boord van de boot voor een cruise door het ijsfjord. Het licht is prachtig en de ijsbergen zijn van dichtbij nog indrukwekkender en groter dan ik dacht. Ik kan niet stoppen met foto’s maken en besef hoe ontzettend bijzonder het is dat ik hier mag zijn en voel me echt een heel erg gezegend mens! Toen er ook nog een walvis kwam opduiken, begrijp je dat mijn geluk echt niet meer op kon! Wat een topdag en wat een fantastische beleving!

Ilimanaq Lodge
Na al zo veel geweldige dingen te hebben gezien, komt er nog een hoogtepunt aan, we gaan vandaag naar de Ilimanaq lodge. Deze splinternieuwe lodge is gebouwd in een nederzetting met slechts 50 inwoners. Deze inwoners zijn vissers en jagers en leven nog zeer primitief. Op deze plek, op een uur varen van Ilulissat en alleen per boot te bereiken, is een lodge met 15 cabins gebouwd, allemaal met frontaal zeezicht. Modern en Scandinavisch ingericht en vanuit je bed op de open vide, kijk je uit op de zee, waar af en toe een ijsberg langs komt en met een beetje geluk ook een walvis. Ik heb ze zelf helaas niet gezien maar mijn medereizigers hebben gewoon twee walvissen langs zien zwemmen, zo vanuit het huisje. Je kan vanuit hier prachtige wandelingen maken, een bezoek brengen aan een Inuit familie in de nederzetting, of gewoon helemaal niets doen en genieten van deze bijzondere plek. Er is geen Wi-Fi en je voelt je echt heel ver weg van de bewoonde wereld, wat kan dat soms toch fijn zijn.

´s Avonds krijgen we een hoogstaand culinair driegangenmenu voorgeschoteld in het sfeervolle restaurant van de lodge. Zij hebben de  ambitie om het beste restaurant van Groenland te worden. Volgens ons zijn ze al hard op weg. Die nacht slaap ik heerlijk. De zilte zeelucht, de golven bonkend op de kust, langzaam val ik in slaap op deze bijzondere plek.

De laatste belevenissen
Vanuit Ilulissat vliegen we weer met Air Greenland via Kangerlussuaq terug naar Nuuk. We hebben in Kangerlussuaq een paar uur de tijd en we kunnen dus een toendra safari gaan maken. Kangerlussuaq is de internationale luchthaven en ligt aan een diep fjord ver landinwaarts en dicht bij de ijskap. Er komen hier veel muskusossen voor en wij gaan dan ook op toendra safari om deze imposante dieren te spotten. Helaas hebben we geen geluk en hebben we ze niet kunnen spotten maar de toendra-achtige omgeving, met ook hier geen wegen, geen mensen, geen dorpjes, alleen maar wildernis zo ver als ik kijk, maakt een onvergetelijke indruk op me. Wij hadden er geen tijd voor, maar vanuit Kangerlussuaq kun je naar de ijskap en hier een gletsjerwandeling maken. En wil je echt extreem: je kunt hier zelfs kamperen op de ijskap.

Mijn avontuur eindigt weer in Nuuk waar ik nog iets geweldigs ga doen. Met een vliegtuigje van AirZafari, met slechts plek voor 5 passagiers en gegarandeerd een raamplaats, maak ik een vlucht van 20 minuten boven Nuuk en de fjorden rondom Nuuk.

De andere kant
Ik moet ook eerlijk zijn over de andere kant van Groenland. Ja, ze jagen op walvis en zeehond, wat voor ons natuurlijk toch wel heel heftig is. Als je echter hoort dat vele dorpen in de winter onbereikbaar zijn en men letterlijk overleeft dankzij deze jacht, ga ik het toch in een ander perspectief zien. Ook de manier hoe men omgaat met hun husky’s, was voor mij soms wel even slikken. Het zijn echt werkhonden, die doen waar ze voor getraind zijn: de sledes trekken in de winter. Maar als ze niet aan het werk zijn, zitten ze vast aan een ketting en leven ze altijd buiten, dag en nacht en in alle weersomstandigheden. Het zijn dan ook geen vriendelijke honden die je, zoals in Lapland, kunt knuffelen. De husky’s zijn half wild en je mag ze nooit zomaar benaderen, tenzij de eigenaar er bij is. Maar het is onlosmakelijk verbonden met Groenland en zo´n belangrijk onderdeel van hun cultuur, dat ook de husky´s van Groenland bijzonder zijn op hun manier. In Groenland zijn bovendien de tegenstellingen nogal groot en soms bijna niet te bevatten. Ik zag in Nuuk een Inuit met een verweerd gezicht zeehondenvlees verkopen bij de ingang van een hypermodern winkelcentrum, waar jongelui op hun skateboard rondhangen. Een grotere tegenstelling was bijna niet denkbaar.

Verpletterende indruk
Al met al heeft Groenland een verpletterende indruk op me gemaakt. Ik blijf gefascineerd door het feit dat hier mensen wonen, in een land waar geen wegen zijn en wat zo ontzettend geïsoleerd en ongerept is. De mensen zijn vriendelijk en open en de meeste accommodaties zijn verrassend goed. Ik kan iedereen aanbevelen om naar Groenland te gaan en nog deze laatste Arctische wildernis te gaan ontdekken!

Bekijk hieronder nog mijn video die ik maakte tijdens de AirZafari!

Reisexpert

Ik heb de leukste baan van de wereld, want ik mag reizen verkopen naar mijn favoriete bestemmingen Lapland, Noorwegen, IJsland, Faeröer en Groenland. Heb je plannen om een reis te gaan maken naar één van “mijn” bestemmingen , dan adviseer ik je graag en hoop ik dat je net zo enthousiast terug komt als ik.

Weet veel over: Noorwegen, Finland, IJsland, Groenland, Faeröer

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

04 Feb 2016 - Lapland, IJsland winterreizen, Noorwegen winterrei

Adembenemend: de 5 beste plekken om het Noorderlicht te zien

Adembenemend, ik heb het niet zo op dat woord. In de reiswer Lees verder

13 Okt 2016 - Groenland

Ga naar Groenland!

Groenland is één van de minder bekende en mind Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.