Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

13 Oktober 2016 - Groenland

Ga naar Groenland!

Terug
Portret Antoinette Bakker
Antoinette Bakker

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Groenland is één van de minder bekende en minder bezochte bestemmingen van Askja Reizen. Ilse, Carla en ik vinden het tijd om dat te veranderen. Alle drie hebben we deze zomer een bezoek gebracht aan dit reusachtige land. Ieder een klein deeltje, want het eiland is ongeveer zestig keer zo groot als Nederland. Reizen op Groenland is apart, want behalve dat bijna al het land bedekt wordt door de ijskap, zijn er geen wegen tussen de verschillende plaatsen. In de meeste gevallen betreft dat eigenlijk kleine nederzettingen. De hele bevolking van zo’n 56.000 personen woont verspreid in gehuchten langs de kust. Je gaat van de ene naar de andere plaats per boot, met het vliegtuig of de helikopter. Dat is al een belevenis op zich.

De kleur van het ijs
Ilse bezocht West-Groenland en is er totaal ondersteboven van. Het begint al wanneer je in het vliegtuig zit en opeens ijsschotsen in de zee ziet liggen voor spitse bergtoppen. Je zit met je neus tegen het raam geplakt. Langzaam neemt de hoeveelheid ijs toe en verdwijnen de bergtoppen in het ijs. Weer een koude rilling moment als je beseft dat je boven de immense ijskap vliegt. Je ziet het verschil niet meer tussen lucht en land. Vervolgens weet je dat je bijna aan de westkust bent als de kleur van het ijs verandert en je blauwe meren ziet. Dan scheurt het ijs en gaat het land over in zee. Alsof het allemaal nog niet genoeg is vlieg je over het IJsfjord voor je landt in Ilulissat.


Iluissat
Ilulissat is voor Groenlandse begrippen een grote plaats en het is zo anders dan alles wat je kent. Een bezoek aan de supermarkt is normaal geen hoogtepunt van je reis, maar hier geeft het een beeld van het leven in het hoge noorden. Naast etenswaren liggen er computers, een assortiment geweren en zelfs een trouwjurk! Wat Ilse nog meer opviel was bijvoorbeeld:

- Dat niemand eigenaar is van het land. Overal zijn paadjes, iedereen mag om je huis heen lopen.
- Er is geen riolering, men gebruikt het droogtoilet. Toen Ilse er was bleek het ophaaldag, de pick-up auto reed langs met gele zakken vol toiletinhoud.
- De jonge hondjes lopen los, de volwassen dieren zitten vast. De Groenlandse sledehonden zijn geen knuffelhonden, het zijn werkdieren. 
- Elke kleine nederzetting heeft toch wel een winkel, maar toch. Ilse vindt het bewonderenswaardig dat de Groenlanders met zo weinig zo veel kunnen.

IJsbergen en walvissen
Naast Ilulissat bezocht Ilse ook andere dorpen en Disko eiland. Ze maakte een kajaktocht, een boottocht en een walvisexcursie. Zoveel walvissen als zij heeft gezien is niet normaal. Vooral ook de combinatie van walvissen met enorme ijsbergen. Aan het einde van de middag werd er gekajakt en vanuit de kajak ziet ze in de verte walvissen opduiken. Dichterbij het ijs gekomen hoor je het zelfs knetteren, dat is de lucht die in het ijs opgesloten zat en die bij dooi vrij komt. Eeuwenoude luchtbelletjes. Toppunt van geluk hebben was de walvisexcursie die zij ’s avonds maakte. Dat kan natuurlijk omdat de dagen lang zijn en het licht in de avond nog mooier is. Stel je voor dat je druk bent met foto’s nemen omdat een ijsberg instort, er met veel spektakel en lawaai een stuk afbreekt, en dan tegelijk vlak achter je een walvis boven water komt! Bekijk de video die Ilse maakte hieronder.

Kulusuk
Zelf bezocht ik Oost-Groenland. Van IJsland vlieg je naar Kulusuk en ik stapte uit te midden van de vele spitse bergtoppen die Ilse vanuit de lucht heeft gezien. Ik ging een trektocht maken en vroeg me ongerust af waar we zouden gaan lopen. Was er wel ruimte om te lopen tussen die pieken? Die bleek er zeker te zijn, al was het terrein niet altijd even begaanbaar en waren de rivieren die we moesten doorsteken koud. Het weer was in ieder geval boven verwachting zonnig en de muggen, die er soms waren, hebben me niet gestoken. Na afloop kwamen we weer in Kulusuk. Net als Ilse verwonderde ik me over de plaats; hoe kan je daar leven? Vooral in de winter. Het is zo geweldig om een plek te bezoeken die je volkomen vreemd is. Ook mij gaf het bezoek aan de supermarkt een kijkje in het leven. Ook het piepkleine museum met voorwerpen uit het dagelijks leven is interessant. Vooral omdat de gids vertelt over het leven van haar moeder. Ruim vijftig jaar geleden trok die met haar ouders naar de jachtgronden en woonden ze in hutten, nu zit diezelfde vrouw achter haar laptop.

Helikoptervlucht
Hetzelfde gevoel kreeg Carla die het zuiden van Groenland bezocht. Vervreemding maakt zich meester van je. Je bent in een bijzondere en prachtige wereld. De helikoptervlucht die zij maakte was het allerbeste begin van een reis. Eén grote kick. Dan kom je in een verrassend mooi fjordenlandschap. Ook staat Zuid-Groenland bekend om de overblijfselen uit de Vikingtijd. Zoals Carla opmerkt trekt dat gegeven nu niet echt veel toeristen. Zelf leek haar het bezoek aan de nederzetting van de viking Erik de Rode zelfs slaapverwekkend, des te groter was de verrassing. Net als de overblijfselen van een kerk uit die tijd is de ligging overweldigend. Carla begreep gelijk dat dit de plaatsen waren waar de vikingen zich vestigden. Mooie beschutte baaien in rustgevende omgeving, de geschiedenis komt tot leven.

Blauwe ijsbergen
Tot slot is Carla de hoeveelheid ijs en ijsbergen het meest bijgebleven. Nog een prachtig fjord vaak vol met ijs. Je struikelt gewoon over de ijsbergen. Tijdens een wandeling door het dorp zie je op de achtergrond ijsschotsen in zee dobberen. Bij aankomst in Narsaq moest het bootje tussen de ijsbergen laveren om in de haven te komen. Typisch voor het zuiden is dat de ijsbergen veel blauwer zijn dan in andere delen van Groenland. Je blijft foto’s nemen. Zucht.

Daarom zeggen wij: ga naar Groenland!

Reisexpert

Andere landen, gewoonten en landschappen vind ik mateloos boeiend. Een geluksvogel ben ik, dat ik al zoveel heb gereisd. Dan werk ik ook nog bij Askja Reizen, waardoor ik het hele jaar met reizen bezig ben. Ik vind het heerlijk om te regelen, organiseren en te zorgen dat alles voor iedereen duidelijk is. Kortom, ben ik aan het werk, dan ben ik vrolijk.

Weet veel over: IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

18 Feb 2016 - Spitsbergen, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Gr

De meest eenzame plekken ter wereld

“De wereld van Askja is niet heel groot, wij kennen on Lees verder

14 Apr 2016 - Oost-Canada, IJsland, Nieuw-Zeeland, Australië, Al

De beste Askja plekken om walvissen te spotten

Het is iets wat je tenminste één keer in je le Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.