Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Noord-Spitsbergen met zeilschip Rembrandt van Rijn of Noorderlicht

Terug Bekijk samenvatting

Aan het einde van de lange Arctische winter zit het voorjaar al in de lucht. Hoewel het klimaat nog volop winters is (met sneeuw bedekte bergen en kustgebieden, met temperaturen van rond de -10 graden Celsius) zijn ook al veel pooldieren aanwezig. Het is nu de tijd om het poolgebied in zijn meest Arctische vorm te ontdekken en de spectaculaire landschappen te bewonderen. De zeilschepen Rembrandt van Rijn en Noorderlicht maken op verschillende data reizen naar het noordelijke deel van Spitsbergen, varierend van 8 tot 11 dagen. De schepen verschillen van elkaar en hebben beide hun eigen charme, route en reisduur. Er worden veschillende reizen naar Spitsbergen georganiseerd, varierend van speciale Ski en Zeil reizen in het vroege voorjaar tot wandelreizen in het voorjaar en in de herfst. 

Dag 1

Aankomst in Longyearbyen; afvaart in de middag

Onderstaand dagprogramma is een indicatief reisprogramma voor de 11-daagse reizen met de Rembrand van Rijn. De programma's voor de overige reizen sturen wij je graag op aanvraag toe!

Bij goed weer heb je uit het vliegtuig een fantastisch uitzicht op het zuiden van Spitsbergen tot de landing bij Longyearbyen, het startpunt van je vakantie naar Spitsbergen. Aan het einde van de middag ga je aan boord van het schip van je keuze en je zult pas in de avonduren vertrekken. Nadat je je intrek genomen hebt in je hut, heten de kapitein en zijn bemanning je welkom en vertellen je alles wat je moet weten over het leven aan boord. Na het diner worden de trossen losgegooid en glijdt het schip door het water van het Isfjord. De route voert ons langs de west- en noordkust van Spitsbergen en de kapitein zoekt samen met de reisleider de mooiste landingsplaatsen uit - voor zover weer en wind en ijsgang dat toelaten.

Bij gunstige wind worden de zeilen van de imposante driemaster gehesen, waarbij je onder leiding van de bemanning actief aan kunt meehelpen. We zeilen langs de schitterende kust met gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan het eiland zijn naam dankt. Het schip heeft natuurlijk ook een motor, zodat we ook bij ongunstige wind of windstilte ons volgende doel kunnen bereiken. Bij langere afstanden varen we ook 's nachts door, anders liggen we voor anker in de beschutting van een fjord.

Aan land maken we excursies naar overblijfselen uit verschillende perioden van de geschiedenis van Spitsbergen, bijvoorbeeld traanovens en graven bij oude walvisvaartstations, pelsjagershutten, weerstations en kolenmijnen. Maar ook bekende ontdekkingsreizigers zoals Roald Amundsen en Umberto Nobile hebben tijdens hun expedities sporen achtergelaten.

Voor de echte wandelliefhebbers is er af en toe ook een langere wandeling over de toendra of een kleine bergtocht naar een mooi uitzichtpunt. Maar meestal zijn we niet langer dan twee tot drie uur aan land.

In de toendra maken we grote kans rendieren en ook poolvossen van dichtbij te zien. Hoewel het broedseizoen eind augustus afgelopen is, zijn er altijd nog verschillende vogelsoorten te observeren. Op sommige plaatsen kunnen we walrussen tegenkomen. Robbensoorten zoals baardrobben of ringelrobben kunnen we overal verwachten. Uiteraard nemen we tijdens deze reizen naar Spitsbergen uitgebreid de tijd voor dierobservaties, zowel aan land als op zee.

We kunnen natuurlijk nooit een garantie geven, maar met een beetje geluk krijgen we ook walvissen te zien. In deze wateren komen vooral dwergvinvissen en beluga's voor maar ook de gewone vinvis. IJsberen kunnen overal opduiken, maar zijn niettegenstaande hun omvang moeilijk te ontdekken.

We varen diep de verschillende fjorden in naar fascinerende gletsjeruiteinden en midden door het afwisselende en wonderlijke arctische berglandschap. Eind augustus duikt de zon voor het eerst aan het eind van de poolzomer weer onder de horizon en zet land, hemel en zee in een prachtige, warme gloed. In september kan de eerste sneeuw het landschap met een witte deken bedekken.

Dag 2

Vogels, Poolvossen en grazende rendieren

We landen in Trygghamna en wandelen naar de Alkhornet, een hoge klif waar in de zomer vele zeevogels broeden. Onderaan de kliffen is een hol van Poolvossen en rendieren begrazen er, wanneer er nog niet teveel sneeuw is, de weelderig begroeide toendra.

Dag 3

Bevroren sporen in de tijd

We varen de Fuglefjorden binnen, met schitterende uitzichten op de Svitjodbreen en Birgerbukta. Hier broeden veel grote jagers maar we zien hier ook vaak ijsberen tussen en op de rotseilandjes.

In Birgerbukta bevinden zich de resten van 17e-eeuwse Baskische traanovens, gebruikt voor het uitkoken van de traanolie.

Later op de dag proberen we op Ytre Norskøya te landen, een eiland dat jarenlang als uitkijkpost voor Nederlandse walvisvaarders heeft gediend. We kunnen hier de historische route naar de 150 meter hoge top van het eiland, de Utkiken, nog steeds volgen. Aan de kust kunnen de resten van de 17e-eeuwse traanovens worden bekeken, samen met zo’n 200 graven. Op het eiland broeden veel vogels, zoals eidereenden en ganzen.

Dag 4

Gletsjers en geologie

De Raudfjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen, is een prachtige fjord die gedomineerd wordt door spectaculaire gletsjers. Het is een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en beluga’s en er is ook een goede kans op het spotten van IJsberen, bijvoorbeeld bij de Hamilton gletsjer.

Vanaf Ermaktangen, de kaap aan de ingang van de fjord, is er een mooi uitzicht over het ruige fjordlandschap.

Dag 5

De uitgestrekte toendra

Wanneer de ijscondities het toelaten maken we een landing op de Reindyrsflya, de grootste toendravlakte van Spitsbergen. Op deze uitgestrekte, vruchtbare vlakte komen veel rendieren voor maar er broeden ook veel waadvogels. In de kleine meertjes en aan de kust zien we vaak Roodkeelduikers en Koningseiders.

Dag 6

De levendige Liefdefjord

Wanneer de ijssituatie het toestaat bezoeken we de Liefdefjord en varen daar richting het bijna 5 kilometer brede front van de Monaco gletsjer.

De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

Wanneer er nog teveel ijs is nemen we een alternatieve route langs de westkust van Spitsbergen.

Dag 7

Het zingende eiland

In de ochtend proberen we landen op het eiland Fuglesangen, waar we tot dicht bij een kolonie van Kleine alken kunnen komen.

Je vakantie naar Spitsbergen is niet compleet zonder een bezoek aan één van de mooiste fjorden. Als het enigzins mogelijk is bezoeken we vandaag de Magdalenafjord, één van de mooiste fjorden van Spitsbergen en met veel indrukwekkende gletsjers. Tijdens een landing bekijken we de resten die 17e-eeuwse Engelse walvisjagers achtergelaten hebben. We kunnen hier op de puin hellingen van de bergen ook een aantal grote broedkolonies zien van de Kleine alk.

Dag 8

Arctische helden

We varen weer langs de westkust richting het zuiden, waar we de Kongs en Krossfjorden bezoeken. In het voorjaar, tot juni, zal het landschap nog sporen van de winter vertonen, met mogelijk nog fjordijs en de bergen bedekt met een dikke laag sneeuw. 

We bezoeken zo mogelijk ook historische plekken zoals Ny London, met de resten van een begin 20e-eeuwse marmergroeve maar ook de meest noordelijke nederzetting in de wereld, Ny Ålesund. Deze nederzetting was ooit een kolenmijn maar is sinds 1963, toen de mijn werd gesloten, een gerenommeerd poolonderzoekscentrum.

Ook bevindt zich hier een ankermast die gebruikt werd door poolreizigers Amundsen en Nobile, voor de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun luchtreizen naar de Noordpool.

De Krossfjord biedt ook spectaculaire landschappen met bergen en gletsjers. In het voorjaar zal het fjordijs nog zeker dicteren hoever we de fjorden binnen kunnen varen.

Dag 9

De koele kusten

In de Forlandsundet zoeken we naar Walrussen op een van de zandbanken en bezoeken we mogenlijk Fuglehuken, de ‘vogelhoek’ van Willem Barentsz, waar naast de vele zeevogels ook een van de meest noordelijke populaties van de Gewone zeehond te vinden is. Ook bevinden zich hier graven van 17e-eeuwse walvisvaarders en overblijfselen van de pelsjacht.

Dag 10

Vlakke toendra, kolosale bergen

We bereiken de Isfjord weer en varen daar naar Ymerbukta.

De Bohemanflya is een uitgestrekte toendra met zijn eigen vogelwereld (afhankelijk van de aanvang van de lente) en spectaculaire geologische formaties langs de kust.

Verder in het noordoosten bevinden zich de Ekmanfjorden en de spectaculaire berg Kolosseum, waar we in de buurt mogelijk een wandeling kunnen maken. Typerend voor dit gebied zijn de vele gletsjers die hier dichtbij of in de zee uitkomen.

Diep in de Isfjord, bij Gipsvika gaan we aan land bij de berg Templet. Het is een prachtig landschap met bijzonder geërodeerde bergen van sedimentair gesteenten dat zo’n 290 milj. jaar geleden gevormd werd.

Dag 11

Helemaal het einde: Longyearbyen

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. Je monstert af in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op je gemaakt hebben. Helaas komt hiermee een einde aan deze fantastische reis naar Spitsbergen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.