Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Actieve reis naar Spitsbergen, Basecamp expeditie

Terug Bekijk samenvatting

Een geweldige reis voor iedereen die op een sportieve manier Spitsbergen wil verkennen. Tijdens deze actieve reis naar Spitsbergen krijg je de mogelijkheid om te wandelen, om te sneeuwschoenwandelen, kajakken en je leert perfecte foto's te maken van de arctische flora en fauna. Alle activiteiten zijn bij de reissom inbegrepen. Je vaart zo ver mogelijk naar het noorden van Spitsbergen richting het pakijs. Langs dezelfde plek waar onze landgenoot Willem Barentsz in de 16e eeuw land in zicht kreeg en zo, op zoek naar een doorvaart over de Noordpool, Spitsbergen ontdekte. Je vaart langs een kust met ruige bergen, magnifieke fjorden en indrukwekkende ijsmassa's. We komen op de geliefde plekken voor zeehonden, walvissen en vaak ook ijsberen. Mogelijk bezoeken we ook de Liefdefjord, typisch ijsberengebied. Als we dit fjord wegens ijsgang niet kunnen bezoeken wijken we uit naar één van de andere fjorden om van je Spitsbergen vakantie een onvergetelijk avontuur te maken. 

Dag 1

Een Arctisch dorp

Aangeland in Longyearbyen, het startpunt van je vakantie naar Spitsbergen en het administratieve centrum op het grootste eiland van de archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.

Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 2

De route naar Raudfjorden

Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen.

Dag 3

De magnifieke Monaco gletsjer

Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar richting de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden drieteenmeeuwen, maar ook beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

De Liefdefjord is ijsberen gebied en dit bijzondere roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord. Wanneer de fjord vanwege het ijs of weersomstandigheden niet toegankelijk is wordt uitgeweken naar een alternatieve route langs de westkust.

Dag 4

De hoogtepunten van Hinlopen

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen.

We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen.

Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we mogelijk hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen. Wanneer de ijssituatie onze doorgang door de Hinlopenstraat verhindert wordt er een alternatieve route genomen. Welke dat zal worden wordt ter plaatse bepaalt, er wordt uiteraard op gelet dat je tijdens deze Spitsbergen reis geen twee keer op dezelfde plek aanmeert.

Dag 5

Het noordelijke gevoel

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met walrussen en ivoormeeuwen.

Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de ijsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

Dag 6

Naar de rand

Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs terwijl we blijven uitkijken naar ijsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis.

Ongeveer 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat naar de Spitsbergen Bank waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen (waar koud, voedselrijk water omhoogkomt).

Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.

Dag 7

Rendieren, Poolvossen en grote aantallen zeevogels

Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig rendieren en poolvossen.

Dag 8

Helemaal het einde: Longyearbyen

In de nacht arriveren we in Longyearbyen en na het ontbijt ga je weer van boord. Hiermee is er een einde gekomen aan je fantastische reis naar Spitsbergen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.