Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 17 Dagen

X Op en top Noorwegen - 17 dagen (oud)

Terug Bekijk samenvatting

Deze Noorwegen rondreis staat in het teken van de indrukwekkende natuur die het zuidelijke deel van Noorwegen te bieden heeft: de hoogvlakte Hardangervidda, het hooggebergte van nationaal park Jotunheimen en het fjordengebied. De reis is zo opgebouwd dat je meerdere nachten op één plek verblijft in een comfortabel huisje of appartement. Daarmee is het ook een zeer kindvriendelijke reis. Je hebt genoeg tijd om de omgeving te ontdekken. De overtochten tussen Eemshaven en Kristiansand zijn op de heen- en terugreis inbegrepen.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Holland Norway Lines (LG)

Ferryovertocht van Eemshaven naar Kristiansand

Je Noorwegen vakantie begint met een overtocht van Eemshaven, ten noorden van Groningen, naar Kristiansand met de cruiseferry van Holland Norway Lines. De boot vertrekt om 15.30 uur en je overnacht aan boord.

Dag 2 (ca. 290 km)

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Door het Setesdal naar Rauland

Rond 10.00 uur komt de ferry aan in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen. Na aankomst ga je op weg naar Rauland, aan de zuidkant van het nationaal park Hardangervidda. De rit gaat door het Setesdal met heuvels, meren en vele bossen. In het noorden van de vallei rijd je geleidelijk de bergen in. Je slaapt drie nachten in een huisje in de omgeving van Rauland. 

Dag 3

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Omgeving Rauland

Rauland wordt omgeven door een prachtige natuur en geniet je van het mooie vergezicht vanaf je huisje. Je kijkt uit op het nationaal park Hardangervidda, een van de grootste bergplateaus van Europa. In de directe omgeving van je huisje vind je diverse gemarkeerde wandelpaden. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en de omgeving te verkennen. Op het uitgestrekte bergmeer Møsvatn worden in de zomermaanden boottochten georganiseerd naar de rand van de Hardangervidda. Kanoën en vissen kan op en in een van de vele bergmeren. 

Dag 4

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Gaustatoppen, kabelbaan Krossobanen

Ten noordoosten van Rauland ligt de plaats Rjukan in het smalle Vestfjorddalen en is omgeven door steile bergen. In de voormalige waterkrachtcentrale Vemork vind je een interessant museum met onder andere een tentoonstelling over de rol van de centrale in de Tweede Wereldoorlog. Net buiten Rjukan vind je de kabelbaan Krossobanen waarmee je een rit maakt naar de top van de berg Gvepseborg (890 meter), een prima startpunt voor wandelingen. Ook dichtbij Rjukan vind je de hoogste berg van de regio Telemark, de Gaustatoppen. Het is een van de mooiste bergen van Noorwegen met een hoogte van 1.883 meter hoog. Maak een wandeling naar de top en bij helder weer kan je ontzettend ver weg kijken.

Dag 5 (ca. 295 km)

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Rit naar Beitostølen

Vandaag ga je op weg naar het bergdorp Beitostølen. Je rijdt door bergen en valleien richt het nationaal park Jotunheimen. Je slaapt de komende vier nachten in een appartement in het centrum van Beitostølen.

Dag 6

Accommodatie: appartement Stølstunet

Wandelen in nationaal park Jotunheimen

Beitostølen wordt ook wel de poort naar het Jotunheimen gebergte genoemd en in de zomer worden er diverse activiteiten georganiseerd. Ca. elf km ten noorden van het dorp ligt het startpunt voor een wandeling naar de top van berg Bitihorn. Op de top heb je een panoramisch uitzicht op het Jotunheimen gebergte. Wandelingen in het nationaal park Jotunheimen starten vaak vanuit Gjendesheim. Een aanrader is een dagwandeling over de bergrug Besseggen die je combineert met een boottocht terug naar Gjendesheim over het Gjende meer of andersom.

Dag 7

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Wandelen in nationaal park Jotunheimen of omgeving Beitostølen

Bij het VVV-kantoor in het centrum van Beitostølen, naast het Bergo Hotel, zijn wandelkaarten verkrijgbaar voor meer wandelingen in het nationaal park Jotunheimen en de directe omgeving van Beitostølen. Een mooie tocht met de auto maak je over de hoogvlakte Valdresfly of in de zomermaanden de Slettefjellsvegen, met onderweg diverse uitkijkpunten. Vanaf de weg over de Valdresflye starten ook diverse wandelingen.

Dag 8

Accommodatie: appartement Stølstunet (LG)

Vrije dag in de traditierijke regio Valdres

Ten zuiden van Beitostølen ligt de traditierijke regio Valdres. In Fagernes staat het Valdres Folkemuseum op het schiereiland Storøya en is met 93 gebouwen en 17.000 voorwerpen een groot openlucht- en streekmuseum. In Valdres zijn maar liefst 6 interessante staafkerken te vinden, waaronder in de plaatsen Lomen, Heddalen en Hegge. De staafkerk van Lomen ligt ten zuiden van Beitostølen aan de E16 en dateert van het eind van de 12de eeuw. De staafkerk werd tot 1914 gebruikt en staat in een mooie landelijke omgeving.

Dag 9 (ca. 210 km)

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Rit naar Myrkdalen

De rit van vandaag gaat naar Myrkdalen. Onderweg rijd je door diverse lange tunnels waaronder de 24 km lange Lærdaltunnel. Wanneer je Aurland bereikt hebt is het een aanrader om een stuk van de Aurlandsvegen te volgen naar het uitzichtpunt Stegastein. Hier geniet je van een prachtig uitzicht op het Aurlandsfjord. Je kunt er ook voor kiezen om niet de Lærdaltunnel te nemen maar de oude bergweg tussen Lærdal en Aurland, de Aurlandsvegen. Deze weg is geopend tussen juni en half oktober en wordt ook wel de ‘sneeuwweg’ genoemd omdat in de zomer de sneeuw vaak nog langs de weg ligt. Je komt dan ook langs het uitzichtpunt Stegastein. Via Flåm rijd je verder naar Myrkdalen waar je de komende vier nachten verblijft.

Dag 10

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

'Noorwegen in een notendop'

Myrkdalen ligt zeer centraal in het fjordengebied en ideaal om diverse leuke uitstapjes te maken. Zo is het een aanrader om de excursie ‘Noorwegen in een notendop’ te maken. Je rijdt naar Voss waar je op de trein stapt naar het bergstation Myrdal voor de overstap op de Flåmsbanen naar Flåm. De Flåmsbanen is één van de steilste spoorlijnen van Europa. Over een route van 20 km wordt een hoogteverschil van 864 meter overbrugd. Het plaatsje Flåm ligt aan het Aurlandsfjord waar je vervolgens aan boord gaat van een boot die door het Aurlandsfjord en Nærøyfjord vaart naar Gudvangen. Je wordt vanuit Gudvangen per bus terug gebracht naar Voss. Andere activiteiten die je in de omgeving van Myrkdalen kunt ondernemen zijn raften, klauteren in het klimpark en paardrijden. 

Dag 11

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Sognefjord

Op korte rijafstand van Myrkdalen ligt het Sognefjord. Via een mooie route over de bergpas Vikafjell bereik je het Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen met een lengte van 206 kilometer landinwaarts. Vanaf Balestrand vertakt het fjord in allerlei richtingen en deze zijarmen staan bekend om hun grote schoonheid. Een aantal voorbeelden zijn het Lustrafjord in het noorden en het Nærøyfjord in het zuiden. Langs de noordkant van het fjord maak je een mooie tocht langs dorpjes en fruitboomgaarden.

Dag 12

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Dagtocht naar Bergen

Vanuit Myrkdalen is een dagtocht naar de havenstad Bergen een aanrader. Je kunt de trein nemen of met de auto gaan. Bergen ligt op ca. 2 uur rijden vanaf Myrkdalen. Of neem vanaf Voss de trein die in maximaal 1,5 uur naar Bergen rijdt. Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Het is een levendige universiteitsstad met een interessant cultureel leven, veel musea en bezienswaardigheden. Op de wereldberoemde Bryggenkade staan oude gekleurde handelshuizen, door Duitse Hanzehandelaren gebouwd. Tegenwoordig vind je er gezellige cafés, goede restaurants en souvenirwinkeltjes. De altijd drukke vismarkt ligt op de kop van de haven en vormt het hart van Bergen. Hier koop je de heerlijkste vis, vers vanaf de vissersboten die de haven aandoen.

Dag 13 (ca. 330 km)

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Rit naar Oanes, Lysefjord

Je rijdt langs de Hardangerfjord en over de nationale toeristische weg Ryfylkevegen naar het Lysefjord. Onderweg passeer je mooie watervallen waaronder de Låtefossen. Je verblijft drie nachten in een huisje aan het Lysefjord.

Dag 14

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Wandeling naar Preikestolen

Op 15 kilometer vanaf je huisje ligt het startpunt van de wandeling naar de Preikestolen. Ons advies is om vroeg aan de wandeling te beginnen zodat je voor de drukte bij de rots bent. Of aan het begin van de avond wanneer in de zomermaanden de zon pas heel laat ondergaat. De tocht is 4 kilometer lang en kent een aantal beklimmingen. Na 2 uur is het genieten van het uitzicht op het Lysefjord en de omliggende bergen. De gehele wandeling neemt ongeveer 5 uur in beslag.

Dag 15

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Boottocht op het Lysefjord, bezoek aan Stavanger

Huur een bootje en ga het Lysefjord verkennen. Vanaf het water is het genieten van de steile bergwanden die loodrecht uit het water omhoog rijzen, de vele watervallen, de boerderijen die tegen de steile hellingen aan liggen en de zeehonden. Bij helder weer zie je ook de rots Preikestolen boven het fjord uitsteken. Een van de mooiste zandstranden van Noorwegen bezoeken? Ten zuiden van Stavanger ligt het witte zandstrand van Sola met helder blauw water. Ideaal om te vertoeven op een prachtige zomerdag of om een strandwandeling te maken. Een bezoek aan Stavanger is ook zeker een aanrader. De stad staat bekend als de Oliehoofdstad van Noorwegen, te danken aan de oliewinning voor de kust van Stavanger. Interessant is het Norsk Oljemuseum over de olie en gaswinning. Maak een wandeling door het oude stadsdeel, Gamle Stavanger, met witgeschilderde huisjes en kromme omhooglopende straatjes. In de haven vind je diverse gezellige cafés en restaurants en waar het in de zomer heerlijk vertoeven is. Vanaf Stavanger worden ook diverse boottochten op het Lysefjord georganiseerd.

Dag 16 (ca. 230 km)

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Holland Norway Lines (LG)

Ferryovertocht van Kristiansand naar Eemshaven

Vandaag rijd je naar Kristiansand waar je in de middag aan boord gaat van de ferry van Holland Norway Lines naar Eemshaven. De boot vertrekt om 15.30 uur. Je overnacht aan boord van de ferry. 

Dag 17

Aankomst Eemshaven, terugreis naar huis

De boot komt om ca. 09.30 uur aan in Eemshaven waarna je de weg vervolgt naar huis.


N.B. In het voor- en naseizoen, grofweg buiten de maanden juni, juli en augustus, kan het weer van invloed zijn op de bereikbaarheid van bepaalde attracties en op de reisduur van bepaalde trajecten. In dat geval kan het voorkomen dat reizigers bovengenoemd dagprogramma enigszins moeten aanpassen. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.