Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 18 Dagen

Hoogtepunten van Noorwegen

Terug Bekijk samenvatting

Tijdens deze rondreis Noorwegen ontdek je de hoogtepunten van zuidelijk Noorwegen: indrukwekkende fjorden, uitgestrekte hoogvlaktes, ruige hooggebergtes en gletsjers. Je reist met je eigen auto en de overtochten met de veerboot naar Stavanger en vanaf Oslo zijn al voor je geboekt. Je verblijft in huisjes en appartementen midden in de prachtige natuur van Noorwegen.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord ferry Fjord Line (LG)

Ferry van Hirtshals naar Stavanger

Je rijdt naar Hirtshals in de top van Denemarken waar je aan boord gaat van de ferry van Fjord Line naar Stavanger. De boot vertrekt om 20.00 uur en je overnacht aan boord in een binnen- of buitenhut.

Dag 2 (ca. 50 km)

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Aankomst in Stavanger, naar Oanes aan het Lysefjord

Om 6.30 uur in de ochtend komt de ferry aan in Stavanger. Voordat je naar je huisje aan het Lysefjord rijdt heb je voldoende tijd om het stadje Stavanger te bezoeken. De komende drie nachten verblijf je in een huisje aan het Lysefjord.

Dag 3

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Wandeling naar de Preikestolen

Op ca. 15 kilometer van je huisje ligt het startpunt voor de wandeling naar de Preikestolen, een uitstekende rots boven het Lysefjord. De wandeling duurt in totaal ongeveer 4 uur. In de zomermaanden kan het erg druk zijn op de route naar de Preikestolen, begin daarom de wandeling vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. 

Dag 4

Accommodatie: huisje Lysefjord Hyttegrend (LG)

Vrije dag aan het Lysefjord of wandeling Kjeråg

Vandaag is er tijd voor ontspanning aan of op het Lysefjord. Huur een bootje en maak een tocht op het fjord. Of ga je liever mee met de ferry naar het eind van het Lysefjord? Je kunt dan bij helder weer de Preikestolen hoog boven je zien. Voor de geoefende wandelaar is de wandeling naar Kjeråg een aanrader. Het startpunt van de wandeling ligt aan het einde van het Lysefjord en de tocht duurt in totaal ongeveer 8 uur. Het is een pittige wandeling met een aantal steile stukken. 

Dag 5 (ca. 330 km)

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Via het Hardangerfjord naar Myrkdalen

Je trekt door het fjordengebied naar Myrkdalen. Je neemt een aantal ferry’s en rijdt langs mooie watervallen. In het plaatsje Sand is een zalmstudio met een zalmladder aangelegd in de zalmrivier de Suldalslågen, een bezoek zeker waard. Langs het Hardangerfjord rijd je door fruitboomgaarden en koop je het heerlijkste verse fruit. Je overnacht drie nachten in de omgeving van Myrkdalen in een appartement.

Dag 6

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Dagtocht naar Bergen

Myrkdalen ligt zeer centraal in het fjordengebied en er zijn veel uitstapjes mogelijk. Met de trein vanaf Voss ben je in ruim een uur in het centrum van de hanzestad Bergen. Hier bezoek je de kleurrijke Bryggekade, struin je door de smalle straatjes en bezoek je een van de vele museu. Vergeet ook niet de Fløibanen te nemen voor een panoramisch uitzicht op de stad.

Dag 7

Accommodatie: appartement Myrkdalen Fjellandsby (LG)

Treinrit Flåmsbanen en boottocht op het Aurlandsfjord of Sognefjord

Vanuit Voss kan je deelnemen aan de excursie 'Noorwegen in een notendop'. In Voss stap je op de trein naar Myrdal waar je met de Flåmsbanen afdaalt naar het Aurlandsfjord. In Flåm stap je aan boord van de boot voor een tocht op het Aurlands- en Nærøyfjord, het smalste fjord van Noorwegen. Vanaf Gudvangen reis je met de bus weer terug naar Voss. Een excursie waarbij de hoogtepunten van de Noorse natuur goed zichtbaar zijn. Vanuit Myrkdalen rijd je ook heel gemakkelijk via de bergpas Vikafjell naar het plaatsje Vik aan het Sognefjord. Bezoek de staafkerk of maak een boottocht op het fjord.

Dag 8 (ca. 305 km)

Accommodatie: appartement Stranda (LG)

Rit naar Stranda

Na het ontbijt ga je op weg naar Stranda. De route gaat over de Vikafljell naar het Sognefjord die je vervolgens per ferry oversteekt naar Vangsnes. Je vervolgt de reis langs de uitlopers van de ijskap Jostedalsbreen. Maak zeker een stop bij de gletsjertong Bøyabreen, je ziet het ijs vanaf de weg al liggen. Gaat de reis voorspoedig en heb je tijd over? Rijd dan bij het Nordfjord het Briksdal in, een prachtig dal met aan het einde de gletsjertong Briksdal. Je verblijft drie nachten in de omgeving van Stranda. 

Dag 9

Accommodatie: appartement Stranda (LG)

Dagtocht naar het Geirangerfjord

Een mooie dagtocht met de auto maak je naar het Geirangerfjord. Je rijdt naar Hellesylt waar je de autoferry neemt naar Geiranger. Het is een populaire ferry en daarom moet je ferry vooraf reserveren. Tijdens de overtocht heb je zicht op de steile bergen, vele grote watervallen en zomerboerderijen. Ten zuiden van Geiranger kan je de tolweg nemen naar het uitzichtpunt Dalsnibba om te genieten van een panoramisch uitzicht op het fjord en de omliggende bergen. Voor de terugreis naar Stranda rijd je ten noorden van Geiranger over de 'Eagle's road'. 

Dag 10

Accommodatie: appartement Stranda (LG)

Jugendstil stad Ålesund of dagtocht naar de Atlantische route

De stad Ålesund ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Stranda. Een compacte stad die gemakkelijk te voet te ontdekken is. Bezoek het Jugendstil museum in het oude apothekers gebouw of beklim de trappen naar de top van de berg Aksla voor een mooi uitzicht op de stad en zee. Ten westen van de stad ligt het aquarium Atlanterhavsparken, een leuk uitstapje wanneer je met kinderen reist. Ben je een vogelliefhebber? Dan kan je vanaf Ålesund een boottocht maken naar het vogeleiland Runde.

Of maak je liever een dagtocht naar de Atlantische route? Onderweg neem je de ferry over het Moldefjord waarbij je mooie uitzichten hebt op de Romsdalsalpen. Ten noorden van de stad Molde ligt het uitkijkpunt Varden waar je een panoramisch uitzicht hebt op de stad en het fjord. Bij helder weer kan je zelfs de oceaan zien liggen. Vanaf Farstad rijd je over de boogbruggen van de Atlantische route van eiland naar eiland. De weg is 8,3 km lang en gaat over scheren en eilanden, die verbonden zijn met acht bruggen. Je komt uit op het eiland Averøy, waar een prachtige staafkerk te bezichtigen is.

Dag 11 (ca. 285 km)

Accommodatie: appartement Riddertunet (LG)

Rit naar Beitostølen

Via de bergpas Trollstigen, waarbij je vanaf de top een spectaculair uitzicht hebt op het dal, en het ruige Romsdal met steile bergen en watervallen rijd je naar Beitostølen. Je verblijft drie nachten in een appartement in het bergdorp Beitostølen, aan de rand van het nationaal park Jotunheimen.

Dag 12

Accommodatie: appartement Riddertunet (LG)

Wandelen in het nationaal park Jotunheimen

Beitostølen ligt op zeer korte afstand van het nationaal park Jotunheimen, waar de hoogste bergen van Noorwegen te vinden zijn. Er zijn veel gemarkeerde wandelpaden en tijdens het wandelen geniet je van de mooiste uitzichten. Erg populair is de wandeling over de bergrug Besseggen waar je in totaal ongeveer 8 tot 10 uur voor onderweg bent. Kortere wandelingen zijn er ook naar andere bergtoppen. Vergeet dus zeker niet je wandelschoenen!

Dag 13

Accommodatie: appartement Riddertunet (LG)

Regio Valdres met staafkerken ontdekken

Maak vandaag een rondrit door de regio Valdres. Rijd bij helder weer de hooglandroute Slettefjellvegen, op het hoogste punt heb je uitzicht op de bergen Jotunheimen en kun je ontzettend ver weg kijken. De weg eindigt in het dal van de regio Valdres waar diverse mooie staafkerken te bewonderen zijn. In Fagernes staat een interessant openluchtmuseum.

Dag 14 (ca. 295 km)

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Rit naar Rauland

Voor de laatste nachten in Noorwegen rijd je naar de omgeving van Rauland, aan de rand van het N.P. Hardangervidda. De route gaat over bergen en door valleien. Je slaapt drie nachten in een huisje in Vierli.

Dag 15

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Omgeving Rauland

Rauland wordt omgeven door een prachtige natuur en geniet je van het mooie vergezicht vanaf je huisje. Je kijkt uit op het nationaal park Hardangervidda, een van de grootste bergplateaus van Europa. In de directe omgeving van je huisje vind je diverse gemarkeerde wandelpaden. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en de omgeving te verkennen. Op het uitgestrekte bergmeer Møsvatn worden in de zomermaanden boottochten georganiseerd naar de rand van de Hardangervidda. Kanoën en vissen kan op en in een van de vele bergmeren. 

Dag 16

Accommodatie: huisje Vierli Hyttegrend (LG)

Gaustatoppen en kabelbaan Krossobanen in Rjukan

Ten noordoosten van Rauland ligt de plaats Rjukan in het smalle Vestfjorddalen en is omgeven door steile bergen. In de voormalige waterkrachtcentrale Vemork vind je een interessant museum met onder andere een tentoonstelling over de rol van de centrale in de Tweede Wereldoorlog. Net buiten Rjukan vind je de kabelbaan Krossobanen waarmee je een rit maakt naar de top van de berg Gvepseborg (890 meter), een prima startpunt voor wandelingen op de hoogvlakte van de Hardangervidda. Ook dichtbij Rjukan vind je de hoogste berg van de regio Telemark, de Gaustatoppen. Het is een van de mooiste bergen van Noorwegen met een hoogte van 1.883 meter hoog. Maak een wandeling naar de top en bij helder weer kan je ontzettend ver weg kijken.

Dag 17 (ca. 215 km)

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord ferry Color Line (LG)

Ferry van Oslo naar Kiel

In de ochtend ga je op weg naar Oslo waar je vroeg in de middag aan boord gaat van de cruiseferry van de Color Line. Om 14.00 vertrekt de ferry en je overnacht aan boord.

Dag 18

Aankomst Kiel, terugreis naar huis

Je komt rond 10.00 uur aan in Kiel waarna je de reis voortzet naar huis.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.