Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 10 Dagen

Puur IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Een prachtige rondreis langs de zuidkust van IJsland én naar de Westman eilanden. Genieten van de natuur in een rustige tempo, met korte rijafstanden. We hebben geprobeerd op duurzaamheid te letten en vooral om een heel leuke en verrassende reis te ontwikkelen. Je verblijft zo veel mogelijk in duurzame hotels en een paar nachten in een vakantiehuisje. Een bijzondere IJsland rondreis, met de geiser, gletsjers, het ijsbergenmeer en vulkanisme op Westmaneiland Heimaey.   

Dag 1 (ca. 60 km)

Vlucht naar IJsland, rondrit over Reykjanes en naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad van IJsland Reykjavík, waar je overnacht. Als je een late aankomst hebt op IJsland kun je ook in de omgeving van de luchthaven verblijven zodat je niet zo ver meer hoeft te rijden. 

Dag 2 (ca. 295 km)

Langs de zuidkust naar Skaftafell

Tijdens je rit langs de zuidkust heb je een mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Je rijdt langs de waterval Seljalandsfoss: met enig geklauter kun je achter de waterval langs lopen. Na dwars door zwarte zandvlaktes gereden te hebben kun je naar de voet van een gletsjertong rijden. Op de route tot aan het dorpje Vík liggen vervolgens nog een aantal vogelrotsen, waarbij je zeker Dýrholaey niet mag overslaan. Tot begin augustus tref je hier grote aantallen papegaaiduikers aan (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen). Na een landschap van met mos begroeide eeuwenoude lava rijd je door een immense spoelzandvlakte, ontstaan door uitbarstingen van vulkanen onder de gletsjer. Je verblijft twee nachten in de omgeving van Skaftafell/Höfn.

Dag 3 (ca. 250 km)

Skaftafell en ijsbergenmeer

Vandaag is er tijd om de omgeving te bekijken. Natuurlijk rijd je naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier met een zodiac of amfibievoertuig het water opgaan maar het is ook mogelijk om een kajaktocht maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken en dit heeft minder impact op het milieu. Een andere optionele excursie is naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat van half mei tot half augustus het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere zeevogels. Veel mensen vinden de excursie naar Ingólfshöfdi de leukste excursie van IJsland! Als je voldoende tijd hebt, kun je nog een wandeling maken in Nationaal Park Skaftafell. Dit is een ideaal, bloemrijk gebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met grasdak of verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust. Tot slot rijd je weer naar je hotel. 

Dag 4 (ca. 200 km)

Ferry naar de Westman eilanden

Je rijdt dezelfde weg terug langs de zuidkust. Het plaatsje Skógar is vooral bekend om de grote waterval Skógafoss, die 60 meter loodrecht naar beneden valt. Ook hoger in de rivier liggen prachtige watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Er is in Skógar ook een museum, dat een goed beeld geeft van hoe de IJslanders leefden in het begin van de 20e eeuw. Tussen Skogar en Hvolsvöllur ligt het plaatsje Bakki. Hier neem je de ferry naar de Westman eilanden. De overtocht duurt ongeveer 35 minuten. Het grootste eiland is Heimaey. Het is ook meteen het enige bewoonde Westmaneiland. De vulkaan, die midden op het eiland staat, heeft een verhaal. De doodgewaande Helgafjell barstte in 1973 totaal onverwacht uit en spuwde een groot deel van de stad onder. De bevolking werd geëvacueerd, gelukkig overleefde iedereen de natuurramp. De lava is vandaag nog altijd duidelijk zichtbaar, fascinerend om te zien hoe de bevolking hier leeft, in harmonie met de natuur. Het eiland is niet heel groot en kan grotendeels te voet worden bekeken.

Dag 5

Westman eilanden

Je hebt een hele dag de tijd om Heimaey te ontdekken. Je kunt een wandeling maken, bijvoorbeeld naar de vulkaan Eldfell, de uiterste punt waar veel vogels leven of een boottocht rondom het eiland om de vele vogels te zien en de stijle rotsen en kliffen. Aan de voet van de vulkaan Eldfell vind je het vulkaanmuseum Eldheimar, echt een bezoek waard! 

Dag 6 (ca. 100 km)

Ferry terug naar de zuidkust naar vakantiehuisje

Met de ferry ga je terug naar de zuidkust. Je rijdt naar het gebied van de gouden cirkel. In Selfoss zijn er supermarkten om inkopen te doen voor het verblijf in het vakantiehuisje. Als je nog genoeg tijd hebt raden wij aan een mooie wandeling te maken.

Ten zuiden van het meer Thingvallavatn ligt het Hengill gebergte, een gebied dat bruist van de energie. Het is een uitgangspunt voor enkele korte wandelingen in het Hengill gebergte. Het gebied kenmerkt zich door de groene bergen die doorsneden worden door tientallen stroompjes en watervallen en hier en daar zie je de kleurrijke bodem pruttelen en stomen.

Vanuit Hveragerdi kan je aan de zuidkant van het Hengill gebergte wandelen. In ongeveer een uur loop je, berg op, naar een warme beek waar je in kunt badderen.

Overnachting in vakantiehuisje voor drie nachten in de omgeving van Selfoss/Laugarvatn.

Dag 7

Gouden cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir

De gouden cirkel is het bekendste gebied op IJsland. Het bevat de hoogtepunten Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Omdat het niet ver van Reykjavík ligt is het ook een deel van IJsland waar veel toerisme is. Je kunt het beste genieten van deze hoogtepunten tijdens de rustige momenten van de dag, zo vroeg of zo laat mogelijk. 

Thingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na het bezoek aan Thingvellir rijd je naar Laugarvatn. Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan het stoombad Laugarvatn Fontana Spa. Nadat je helemaal ontspannen bent rijd je naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied van IJsland. Hier kan je je vergapen aan de geiser Strokkur, die wel tot 20 meter hoog de lucht inspuit. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt een paar kilometer verder dan Geysir. Hier valt een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden, wat een bijzonder spectaculair gezicht is. 

Dag 8

Thjórsárdalur

Het Thjórsárdalur ligt ten oosten van de gouden cirkel, een stukje het binnenland in. Hier is onder andere de mooie waterval Hjalparfoss en Stöng, een overkapte fundering van een boerderij uit de sagatijd. In dit, nog redelijk, onontdekte stukje van IJsland, is een dal met mooie rotsformaties en watervallen. De waterval Gjáinfoss is zeker de mooiste van dit sprookjesachtige dal.  

Dag 9

Naar Reykjavík

Je rijdt terug naar Reykjavík. Reykjavík heeft een levendig centrum met zowel souvenirwinkels met prachtige wolproducten als de meest moderne boetieks, restaurants en cafés. De winkelstraat Laugavegur en haar zijstraten ogen zeer gemoedelijk en na alle mooie natuur van deze reis is het leuk om deze bruisende sfeer te proeven.  Wanneer je het shoppen moe bent is een bezoek aan één van de vele buitenzwembaden van Reykjavík een goede plek om IJslanders te ontmoeten. Er zijn ook een aantal excursies vanuit Reykjavík te maken, zoals een walvissafari. 

Dag 10

Naar de luchthaven, auto inleveren en vlucht terug met Icelandair

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.