Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 10 Dagen

Op en top IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Een bijzondere IJsland reis met verblijf in hotels met meer luxe. Overdag de natuur in en 's avonds ontspannen in comfort, op de meest gunstige en mooie locaties. In tien dagen volg je de hele ringweg van IJsland. Je maakt kennis met de veelzijdige en indrukwekkende natuur: door weer en wind gevormde landschappen met borrelde modderpoelen en zwavelbronnen, walvissen, diepe fjorden, gletsjers en watervallen. Maar ook de heerlijke frisse lucht op IJsland, het lekkere eten en de vriendelijke mensen vormen een belangrijk onderdeel van je reis.

Dag 1 (ca. 150 km)

Vlucht naar IJsland, auto ophalen en naar Borgarnes of Husafell

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je huurauto staat klaar op het vliegveld, waarna je naar de omgeving van Borgarnes rijdt of verder naar het dal van Reykholt. Je IJsland vakantie begint met twee overnachtingen in Borgarnes of Husafell.

Dag 2 (ca. 350 km)

Schiereiland Snaefellsnes

Je hebt de hele dag de tijd voor het schiereiland Snæfellsnes. Wandel langs de kust, rijd over de bergrug van zuid naar noord en bij helder weer zie je de witte top van de gletsjer op de vulkaan Snaefellsjökull. Een aanrader is de wandeling van Arnarstapi naar Hella en terug, langs ruige kust met nestelende vogels op de kliffen. Ook verder langs de kust zijn er volop wandelmogelijkheden. Natuurlijk ga je zeehonden spotten en rijd je door de lavavelden. Je blijft fotograferen. 

Dag 3 (ca. 350 km)

Via het Skagafjördur naar het stadje Akureyri

Vandaag kan je de dag beginnen met het Reykholtsdal, waar je even ten oosten van Reykholt de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss kunt bewonderen. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek hoe de grond borrelt en spuit! Er is hier ook een warm bad: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer.

Je rijdt naar het gebied rond de Skagafjördur, dat bekend is omdat er IJslandse paarden gefokt worden. Net ten noorden van Varmahlid ligt het museum Glaumbaer. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar de tijd stil heeft gestaan en je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. We rijden verder naar Akureyri, de tweede stad na Reykjavík. Een stuk kleiner, maar erg gezellig. Je overnacht twee nachten in Akureyri.

Dag 4 (ca. 225 km)

Húsavík, eventueel walvisexcursie vulkanisme bij Mývatn

Je hebt de hele dag in Noord-IJsland. Wij raden aan om het stadje Húsavík te bezoeken, dé plaats voor een walvisexcursie. Zorg dat je genoeg tijd over hebt voor het vulkanische gebied rond Mývatn. Bezoek het lava-labyrinth Dimmuborgir, wandel naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water) en kijk je ogen uit bij de dampende en kokende bronnen van Námaskard. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Als je wilt ontspannen raden we het Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard. De overnachting is weer in Akureyri.

Excursietip: 
Walvis spotten vanuit Husavík

Dag 5 (ca. 250 km)

Door de Oostfjorden naar Egilsstadir

’s Morgens rijd je langs Mývatn en als je gister ergens niet aan toe gekomen bent, kun je dat nu nog bezoeken. Daarna rijd je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar Oost-IJsland. Een aanrader is om de afslag te nemen naar de Dettifoss waterval, één van de krachtigste en absoluut de indrukwekkendste waterval van IJsland. Je rijdt weer terug naar de ringweg en vervolgt de weg richting Egilsstadir. Egilsstadir is de belangrijkste plaats in Oost-IJsland. Toch wonen er maar ongeveer 2500 mensen en is het pas vanaf 1950 uitgegroeid tot een administratief centrum voor de regio. Overnachting in de omgeving van Egilsstadir.

Dag 6 (ca. 450 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlon

Via de fjordenroute rijd je richting het zuiden en kom je in de omgeving die gedomineerd wordt door gletsjers. De grootste is de Vatnajökull gletsjer. Als je daar langs rijdt zie je al snel gletsjertongen liggen en bedenk dan dat je nog alleen nog maar de rand van deze ijskap ziet. Je bezoekt het indrukwekkende gletsjermeer Jökulsárlón, waarin ijsbergen ronddrijven. Eén van de hoogtepunten van je IJsland vakantie. Twee nachten verblijf je in de omgeving van  het ijsbergenmeer of Skaftafell. 

Dag 7 (ca. 200 km)

Skaftafell Nationaal Park, eventueel gletsjerwandeling of vogelexcursie Ingólfshöfdi

Het Nationaal Park Skaftafell is gelegen aan de voet van de gletsjer Vatnajökull. Dit is een wandelparadijs. Er zijn een aantal zeer duidelijk gemarkeerde wandelingen, vaak langs gletsjertongen en met prachtig uitzicht op zowel ijzige massa’s als op de spoelzandvlaktes bij zee. Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Hier kun je ook als een extra excursie boeken, een wandeling op het ijs van de gletsjer met een gids. Nog een aanrader is de excursie naar het vogeleiland Ingófshöfdi, waarbij je naar een landtong aan de kust gaat. De kaap ligt iets buiten het nationaal park en er nestelen onder andere papegaaiduikers en verschillende soorten jagers. De tocht er naar toe is al een avontuur op zich.  

Excursietip: 
Vogels kijken op Ingólfshöfdi
Gletjserwandeling vanaf Skaftafell

Dag 8 (ca. 175 km)

Rit langs de zuidkust naar omgeving van Vík

De rondreis door IJsland gaat verder langs de zuidkust. Voor je bij Vík komt, rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. In Skógar tref je een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. De Skógafoss is een heel hoge waterval, waar het water 60 meter naar beneden stort. In het achterland van Skógar ligt de Eyjafjallajökull vulkaan, die in 2010 bekend is geworden door de uitbarsting. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een waterval  bezoeken, namelijk de Seljalandsfoss. Overnachting in omgeving Vík/Hvolsvöllur.

Dag 9 (ca. 165 km)

Gouden cirkel: Geysir, Gullfoss en Thingvellir, auto inleveren in Reykjavík

Vandaag heb je nog enkele hoogtepunten in het verschiet. Je bezoekt het bekende geothermische veld Geysir met de spuitende geiser Strokkur. Vlakbij is de in de Hvítá-kloof gelegen gigantische waterval Gullfoss. We rijden naar de historische streek Thingvellir. Deze rechtssprekersvlakte ligt precies op de plaats waar Europa en Amerika van elkaar afdrijven, waardoor scheuren in het landschap zijn ontstaan die soms meer dan 100 meter hoog zijn. Ze zijn nergens beter te zien zijn dan hier. Bovendien werd hier ’s werelds eerste democratie geboren. Je levert in de middag je auto in Reykjavik in. 

Let op: autohuur is volgens het 24 uur systeem. Je dient de auto in te leveren op hetzelfde tijdstip waarop je de eerste huurdag de auto hebt opgehaald op het vliegveld. Als je de auto later inlevert zal er een extra huurdag worden berekend.

Er is nog tijd om in de hoofdstad rond te kijken. ’s Avonds kun je uit eten gaan in één van de vele restaurants en, als je wilt, kun je van het trendy uitgaansleven genieten.

Dag 10

Naar Keflavík en vlucht naar Amsterdam

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en gaat op eigen gelegenheid naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland. Een prachtige IJsland vakantie is ten einde.

Via de organisatie Reykjavík Excursions kun je de transfer Flybus boeken. Deze transfer brengt je in ca. 1.15 uur naar de luchthaven vanuit je hotel in Reykjavík, met een overstap op de BSI busterminal. 

Wij kunnen ook een extra dag autohuur voor je bijboeken. Meer informatie over de prijzen kan je bij ons opvragen.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.