Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 12 Dagen

Indrukwekkend IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Wat deze compleet verzorgde groepsreis IJsland extra comfortabel maakt, is dat je vaak twee nachten op dezelfde plaats slaapt. Bovendien is de groep klein, reizen we met een eigen bus en is er begeleiding van onze eigen Nederlandse reisleiding. Zoveel verschillende landschappen en natuurverschijnselen als in deze groepsreis door IJsland heb je vast nog nooit bij elkaar gezien. Alle aspecten van IJsland komen aan bod. Je rijdt met de bus door het verrassende binnenland en bezoekt indrukwekkende natuurgebieden. De overnachtingen zijn in comfortabele hotels op mooie plekken, zelfs één nacht in het binnenland. 

Dag 1

Vlucht naar Keflavik met Icelandair, rit naar omgeving Laugarvatn

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat je eveneens op te wachten op het vliegveld van Keflavík. We gaan op pad via de lavavelden van het schiereiland Reykjanes. Het is een indrukwekkende kennismaking met de mooie vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland. Vervolgens rijden we naar het eerste overnachtingsadres in de omgeving van Hveragerdi, dat ook ons uitgangspunt voor de dagtocht van morgen is.

Dag 2

Dagtocht gouden cirkel: bezoek Gullfoss waterval, Geysir en Thingvellir

De hele dag hebben we tot onze beschikking om kennis te maken met de bekendste hoogtepunten van IJsland als we de gouden cirkel route volgen. We bezoeken de imposante waterval Gullfoss, waar een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden valt. Vlak daarbij is het Geysir gebied met de springbron Strokkur, die ongeveer elke acht minuten spuit. Vervolgens gaan we naar Thingvellir, een beschermd Nationaal Park. Het is een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Thingvellir ligt op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen en die is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. Hier werd ooit ’s werelds eerste democratie geboren, toen de Vikingen op deze beschutte plek bijeen kwamen om hun jaarlijkse volksvergadering te houden.

Dag 3

Kjölur binnenlandroute

Een lange maar boeiende busrit brengt je dwars door het indrukwekkende centrale hoogland naar Noord-IJsland. Deze route door het binnenland is de Kjölur, een oude paardenroute uit de tijd van de Vikingen, die over de kale hoogvlakte loopt tussen twee enorme gletsjers. Ongeveer halverwege ligt Hveravellir, een prachtig geothermisch veld met meer dan dertig hete en warme bronnen. De één nog mooier dan de ander. Aan het einde van de route komen we aan in de omgeving van Saudárkrókur, waar we de nacht doorbrengen.

Dag 4

Rit via Akureyri en Godafoss in de richting van Mývatn

Een mooie rit door het Öxnadalur voert ons naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd, gelegen aan IJslands langste fjord. We hebben de gelegenheid om het stadje te bekijken. Er is een moderne winkelstraat, een bijzondere kerk met mooie glas-in-lood ramen en een botanische tuin. Er zijn in Noord-IJsland twee plekken met een tot museum omgebouwde historische turfboerderij. Mogelijk nemen we vandaag bij één van beide een kijkje, zodat je de met gras bedekte huizen van binnen en buiten ziet (optioneel). Op weg naar ons overnachtingsadres bezoeken we ook nog de indrukwekkende waterval Godafoss. We eindigen deze dag in de omgeving van Laugar en Mývatn, waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 5

Busdagtocht met wandelingen rond Mývatn

Vandaag verkennen we de omgeving van Mývatn. We vallen van de ene verbazing in de andere, want het is hier buitengewoon rijk bedeeld met vulkanische verschijnselen. We maken diverse wandelingen, o.a. bij de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de ringvormige explosiekrater Hverfjall en de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met pruttelende modderpotten en rokende gaten in de grond. De wandelingen kun je geheel of gedeeltelijk lopen.

Dag 6

Kokende modderpoelen, waterval Dettifoss en de Oostfjorden

Vroeg in de morgen neem je passend afscheid van Mývatn met een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Námaskard. We vervolgen onze route oostwaarts naar de Dettifoss. Dit is één van de krachtigste watervallen van IJsland en met verbazing kijken we naar het watergeweld. Door een desolate lavawoestijn rijden we naar het stadje Egilsstadir. Nog iets oostelijker bereiken we de fjordenkust, waar de fjorden van elkaar gescheiden zijn door steile en hoge bergplateaus. De sterke geleding van de oostkust ontstond tijdens de laatste ijstijd, toen de gletsjertongen de uit lava lagen opgebouwde plateaus uitschuurde tot een diep fjordenstelsel. Onderweg kunnen we de opmerkelijke trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen. We overnachten in één van de dorpen in de Oostfjorden.

Dag 7

IJsbergenmeer Jökulsárlón en naar de omgeving van Skaftafell

In Zuidoost-IJsland komen we in de buurt van de Vatnajökull, een ijskap die zo omvangrijk is dat alle gletsjers van Scandinavië en het Alpengebied er gemakkelijk in verdwijnen. De komende dagen bezoeken we natuurverschijnselen die hier onderdeel van uitmaken. Vandaag het prachtige Jökulsárlón, een sprookjesachtig meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en witblauwe kleurschakeringen. Als alternatief voor de wandeling kun je een mooie boottochtje op het meer maken (optioneel). De overnachting is in de omgeving van Höfn of de komende twee nachten in de omgeving van Skaftafell.

Dag 8

Excursie vogeleiland Ingólfshöfdi (optioneel) en Skaftafell nationaal park

Vandaag kun je optioneel de excursie maken naar het vogeleiland Ingólfshöfdi. Op dit eilandje, dat in een soort waddengebied ligt, broeden diverse zeevogels zoals de  papegaaiduikers en grote jagers. Samen met een lokale gids rijden we naar het eiland, waar je kunt rondwandelen. Je loopt tijdens deze wandeling langs indrukwekkende kliffen en een fotogenieke vuurtoren. Bij helder weer is bovendien het uitzicht over de omgeving en de zwarte stranden heel bijzonder om te zien. Met een beetje geluk kun je ook de vele vogels bij de kliffen van dichtbij bestuderen en fotograferen. ’s Middags hebben we tijd voor een wandeling in het, voor IJslandse begrippen,  bos- en bloemrijke Skaftafell. We lopen in het nationaal park, dat ligt ingeklemd tussen twee gletsjertongen, en hebben mooi uitzicht op de spoelzandvlakte aan de kust. Bovendien kunnen we het gletsjerijs van heel dichtbij bewonderen, zodat we de scheuren en spleten in de ijsmassa zien. Halverwege ligt de mooie waterval, Svartifoss, die wordt omringd door gigantische basaltzuilen. We overnachten op dezelfde plaats als gisteren of meer richting Vík.

Dag 9

Langs de zuidkust en richting Landmannalaugar

We verlaten de omgeving van de Vatnajökull gletsjer en vervolgen onze weg langs de zuidkust. Via een landschap van met mos begroeide eeuwenoude lava rijd je naar het plaatsje Vik. Het ligt aan de kust, een grote kaap en zwart strand. Iets verder ligt Skogar met de Skogafoss waterval en een volksmuseum. Meer landinwaarts liggen de gletsjers Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull, die in 2010 in het nieuws waren door de uitbarsting van de vulkaan eronder. De route gaat verder onder andere langs de waterval Seljalandsfoss, nog een juweel van de IJslandse natuur, en in de verte zie je aan je linkerhand de elf kilometer uit de kust gelegen Westmaneilanden liggen. Net voorbij de plaats Hella slaan we rechtsaf naar ons overnachtingsadres richting het binnenland, zodat we morgen niet ver hoeven reizen naar Landmannalaugar. Een wel heel bijzondere plek om te overnachten.

Dag 10

Wandeling in Landmannalaugar en naar Reykjavík

We bezoeken Landmannalaugar, één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling maakt. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en we lopen langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een bad in de warme bron van Landmannalaugar. Aansluitend reizen we naar het hotel in Reykjavík. ’s Avonds kun je in Reykjavík dineren. De reisleider heeft tips voor leuke restaurants of kan een gezamenlijk diner voor de groep regelen. Dit diner is voor eigen rekening.

Dag 11

Vrije dag in Reykjavík

In Reykjavík is van alles te zien en te doen: wat dacht je van een stadswandeling, winkelen, museumbezoek, de stad van boven bekijken vanuit de Halgrímmskerk of zwemmen in één van de maar liefst zeven zwembaden. In de avond kunnen we gezamenlijk in één van de vele restaurants van Reykjavík uit eten (niet inbegrepen).

Dag 12

Vlucht naar Nederland met Icelandair

We rijden naar Keflavík voor de terugvlucht met Icelandair naar Amsterdam. 

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.