Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3529 390 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 10 Dagen

Antarctica, de klassieke route

Terug Bekijk samenvatting

De klassieke route naar het Antarctisch schiereiland is de meest bekende reis naar Antarctica. Deze reis duurt tien tot twaalf dagen. Je vaart van Ushuaia in het zuidelijke puntje van Argentinië naar Antarctica. Na de oversteek over de Drake Passage maak je, afhankelijk van welk schip je kiest, meestal twee landingen per dag bij Antarctica. Daar bezoek je bijvoorbeeld pinguïnkolonies, een onderzoeks- of walvisstation of een overwinteringshut van vroegere poolexpedities. Naast deze prachtige landingen is het varen door deze wateren, vaak in gezelschap van walvissen, orka's en pinguïns, ook al heel bijzonder.  Vroeg in het voorjaar, in november, is de sneeuw bij Antarctica nog vers en waan je je in een oogverblindend witte en fotogenieke wereld. De pinguïns zijn druk met elkaar het hof te maken en ze bouwen nesten van steentjes wat soms tot hilarische taferelen leidt. In december en januari is het volop zomer, het wordt er nauwelijks donker. In de loop van december worden de kleine pinguïns geboren. In januari wemelt het er van de pinguïnkuikens die met elkaar voor veel vermaak zorgen. Februari en maart is ook het seizoen van de walvissen, je ziet er naast de pinguïn kolonies en ander marine wildlife veel bultrug walvissen, orka's en zelfs de blauwe vinvis komt hier voor. De kleine pinguïns groeien op en verliezen hun schattige donsvacht. Ze maken zich klaar voor de winter. Het licht is er in de laatste maanden van het seizoen spectaculair, vooral rond zonsopkomst en zonsondergang maak je de meest fantastische foto's.

Dag 1

Ushuaia, 's middags inschepen

Je reis Antarctica begint in Ushuaia, de hoofstad van de provincie Tierra del Fuego (Vuurland), in het meest zuidelijke puntje van Argentinië. ’s Avonds varen we door het Beagle kanaal waar we de oversteek over de Drake Passage maken.

Dag 2-3

Oversteek Drake Passage

Gedurende twee dagen steken we de Drake Passage over. Hier komen de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan samen en stuiten de warmere wateren uit het noorden op de koudere, zwaardere en minder zoute wateren uit het zuiden. Deze oversteek kan behoorlijk ruig zijn maar ook is de kans aanwezig dat de zee zo glad is als een spiegel. Op diverse momenten van de dag worden lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen zoals walvissen, pinguïns, gesteentes en ontdekkingsreizigers.
De albatrossen die we onderweg zien zijn indrukwekkend, de reuzen- en koningsalbatrossen hebben een spanwijdte van zo’n drieënhalve meter. De wenkbrauwalbatros is een kleinere variant maar heeft nog altijd een spanwijdte van tweeënhalve meter en de roetkopalbatros is één van de mooiste soorten. Ook zien we de Kaapse duif, de zuidelijke stormvogel en het Wilsons stormvogeltje, de blauwe en Antarctische stormvogel. Zodra we de South Shetland Islands naderen zien we de eerste ijsbergen.

Dag 4-7

Antarctisch Schiereiland

We brengen vier dagen door op en rond het Antarctische Schiereiland. Bereid je voor op een magnifiek landschap van ijsbergen die worden gevormd door reusachtige gletsjers die op zeeniveau langzaam afkalven. Elke dag zullen we in zodiacs op expeditie gaan om de unieke elementen van het prachtige witte continent te ontdekken. Aan land zal ons expeditie team uitleggen wat u ziet en ervoor zorgen dat u de kwetsbare natuur zo weinig mogelijk verstoord. Hieronder tref je voorbeelden aan van verschillende plekken waar we kunnen aanleggen.

Paradise Bay
Paradise Bay is een Antarctisch paradijs met zijn diepe fjorden en ijsbergen van mythische proporties. Intens blauw water en onvoorstelbare gletsjers domineren hier uw uitzicht. De walvissen die hier met regelmaat opduiken maken het plaatje compleet. Ruime gelegenheid om met de zodiacs tussen de ijsbergen door te cruisen, de fjorden in.

Petermann Island
We varen door de spectaculaire Lemaire Channel naar Pleneau en Petermann Island, waar we Adelie pinguïns en de blauw oog aalscholvers vinden. Bultruggen en diverse andere soortgenoten foerageren in dit gebied. Een bezoek aan een Antarctisch onderzoeksstation biedt ons weer inzichten in het leven op het witte continent.

Port Lockroy
Naar het noorden, via Neumayer Channel, hopen we toestemming te krijgen om het Britse onderzoeksstation (met postkantoor!) Port Lockroy op Goudier Island aan te doen. Weer verder naar het noorden, door de Gerlache Straat, komen we uiteindelijk bij de South Shetland Islands aan.

Deception Island
Vanaf daar is het niet ver meer naar Deception Island. Ons schip baant zich een weg door de vrij smalle ingang de krater in, een spectaculair moment. We hopen op een fraaie wandeling op het eiland of een kayak excursie, zoals altijd afhankelijk van weer en ijs. Deception is eigenlijk een gedoofde krater van een vulkaan, een natuurlijke en beschutte haven. Warmwaterbronnen te over, naast het verlaten walvisstation. Pinguïns scharrelen tussen een ruime verscheidenheid aan Antarctische vogelsoorten. Verscheidene van hen nestelen in de ruïnes die de oude walvisvaarders hebben achtergelaten.

Dag 8-9

Oversteek Drake Passage

De reis vanaf Antarctica terug naar Ushuaia op het zuidelijkste punt van Argentinië is circa 950 kilometer lang en bij goed weer is dat ongeveer 40 uur varen. Tijdens de oversteek over de Drake Passage zien we weer vele zeevogels en worden de lezingen voortgezet.

Dag 10

Ontschepen Ushuaia

Helaas is de cruise Antarctica ten einde gekomen. We hopen nartuurlijk dat je met een schat aan overgetelijke herinneringen weer terug naar huis gaat. Na het onbijt verlaat je het schip en wordt je naar de luchthaven gebracht. Vanaf circa 13.00 uur kun je de vlucht terugnemen naar Buenos Aires of naar een volgende reisbestemming.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.